www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ohišje za zunanjo kamero - vlaga?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:12 pm    Naslov sporočila:  Ohišje za zunanjo kamero - vlaga? Odgovori s citatom

Pozdrav vsem!

Nekaj časa nazaj sem kupil neko poceni ohišje fake oz. dummy video nadzorne kamere. Zadevo sem odprl, izpraznil in noter inštaliral pravo HD Webcam in majhno ploščo od routerja TL-MR3020. Nanj sem naložil OpenWRT in zadevo sprogramiral, da streama sliko preko ethernet porta, ki je poleg napajalnega USB porta dosegljiv na zadnjem delu ohišja. Tako, da je zadeva postala delujoča IP kamera (sicer brez IR osvetlitve). No, pred kratkim sem jo želel montirati na leseni tram pod streho naše hiše, pa se mi je posvetilo.

Ohišje kamere ni čisto neprodušno, saj ima majhne luknjice na določenih mestih, pa tudi pokrov na zadnji strani nima nekega tesnila. Zanima me ali bo zunanja vlaga (zima, poletje, deževni dnevi) predstavljala kakšen problem tej napravi, glede na to, da bo pod streho in v senci? Npr. bojim se, da bo vlaga znotraj kondenzirala in se bo sprednje steklo začelo rositi ter zasenčilo pogled kamere.

Ima kdo kaj izkušenj oz nasvetov?

lp

Matko5
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2014 22:53
Aktiv.: 0.87
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni ravno dobra ideja pustiti kakršnokoli vezje izpostavljeno vlagi. Lahko se tudi zgodi, da pride v ohišje pajek, si splete mrežo in potem je težava s čiščenjem in povzroča motnje.

Mislim, da bi bilo najbolje, da zapolniš luknje s kakšnim epoksijem ali podobno stvarjo, da ne pride do teh težav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenz se bo pojavil v primeru, da ohišje ni 100% tesnjeno. Tega pa skoraj zagotovo ne boš dosegel. Zato je bolje, da imaš luknje, kjer ohišje lahko "diha".
Pa mislim, da je pred časom bilo postavljeno podobno vprašanje vendar v tem trenutku ne najdem odgovorov.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev je čisto preprosta .

Ohišje popolnoma zatesniš , vendar bo noter še vedno vlaga (kondenz)

Zato daš v ohišje malo vrečko silikagela, ki absorbira vlago in jo veže nase.

Enkrat ko bo potegnilo vlago nase je ne bo več v zraku.

Ko naslednjič odpreš ohišje , vrečko pregreješ v pečici ohladiš (najbolje v vrečko in

hladilnik da ne absorbira vlage medtem ko se hladi in jo lahko ponovno uporabiš)

P.S. tako delamo s podvodnimi aparati

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo, ohišje žal ni vodotesno (obstajajo špranje), zato se bo verjetno silikagel hitro nasitil z vlago. Očitno bi bilo res najbolje, da spredaj pod steklom navrtam kako majhno luknjico, da bo ohišje lahko dihalo.

Hvala, vpeter. Bom poskusil tvojo idejo.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri profi ohišjih je spredaj tik pod steklom grelec (nek močnejši upor na hladilu), notri pa je tudi termostat, ki vklopi ta upor pri nizki temperaturi. Edino tako boš dosegel da ne bo prednja šipa zamegljena. Kdaj ta upor umre se vidi na daleč: ko vidiš orošeno prednje steklo Dancing
silikagel ali podobna krama ne pomaga povsem.
Aja...seveda, ohišje mora biti čimbolj zatesnjeno, brez kakšnih lukenj in podobnega. Popolne zatesnitve itak ni, vsaj dolgoročno ne. Po mesecu, dveh bo nekje nekaj spustilo in vlaga zopet pride notri.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakovostna ohišja za zunanje kamere imajo kontrolirano temperaturo, na način kot ga je opisal predhodnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bezen
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2014 10:05
Aktiv.: 0.01
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 8:57 pm    Naslov sporočila:  kondenz kamere Odgovori s citatom

pozdravljen če imaš moznost izoliranja ohišja probaj kajti kondenz se pojavi pri temperaturni razliki 13 stopinj celzija l.p.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 9:23 pm    Naslov sporočila:  Re: kondenz kamere Odgovori s citatom

bezen je napisal/a:
pozdravljen če imaš moznost izoliranja ohišja probaj kajti kondenz se pojavi pri temperaturni razliki 13 stopinj celzija l.p.

Kako si prišel do teh 13 stopinj ?
Pri visoki vlažnosti zraka se bo kondenz pojavil pri bistveno manjši razliki.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha... točno to. Pri 12.9 še ni ne duha ne sluha o kondenzu, pri 13.1 je pa že voda v ohišju Brick wall
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2014 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nekaj sem pa le odnesel iz šole...

Kondenz se pojavi takrat, ko je prebita maksimalna koncentracija vodne pare v zraku. Ta pa je ponovno odvisna od temperature. Vlažnost ponavadi merimo kot procent relativne vlage v zraku - ta nam podaja razmerje med trenutno koncentracijo in pa maksimalno koncentracijo vodne pare pri dani temperaturi.

Pri višjih temperaturah se ta maksimalna vrednost poveča in posledično ima zrak lahko "raztopljene" več vodne pare. Ko pa se temperatura nenadoma zniža, pa maksimalna vrednost pade in doseže trenutno koncentracijo - takrat nastopi prebitek vodne pare v zraku, ki se izloči kot drobne kaplje (megla). Podobno se zgodi, ko pride topel in vlažen zrak v stik s hladno površino.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2014 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
silikagel ali podobna krama ne pomaga povsem

ne serji protonček če ne veš o čem govorim.

smisel silikagela v tem primeru je ker se ohišje segreto na vsaj okoliško temperature v zelo kratkem času ohladi vsaj na 10stopinj manj in vedno pride do kondenza
če praktično cel svet rešuje kondenz v ohišju na preizkušen način po moje ni potrebno odkrivati tople vode .

https://www.google.si/#q=silica+gel+for+scuba+photo+housing&spell=1

grelec v ohišju je zaradi ohranitve delovanja elektronike pri stalni temp predvsem optičnega senzorja samega (beli šum) . Vlage na ta način ne rešiš predvsem bi imel toplo paro ( v skrajnem primeru) in tisti ki je kdaj delal s klimatsko komoro ve da topla para zelo agresivna razen če jo ne izločiš
npr. v eni uri pri Rh=85% , T=40˙st zrjavijo osi od elektromotorja (mešalniki)

taki kekci mi pa res gredo na ....

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2014 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, kakor boš rekel. Bom odslej povsod odklapljal grelce in dal notri siliko. Gotovo imaš kakšno čudežno siliko iz topshop-a, katera par gramov deluje 5 let in več... bi dal kakšen link, kje to kupuješ?
Pa upam, da si vsem svetovno znanim proizvajalcem že pisal, kakšni idioti so, ker v ohišja vgrajujejo grelce, saj je vrečka čudežne silike popolnoma dovolj... Brick wall

Aja...grelec je tam res zato, da greje elektroniko. Posebej čisto spredaj, kjer je ni...tudi meni gredo na ku---takile, veš...nisi edini.

Over&out...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni