www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oglas - poskus prevare
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:10 pm    Naslov sporočila:  Oglas - poskus prevare Odgovori s citatom

V opozorilo, da si lahko tudi kot prodajalec na internetu žrtev spletne prevare.

Svak je na bolho dal oglas za masivno mizo. Kmalu se mu je javil neki Harris James, da bi to mizo kupil. Najprej se vprašaš kako je nek tujec zašel na bolho. Ker je imel g+ račun in sliko profila v vojaški smo sklepali, da je vojak. Torej je lahko nekje v bližini na misiji in preko slovenskih vojakov pozna to stran. Ker bolje obvladam angleško sem jaz prevzel dogovarjanje preko mailov. Ponudil je predlagano ceno. Seveda bi se vsak strinjal, če nekdo hoče kupiti tvoj izdelek. Vprašal sem ga kako si on predstavlja transport, ker to je le večja in tudi težja stvar in stroški transporta lahko narastejo. Dejal je da ima človeka, ki bo zadevo prevzel in jo dostavil v London, kjer živi. Stroške transporta bo kril on, jaz naj mu dam samo paypal račun, da nakaže denar. Super. Posredujem mu mail mojega paypal računa in naslov za prevzem. Kmalu sem dobil odgovor, da bo denar nakazan. Uro kasneje je napisal, da je denar nakazal, dodal je še 5% in zraven dodatnih 300 eurov, ki naj jih preko Western Union money transfer nakažem na posredovan naslov. Zraven je pa še dopisal, da bi moral na mail dobiti potrdilo od paypal-a o nakazilu. Za vsak slučaj naj preverim še v vsiljeno pošto, če je slučajno bila pošta prepoznana kot spam. Malo sumljivo vse skupaj.

Zato sem šel najprej preverit na paypal. Stanje se ni spremenilo. Za vsak slučaj še enkrat preverim vse možne transakcije ampak denarja ni bilo. Se odjavim in grem pogledat še v vsiljeno pošto. Tu pa je bil mail s potrdilom o nakazilu. Podroben pogled je pokazal, da je šlo za prevaro.

Nekaj dejstev:
- mail pošiljatleja: pa-ypal@transferintl.com
- naslovnikovo ime je bilo drugačno od registriranega na paypal-u
- razdeljeni stroški izdelka in transporta (Merchandise Amount, Transport Charges)
- podatki o trasnportnem podjetju, ki bo prevzelo izdelek ima naslov v Oklahomi ZDA
- gmail opozorilo, da je to lahko lažno predstavljanje

Ker me je zanimalo kako sporočilo izgleda oblikovano (v gmailu spam ni prikazan s slikami) sem premaknil mail v prejeto pošto. Profi izgled, slike linkane direkt iz paypal-a. In če nisi pozoren lahko nasedeš.

Torej nepridiprav poskuša z mailom odvrniti pozornost, da ne preveriš stanja na svojem računu. Nato na dan naslov nakažeš višek denarja ki si ga "dobil" za transport. Potem se pa najbrž komunikacija za vedno prekine.

Nato sem malo raziskoval po internetu in ugotovil, da je to pogosta praksa. Tudi za veliko večje zneske. Nakazilo preko Western Union se uporablja zato, ker ni nikjer nobenega računa, ampak se pošilja samo na ime/naslov. Tako prejemnika ni možno izsledit, pošiljatelj pa tudi ne more dobiti svojega denarja nazaj. Na bolha.com sem klical, če bi se dalo dobiti IP pošiljatelja, ki je preko spletnega obrazca poslal sporočilo. Žal teh podatkov ne morejo/smejo posredovati, so pa dejali, da ponavadi takšne prevare izvirajo iz ZDA, UK ali Nigerije.

Temu mojemu lažnemu kupcu sem samo še poslal mail, da sem ga odkril in da naj se rajši umakne. Več tako ali tako ne morem storiti. Sedaj ni ne duha ne sluha o njem.

pp3.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  237.89 KB
 Pogledana:  74 krat

pp3.png

pp2.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.43 KB
 Pogledana:  43 krat

pp2.png

pp1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.96 KB
 Pogledana:  58 krat

pp1.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojej, si pa kar dolgo potreboval za zaključek. Miza+tujec+dostava v London: jaz bi takega "kupca" takoj odpikal.

Glede na napisano še vedno obstajajo ljudje, ki nasedejo takim prevaram. Verjetno je to pač posledica neznanja, kaj vse se ti na internetu lahko pripeti. Dobro bi bilo, da bi ljudje ob nakupu računalnika dobili tudi knjižico z nasveti, kako se obnašati na internetu. Oz. kako ga varno uporabljati.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uvesti obvezen "izpit za internet", ni druge.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Haha,
citiram mail :.... agree with your price, give me your paypal email so i can proceed with the payment, my shipping agent will be coming for the pick up after i complete the payment, and i will be responsible for all transportation charges to my home in London Uk, I'll like you to send me your address so that my shipping agent can figure it out and come for the pick up and other necessary things....

Odgovor, tak kot je že nekdo v neki temi zapisal: naj kar agent za "šiping" prinese "keš" pa ne bo nobenih težav z nakazili.

Začuda, "kupec" se ne oglaša več.
Nazaj na vrh
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vpeter je napisal/a:
Ojej, si pa kar dolgo potreboval za zaključek. Miza+tujec+dostava v London: jaz bi takega "kupca" takoj odpikal.

Glede na to, da je internet globalen najprej ne pomisliš na to. London je drag, za njih so naše stvari relativno cenejše. Pa miza je custom made. Če ne prodajaš ne moreš vedeti, dokler ne probaš. Saj sem tudi jaz že kupoval na Portugalskem.

Bizgec65 je napisal/a:
Odgovor, tak kot je že nekdo v neki temi zapisal: naj kar agent za "šiping" prinese "keš" pa ne bo nobenih težav z nakazili.

Od mene je tudi dobil tak odgovor.

Previdnost je mati modrosti Smile

Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti del mi nikoli ni bil jasen: zakaj bi ti pošiljal 300€ viška?
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Tisti del mi nikoli ni bil jasen: zakaj bi ti pošiljal 300€ viška?
A ni jasno zakaj? Laughing

bolha95 je napisal/a:
Saj sem tudi jaz že kupoval na Portugalskem.
Verjetno ne mizo. Ali pač. No, jaz osebno kaj takega ne bi kupoval. Razen če je res neka posebna miza.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, kajti če mi pošlje 300€ viška, smatram, da meni zaupa, svojemu "agentu" pa ne, hm. (nalašč ne bom dodal par smeškotov) Laughing Laughing Laughing
Nazaj na vrh
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi če bi s paypalom dejansko plačal, ti dvigneš denar, pošlješ tistih 300€ preko WU, on pa odpre dispute (in paypal je precej bolj naklonjen kupcem, kot prodajalcem), da ni dobil robe, paypal cukne s tvojega accounta denar nazaj in mu "vrne". Ti pa si brez 300€ in brez mize.

Podobno se je dogajalo s čeki, ki niso imeli kritja...
Nazaj na vrh
Desso
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2011 14:42
Aktiv.: 1.41
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šlo bi pa tudi tako, da mu pošlješ svoj TRR oz. OR s podatki banke. Ko bo nakazilo izvedeno, mu sporočiš, da jo lahko tako ali drugače prevzame.
Lp, D

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri internetnem (in tudi drugem) poslovanju se velja držati gesla "Če je nekaj prelepo, da bi bilo res, potem je nateg!"
Če bi se ljudje tega držali, bi se število takšnih in drugačnih nategov bistveno zmanjšalo.

LP, g

Desso
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2011 14:42
Aktiv.: 1.41
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Desso je napisal/a:
Šlo bi pa tudi tako, da mu pošlješ svoj TRR oz. OR s podatki banke. Ko bo nakazilo izvedeno, mu sporočiš, da jo lahko tako ali drugače prevzame.
Lp, D

Tudi znesek nakazan na TRR lahko potegne nazaj.

Edina varjanta, kjer se ne da denarja potegniti nazaj, je Western Union. Ravno zato ga vsi prevaranti uporabljajo, ko je treba denar nakazati njim.

Če nekdo vztraja pri Western Union gre najverjetneje za prevaro.

Nisem prepričan, da je čisto tako. Na moj OR pri NLB, mi je pred letom nekdo pomotoma nakazal 120€. Čez 14 dni sem od banke dobil obvestilo o pomotoma nakazanem znesku in prošnjo, če lahko banka ta denar vrne nakazatelju sicer pa je to samo moja dobra volja. Če jaz nebi dal pisnega soglasja za transakcijo, prenakazila nebi bilo in človek, ki se je zmotil, nebi dobil nazaj svojega denarja.
Lp, D

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2014 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

....a ni bilo nekaj časa nazaj afera ravno okoli tega, ko je NLB delavcem neke firme nakazala plače, a so kasneje videli, da so "se zmotili", saj v resnici firma ni imela denarja. Zato so naslednji dan vsem denar "odnakazali", nakar se je pojavilo da tega ne bi smeli storiti, saj ne smejo trošit tvojega denarja brez tvoje privolitve... nisem prepričan, ampak se mi zdi da so takrat morali ta denar dati nazaj na račune delavcev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni