www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Radio RR240 EI NIS
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mburica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 10:45
Aktiv.: 1.04
Kraj: Zadar, Croatia

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 7:27 pm    Naslov sporočila:  Radio RR240 EI NIS Odgovori s citatom

Molim forumase da mi kazu dali ovaj radio ima UKV, i ako znate jos neku korisnu informaciju za njega, negdje sam procitao da ima vise podvrsta?

http://www.radiomuseum-croatia.com/new/kolekcija/347

Pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.83
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nema ukv. Največkrat koriščena lampa za ukv je bila ECC85.
Če želiš kvaliteten lampaš radio z UKV, potem si poišči Telekomunikacije Ljubljana (kasneje Iskra) model Soča. Po mojem vedenju je bil to najbolj posrečen (kvaliteten) radio z ukv stopnjo iz bivše juge.

mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svaka cast, vrlo korisna informacija! Lijep pozdrav!
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj dobrih modelov je.Tudi od RIZ model 634, 614 so vredni restavriranja.
Sem pa poslušal RIZ 7150 receiver . To je hibrid (lampe,tranzistorji).
Tudi taka zadeva je vredno da se reši propada ako se ga kje dobi. Ter se ga popravi.
Soča ali Triglav s gramofonom so zelo dobri prijemnici.
Z dobrimi velikimi zvočniki, stranskimi visokotonci, tonskimi regulatorji ter velika ohišje(kutija) da vrlo kvaliteten globok prostorski topel zvok.
Vsak prijemnik je po svoje zanimiv. Tudi radio na sliki je vredno da se ga podesi in popravi! Je veliko kv interkontinetalnih postaj in z dobro žično anteno ter ozemljitvijo lepo igra. Tudi če nima ukv . Za svetovne popotnike.
Sam imam aparat od Iskre UKV-HIFI Soča brez gramofona z dvema velikima hifi zvočnikoma spredaj ter dva visokotonca ob strani kutije.
Lp Razz
Nazaj na vrh
mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima li netko shemu ovog radia?

Dali se moze sa njim uhvatiti ikakva stanica, ne mora biti lokalna?
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobićeš radio Split.
mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Onda dobro, drugo mi i ne triba Smile
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I radio Ljubljana, Koper..... Bar ja u Šimunima na Pagu to slušam.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema RR240 (gornja) Very Happy

RR240-430.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.79 MB
 Pogledana:  72 krat

RR240-430.jpg

mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sam se i ja potrudio Smile

EI NIS - RR 240.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  235.85 KB
 Pogledana:  57 krat

EI NIS - RR 240.jpg

Nazaj na vrh
mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sam nabavio ovaj radio, malo sam u dilemi koje lampe idu jer ih pola fali.

Gledam na radiomuseum i vidim da pise ==> ECH81 x 2, EL84, EZ80, EM84

Pogledam svoju sasiju i ono sta imam je EM84 (magicno oko), EZ80 ispravljacica znam da fali, ECH81 imam jednu, i imam jednu EBF80 sta ne kuzim sta tu radi?

Gledam ovu shemu sta sam stavio gore i tamo stvarno je EBF80, ali tamo pise da ih ima 7, a na mojoj sasiji samo 5 mjesta?

Moze li neko malo objasnit koji je moj model i malo za sta koja lampa sluzi. Hvala
Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mburica je napisal/a:
Gledam ovu shemu sta sam stavio gore i tamo stvarno je EBF80, ali tamo pise da ih ima 7, a na mojoj sasiji samo 5 mjesta?

Moze li neko malo objasnit koji je moj model i malo za sta koja lampa sluzi. Hvala

Ni na jednoj shemi nema 7 lampi!

1. kombinacija: 2xECH81, EL84, EZ80 i EM84 + jedna germanijeva dioda AA112.
2. kombinacija: ECH81, EBF80, ECL82, EZ80 i EM80 (ili EM84). Ovdje nema EL84 (greška, briši oznaku na shemi!). Pentoda na izlazu spada u ECL82.

Prva ECH81 ima istu zadaću u oba slučaja: lokalni oscilator, miješalica i 1. stupanj MF pojačala.

2. stupanj MF pojačala je u 1. kombinaciji heptoda druge ECH81, a u 2. kombinaciji je to pentoda EBF80.

AM detektor je u prvom slučaju AA112, a u drugom je jedna od dvije diode EBF80 (druga se ne koristi).

Prvi stepen NF pojačala: 1. kombinacija - trioda druge ECH81, 2. kombinacija - trioda ECL82.

Izlazni NF stepen: 1. komb.: EL84, 2. komb.: pentoda ECL82.

Nadam se da je ovo jasno jer je stvar poprilično smotana. Ako još nije jasno, dodat ću detaljnu tabelu. Da bi razumio o kojoj se kombinaciji radi u tvom slučaju, moraš usporediti konkretni spoj elemenata na šasiji i šeme spajanja podnožja pojedinih lampi. Vjerojatno je kod tebe 2. kombinacija zbog EBF80. Provjeri dobro!

____

Na nobeni shemi ni 7 elektronk!

Prva ECH81 ima isto nalogo v obeh primerih: lokalni oscilator, mešalka i 1. stopnja MF ojačevalnika.

2. stopnja MF ojačevalnika je v 1. kombinaciji heptoda druge ECH81, v 2. kombinaciji je to pentoda EBF80.

AM detektor je v prvem primeru AA112, v drugem pa je ena od dveh diod EBF80 (druge se ne rabi).

Prva stopnja NF ojačevalnika: 1. kombinacija - trioda druge ECH81, 2. kombinacija - trioda ECL82.

Končna NF stopnja: 1. komb.: EL84, 2. komb.: pentoda ECL82.

Upam da je tole razumljivo ker je stvar precej zamotana. Če še ni jasno, bom dodal detajlno tabelo. Če bi rad razumel za katero kombinacijo gre v tvojemm primeru, moraš primerjati konkretno vezavo elemenatov na šasiji s shemami posameznih podnožij elektronk. Verjetno je pri tebi 2. kombinacija zaradi EBF80. Preveri dobro!

mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala na opsirnom objasnjenju, moram malo to proucit, ali svaka cast na objasnjenju!

U prilogu je skica moje sasije i mjesta gdje dolaze lampe!

Zanima me koje dodju na poziciju 1 i 2 i dali je EBF na pravoj poziciji buduci sam spojio u struju radio i ona je pregorila! Smile

Pozdrav

skica.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  26.92 KB
 Pogledana:  0 krat

skica.jpg

Nazaj na vrh
cerovac_i
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprije moram iskreno priznati da nikad nisam vidio ovaj tip radija u živo, ni šasiju ni kutiju. Par fotki šasije odozgo i odozdo bi dobro došlo. Po logici pretpostavljam da si ubacio EBF80 na mjesto izpravljačice i zato je odmah ispustila dušu Angel . Inače nemoj ništa uključivati dok nisi 100% siguran da je sve u redu. Jedino možeš ubaciti lampe bez ispravljačice da vidiš da li se ostale griju. Mjesto za ispravljačicu ćeš prepoznati jer su tamo spojeni samo izvodi iz mrežnog transfornatora (osim katode), kao na shemi.
mburica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danas cu poslikat pa cu stavit na forum.

Usput, nisam ja lampu stavio tamo nego bivsi vlasnik, koji je ocito EZ80 prodao posebno pa onda zaboravio di koja ide pa ovu ubacio tamo, a ja vjerovao da je sve izvorno, vidi se da sam pocetnik Smile

Ima li je di nabavit i postoji li neka zamjenska za nju, mislim na EBF80?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni