|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.13 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem popravljal notesnik, kjer je osvetlitev zaslona (CCFL) naključno ugašala na kako uro ali dve. Dovolj je bilo poklopiti zaslon, da je šel notesnik "spat", in ga ponovno odpreti, pa se je osvetlitev spet vključila. Čas delovanja osvetlitve je bil nato vse krajši, na koncu največ nekaj minut. Dobil sem počen celotni zaslon enakega notesnika (celoten zgornji del) in najprej zamenjal inverter, pa ni pomagalo - osvetlitev je še vedno ugašala. Sledila je "transplantacija" CCFL cevi iz počenega zaslona. "Sendvič" zgradbo zaslona je zoprno razdirati in sestavljati, pa še vsak morebitni drobec prahu, ki pri sestavi ostane vmes, se potem vidi na sliki.
Notesnik zdaj deluje brez težav že več mesecev. Stara CCFL lučka ni imela nikakršnih tipičnih znakov okvare - osvetlitev zaslona je bila dovolj močna, brez utripanja in brez rdečkastega tona. Na priključnih žicah, izolacijski masi na koncih CCFL cevi in konektorju ni bilo nobenih vidnih nepravilnosti.
Za preizkus priključi na inverter CCFL svetilko (ali več njih), vzeto iz kakega nedelujočega zaslona. Nekaj jih imam doma ravno v namene popravil inverterjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Sem šele sedaj prišel do panela s štirimi žarnicami primerne diagonale, da sem lahko testiral...
Torej inverter sem priklopil na drugi delujoči panel, in še vedno enaka zgodba. Na drugi inverter sem priklopil tudi panel tega monitorja in žarnice normalno svetijo.
Vseeno hvala za nasvet.
Lp, Matic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3477 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem imel primer, da je imel CCFL kontroler prešibko napajanje. Bilo je izvedeno s klasičnim zenerjevim stabilizatorjem. Upor je bil bolj za las (1 kOhm). Vzporedno sem dodal še enega in je bilo OK.
Sicer pa se verjetno aktivira neka zaščita. Morda bi meritev z digitalnim osciloskopom dala kakšen odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.13 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en Acerjev monitor izpred več let imam v spominu, inverter je bil narejen z OZ960 in je deloval precej muhasto. Napajalnik in inverter sta bila na skupni plošči. Inverter je raje startal, če je bilo tiskano vezje trdno privito na šasijo monitorja - najverjetneje zaradi dobre dodatne povezave mase s šasijo preko pocinjene okolice lukenj za montažne vijake na TIV. Po zamenjavi elektrolitskih kondenzatorjev na napajalni liniji tik pred vezjem inverterja je postal vžig "luči" spet zanesljiv. Če se prav spomnim, sta bila to dva elektrolitska kondenzatorja, vezana vzporedno. Na TIV sta bila na koncu kakih 10 cm dolge bakrene napajalne linije med napajalnikom in inverterjem, tik pred vezjem inverterja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni