www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Najboljši driverji koračnih motorčkov
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tonc64
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Mar 2014 19:05
Aktiv.: 0.33
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 4:24 pm    Naslov sporočila:  Najboljši driverji koračnih motorčkov Odgovori s citatom

Zdravo,

Mene zanima, če mi lahko priporočate driverje koračnih motorčkov z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno, mogoče bolj za domačo rabo.

Npr. trenutno imam 3x EasyDriver v4.4 za priklop na Arduino, rad pa bi spoznal in kupil še kak driver, ki bi temeljil na mach3 programski osnovi.
Na internetu je daleč najbolj razširjen TB6560, vendar sem bral, da ima še posebej kitajska roba veliko napak v tem vezju, kot npr. da se izgubljajo koraki ipd. Sicer so objavili kje vse so napake in kako se jih da popraviti, ampak jaz bi rad eno celostno rešitev, katere ne bo potrebno popravljati.

Torej zanima me, če mi priporočate kakšne driverje za krmiljenje npr 3eh koračnih motorčkov in kje jih kupiti, da ne bom dobil neke robe polne napak.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz šele začenjam s koračnimi motorji in za igračkanje uporabljam tale driver. V bistvu je za manjše zadeve, krmiliš ga pa direktno z PWM oz. z mikrokrmilnikom. Ima pa podporo za 1/32 microstepping. Pa kupi raje na ebay-u, ker pride ceneje.

http://www.pololu.com/product/2133

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70797.28

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Najboljši driverji koračnih motorčkov Odgovori s citatom

tonc64 je napisal/a:
------Mene zanima, če mi lahko priporočate driverje koračnih motorčkov z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno, mogoče bolj za domačo rabo.......LP
Seveda se takoj najderjo taki, ki ti bodo priporočali nmarsikaj, toda osnovno vprašanje je, kje želiš uporabljati stepperje!? Kaj hočem reči je, za enostavno vrtenje takega motorja ne potrebuješ ravno Hi-Tec kontrolerja!
Z Mach3 lahko krmiliš tudi stepperje za 1$!
Seveda so ti svetovali kontrolerje, ki poznajo tudi 1/16 stepa ali celo več (nisem gledal specifikacij), toda, ali resnično potrebuješ tak kontroler?

tonc64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potreboval bi kontroler za krmiljenje step motorčkov pri CNC stroju.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tonc64 je napisal/a:
Potreboval bi kontroler za krmiljenje step motorčkov pri CNC stroju.
Glej, kar se tega tiče zadeva tudi slučajno ni enostavna, tako kot misliš ti!
Mislim, da ti lahko največ nasvetov okoli tega da forumaš @Kroko, tako kar se tiče strojne opreme, kot elektronike! Pošlji mu ZS!

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tonc64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bom posvetoval, čeprav sem že kar precej podatkov izbral na to temo, tako da približno vem kako mora zadeva stati, kar se konstrukcijsko tiče bom že spravil skupaj, bolj je elektronsko. Zaenkrat bom uporabil Arduino+easydriverje+Gbr shield (opensource) kar baje dobro dela, želim pa se za prihodnje zadeve poslužiti mach3. Na koncu koncev ne mislim z prvi cnc narediti zadevo na mikrometrsko natančnost Smile
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Se bo treba bolj potruditi. Tvoje vprašanje je v smislu
"Potrebujem avto za vozit".
Meni je Ferrari zelo všečen se mi pa zdi Nissan GT-R mnogo bolj uporaben.

Kakorkoli, mislim, da si vseeno pravi naslov za tovrstne zadeve, ne pa, da možakar, kar naenkrat dobi en cel kup nasvetov in ponudb, pri tem pa nihče od njih ne ve, kaj možakar sploh potrebuje!?

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tonc64 je napisal/a:
........Arduino+easydriverje+Gbr shield (opensource) kar baje dobro dela, želim pa se za prihodnje zadeve poslužiti mach3. Na koncu koncev ne mislim z prvi cnc narediti zadevo na mikrometrsko natančnost Smile
Hm, @Kroko, drži!
Čedalje bolj na vodo mi gredo pa takele okoli Arduina!
=bemu mast, Arduino je samo okolje v katerem se nekaj piše in popolnoma nič drugega!
@Darko, čedalje bolj se strinjam (ne sicer popolnoma) s tistim, kar si mi govoril okoli Arduina!

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70797.28

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tonc64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko sem bolj specifičen. Trenutno delam bolj provizoričen cnc, kjer se bolj učim kako zadeve povezati skupaj in skupaj spraviti konstrukcijo. Kar se elektronike tiče bom, kot sem že rekel, uporabil Arduno+3x easydriver z GBR programskim vmesnikom za arduino.
Naročil bom napajalnik: http://www.ebay.com/itm/140622461490

CNC bo majhen, računam da delovna površina okoli 250x250, mogoče 300x300. Vodila sem dobil iz starih printerjev, vendar bom moral še kakšna dokupit, potrebujem tudi še puše. Ohišje bo leseno, iz MDF-ja bolj natančno. Za premikanje bom uporabil navojno palice M6 (za vsako os) ki bodo vležajene z ležaji 608ZZ. Ležaji za mizo bodo verjetno kar predalni ležaji (za kuhinjske pedale), ki imajo zelo majhno zračnost ki se jo da z bočnim pri vijačenjem odpraviti do zadovoljive mere.
Kar se tiče motorčkov bom uporabil 3 koračne motorčke iz printerjev, vsi potrebujejo 24V in od 1-2A toka, niso močni ampak mislim da bodo kos nalogi, če ne bodo pa bom kupil 3x NEMA 17. Za sklopko med motorčki in navojnim delom bom verjetno uporabil kar trdo plastično cevko ali kaj podobnega, ne bom kupoval kakšnih parkljastih sklopk ali spiralno rezanih sklopk, se ne splača (vsaj zaenkrat ne).

To je ubistvu to, če vaš še kakšen detajl zanima pa povejte. Sicer pa kot pravim, to je začetniški projekt, ko to rata pa bi poskusil še z bolj sufisticiranim sistemom z dražjimi in bolj kvalitetnimi komponentami in mach3 osnovo.

Zaenkrat moram konstrukcijo zrisat v SolidWorksu in naredit delavniške risbe in sestavno da vidim kako bi to izgledalo v praksi, kar pa mi bo vzelo kr nekaj časa, še posebej sedaj med kolokviji in vsem delu na faxu.

P.S. Moram pa tudi povedati da je veliko dobrih nasvetov dal forumaš piroman in reber, na tem in še enem drugem forumu, za kar sem jima izredno hvaležen saj sta oba zares mojstra na tem področju.

LP
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Mene pa tukaj zmoti beseda "najboljši", na koncu pa bo vzel sekret.
Je pa res tudi, da sem opazil, da če sprašuje kikla, je precej več potrpežljivosti in ustrežljivosti Angel
Hm in ti bi mu, glede na podatke, ki si jih dobil, kar nekaj prodajal, v smislu, moji so najboljši Brick wall
tonc64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2014 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Darko, čedalje bolj se strinjam (ne sicer popolnoma) s tistim, kar si mi govoril okoli Arduina![/quote]

Kaj pa ti je govoril glede arduina?

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni