www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Akumulatorji za akumulatorski vijačnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 9:47 am    Naslov sporočila:  Akumulatorji za akumulatorski vijačnik Odgovori s citatom

Stvar je taka, da sta se mi sfižili dve bateriji, ki sem jih imel v Makita vijačniku. Kupljene sta bile pri nas, ampak so se že na začetku pojavljali problemi z balansiranjem. Možno, pa da sem še kdaj pozabil izključiti zaščito...

Včeraj sem prebrskal cel Hobbyking in presenečen odkril, da ni enega 3S paketa primerne kapacitete, ki bi šel v to ohišje.

Našel pa sem te celice, ki so dimenzijsko kot nalašč za v ta namen. Vezal bi po dve vzporedno in nato tri take komplete zaporedno.

Ker sem sit polnjenja z modelarskim polnilnikom in balansiranja, ki za moje pojme povzroča, ko celice niso ravno najboljše same težave, bi polnjenje naredil na svoj način. Polnjenje bi rad naredil, da bi vsak par od treh v zaporedni vezavi polnil ločeno, torej kot 3*1S. Je to sploh izvedljivo brez preklapljanja med celicami, ker če si prav predstavljam bodo v nasprotnem primeru težave z masami.

Če drugače ne gre, bi sicer naredil polnilnik z balansiranjem. Pogoj je, da gre vezje v sam paket in jaz nanj od zunaj priključim samo DC napetost.

Kakšne čipe in kakšno rešitev predlagate?

Poleg tega me zanima, če je izvedljiv kakšen koncept zaščite, ki bi nekako zaznal tok po glavnih vodnikih in tako vključil zaščito, da le ta nebi porabljala energije, ko stvar nebi delovala?

Zopet vprašanje kateri IC-ji?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi to!

Pa še mimogrede to "pošraufaj".

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 19:20
Aktiv.: 0.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnjenje z modelarskim polnilnikom in hkratno balansiranje ne povroča nobenih težav, polnjenje brez balansiranja pa sigurno povzroča težave, tako z dobrimi in še bolj s slabimi celicami.

Polnjenje vsake celice posebej z lasnim polnilnikom je možno, če imaš tri galvansko ločene polnilnike ali pa so vezani zaporedno, za tak način polnjenja boš moral imeti 4 polnilne priključke. Pravilno si predvideval, da bi lahko prišlo do težav z masami, zato morajo te biti plavajoče ali pa galvansko ločene.

Žal nimam izkušenj in informacij o vezjih, ki so vgrajena v Li pakete, sem pa naredil prej omenjeno vezje in deluje v redu.

Branez je napisal/a:
Uporabi to!

Kaj si s tem želel povedati?
Da si Pavliha oziroma dvorni norček, ki se mora vtakniti v vsako temo in zafrkavati ljudi? Če nimaš odgovora se vzdrži tudi neprimernih komentarjev in to ni prvič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož že ve zakaj sem to napisal. Namreč pred časom, ko je LiPo akumulatorje vgradil, je to bilo oh in oh, kljub temu da so mu razložili vse probleme povezane z njimi.
Branez je napisal/a:
Tudi za to pisanje ve Primož vzrok.

Glede Pavlihe: hvala za kompliment! Sem pač vesel človek, ki gleda svet s sončne strani.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja bilo je ok, dokler je služilo namenu. Poskrbel sem za vse tudi, za zaščito pred izpraznjenjem, le da je bila pač priključena tako, da jo je bilo potrebno vključit in izključit.

S časom pa so se pojavile težave, zaradi prevelikih odstopanj med celicami in sem moral pakete velikokrat polnit celico po celico.

Najbrž vzrok kitajskih, v Sloveniji kupljenih akumulatorjev. Polnilec pač ni čunga-lunga.

Konkretno mi v drugem vijačniku paketa istega proizvajalca in malo drugačnih dimenzij dobro služita.

Skratka, če bi paketi služili namenu bi jaz zadevo še veselo uporabljal ampak, če jih bom že menjal, bom zadevo posodobil.

Da do te situacije nebi prišlo, sem pa do neke mere storil vse kar se je dalo in vem kako je z Li-xx in sem s tem tudi zaradi foruma dobro seznanjen.

Na šrafuanje spletne strani bo pa potrebno malce počakati, da najdem kakšen ustrezen po možnosti brezplačen strežnik.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sedaj pa nazaj k primarnemu delu teme.

Resnično bi rad, da bi imeli vsaki 2P celici svoj polnilni del, ker le tako je po mojem mnenju zadeva res 100%. Problem pa so jasno mase, kakorkoli pripeljem v paket s polnilnikom samo "1" DC napetost je problem mas.

Sicer, če so omenjene celice ok, potem bi mogoče šlo z namenskim čipom, ki balansira, kot je kakšen iz max serije.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav zastopim, iščeš 3S BMS s "komplet funkcijami" - balansiranje, prenapetostna, podnapetostna in tokovna zaščita? Kaj si kot zaščito imel dosedaj?
Zgolj za UV lahko narediš kaj takega: http://www.ecat.si/2013/04/enostaven-bms-odklopnik/ , a bi moral imeti tri - vsakega na svoji celici. Če imaš polnilec dober, bi sam naredil le podnapetostno zaščito kompletnega packa (seveda tipanje vsake celice posebej!), polnil pa bi jih še vedno s pametnim polnilcem. Tako vsaj vidiš, kaj se ti s celicami dogaja.
Kot vir celic priporočam Hobbyking: za ta denar daleč najboljši price-performance.

Lp, g

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do sedaj sem za zaščito imel Hobbyking piskač. Niti ni nujno, da zadeva odklopi porabnik, lahko me samo opozori, namreč nisem človek, ki bi nekaj forsiral ali želel delati naprej.

Celice bom verjetno vzel tiste, ki sem jih podal zgoraj, namreč Makitno ohišje je tako kompaktno, da gre redkokateri paket notri.

Kot si pravilno ugotovil rabim nek čip, ki bo sposoben zaščite, balansiranja in polnjenja. Lahko sta to tudi dva ali več ločenih čipov. Gre torej za 3S Li-po.

Polnjenje s čipom hočem zaradi tega, ker bi rad naredil zadevo enostavno uporabno z zgolj DC napajanjem iz adpaterja brez dodatnega polnilnika, da ne potebujem vedno namenskega polnilnika priključevat, pa še preveč konektorjev je potem po ohišju.

Gledal sem TI, Maxim pa še kaj drugega pa sem čedalje bolj izgubljen, mi lahko podaš kakšen konkreten predlog.

PS: Podana povezava ne deluje.

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na koncu povezave je vejica preveč. To bi moral videti. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Na koncu povezave je vejica preveč. To bi moral videti. Wink

Bi, če bi pogledal. Mr. Green d'oh!

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Problem" namenskih čipov je, da so v večini primerov mišljeni za večje število celic (6, 12, 18 ...) in bi bilo tak čip "tlačiti" v 3S paket "rahlo" pretiravanje.

Za 3S bi lahko enostavno naredil zgolj en mikrokontroler (10 bit adc bo za 3s povsem dovolj natančen!), ki bi ga zbujal preko shunta (ko bi na shuntu zaradi obremenitve zaznal dovolj napetosti, bi preko NFET/PFET para aktiviral napajanje kontrolerju (ki bi nato držal napajanje samega sebe) in nato (relativno velik) shunt "aktivno prebrikal" z MOSFETom). Zadevo potem pošlješ v shutdown, ko se toliko in toliko časa nič ne dogaja z napetostjo (toka pri prebrikanem shuntu ne boš mogel meriti, napetost pa ti bo itak skakala) oz. ko ti ena od celic pride pod dovoljeno mejo.

Lp, g

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Albert Einstein
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma da Brane brez besed ostane - to mora pa že tudi nekaj biti Smile

Drugače, če bi se igral, ti lahko za nekaj časa posodim demo board za MAX14920/14921. Je 12/16S sistem ... Nekaj čtiva v priponkah ...

Lp, g

MAX14920-MAX14921.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  MAX14920-MAX14921.pdf
 Velikost datoteke:  1.34 MB
 Downloadano:  7 krat

PCB Layout Guidelines for the MAX14921 High-Accuracy 12-_16-Cell Measurement AFE - Application Note - Maxim.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PCB Layout Guidelines for the MAX14921 High-Accuracy 12-_16-Cell Measurement AFE - Application Note - Maxim.pdf
 Velikost datoteke:  518.01 KB
 Downloadano:  3 krat

Product How-to_ Design a cell-monitoring system to optimize accuracy, lower costs, or both _ EDN.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Product How-to_ Design a cell-monitoring system to optimize accuracy, lower costs, or both _ EDN.pdf
 Velikost datoteke:  451.65 KB
 Downloadano:  5 krat

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo bi rad v doglednem času spravil nazaj v delovanje pa se pri tem po možnosti še kaj novega naučil.

Če prav razumem, si sedaj govoril v glavnem o zaščit pred preizpraznjenjem. Tudi 3 enaka vezja kot tisto, ki si ga podal niso problem. SMD pa bom zadevo stlačil na minimalni prostor. Če ima zadeva porabo nekaj uA to verjetno ne predstavlja težave tudi če dlje časa stoji. Kakšna pa pravzaprav poraba je?

Kaj pa vezja za polnjenje meni ni uspelo najti nč primernega, ali je bilo za premalo celic ali pa brez balanserja?

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

potepenc je napisal/a:
Da si Pavliha oziroma dvorni norček, ki se mora vtakniti v vsako temo in zafrkavati ljudi? Če nimaš odgovora se vzdrži tudi neprimernih komentarjev in to ni prvič.

Pa ti sploh veš katera in kakšna vrata si s temle odprl ?
Če odmislim, da nekoga žališ, potem te opozarjam, da se moraš zavedati, da si s temle ljudem dovolil, da tebi počno enako.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni