www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moderator vs uporabnik. Dileme in odločitve.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 12:12 pm    Naslov sporočila:  Moderator vs uporabnik. Dileme in odločitve. Odgovori s citatom

Nedavno sem dobil e-mail v stilu, kaj se pa greste, kaj sem vam naredil, potrpite malo z začetniki...

Citiram:

a mi lahko poveš kaj je skozi narobe če kaj vprašam na forumu
ni se treba jezit in delat skozi nekaj pametnega veš.
včaih lahko bi tudi vi kaj potrpeli in razumeli.

Hotel sem že odgovoriti na to pošto, a moja navada, da najprej napišem, potem pregledam, spijem kavo in se nato odločim je kriva temu pisanju tule.
Napisan tekst zato objavljam tule, ker bo odgovoril mogoče tudi drugim uporabnikom, istočasno pa ne vsebuje nič, kar bi kazalo na dotičnega, ki sem ga napotil na tole branje.
Citiram:

Hooj !
Glej, prav nič nimam proti tebi, ne narobe razumet.

Forum je nekakšna enciklopedija znanja, kot taka potrebuje urednika, da je tako spontano pridobljeno znanje urejeno na najboljši možni način. Za to poskrbimo moderatorji.

Biti moderator ni nek privilegij, ampak neke vrste služba. Skrbeti moram, da so stvari vsaj približno tako urejene, da jih bilo kateri obiskovalec lahko poišče na čim bolj enostaven način. Če odpreš tri enake teme potem nastane situacija, ki še zdaleč ni pregledna. Če ti potem uporabniki začno odgovarjati na vseh treh temah, se še celo sam ne boš znašel.

Tule bi pa še dodal:

Delo moderatorja ni nekaj obveznega in zavezujočega, temveč je odraz pripravljenosti posameznika, da vloži nekaj sebe v smeri cilja napisanega zgoraj v drugem odstavku. Pri tem je treba upoštevati, da smo samo ljudje z vsemi ostalimi obveznostmi in v moderiranje vlagamo čas glede na to koliko ga imamo. Nekateri več, drugi manj. Prav tako tudi drži, da iste stvari vidimo vsak s svojega zornega kota in seveda temu primerno reagiramo na različne načine. Cilj je pri vseh enak.
In ker smo ljudje, seveda tudi grešimo. V primeru, ko kdo meni, da mu je storjena krivica, je prav, da se obrne na dotičnega moderatorja in se dogovori. Če do dogovora ne pride, potem problem obravnava celotna skupina moderatorjev. Zadnjo besedo pa ima administrator. Moram povedati, da na forumu obstaja posebna tema z imenom "Diskusije moderatorjev foruma", ki je vidna le moderatorjem in administratorju. Tu se o takih stvareh dogovorimo.

Povedati moram še nekaj. Moderator je istočasno tudi navaden uporabnik foruma, le da ima omejene pravice !!! Rolling Eyes

VAM NI JASNO?
Krvav sem pod kožo, včasih bi koga z veseljem poslal nekam, dobim neizmerno željo, da bi napisal post z 31 različnimi smejčki, rad bi "neki napisu hitru, pa nej poli drugi zastopijo kukr čejo".
Vsega tega si kot moderator ne morem privoščiti. Če drugega ne, vsaj veliko začetnico se moram potruditi napisat pravilno, da o vejicah ne govorimo. Ne pravim, da to tudi naredim, a vsaj trudim se (še posebej takrat, ko je v mojem interesu, da bi me drugi razumeli).

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 12:21 pm    Naslov sporočila:  Re: Moderator vs uporabnik. Dileme in odločitve. Odgovori s citatom

Bit moderator je kar velika odgovornost. Biti všečen vsem pa ni možno. Na tem forumu je moderiranje in administriranje korektno. Smile

VolkD je napisal/a:
... dobim neizmerno željo, da bi napisal post z 31 različnimi smejčki, rad bi "neki napisu hitru, pa nej poli drugi zastopijo kukr čejo".

Laughing Imaš povsem prav in mislim, da bi bil kdaj tudi tak post povsem upravičen. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, se podpišem pod tvoje ugotovitve. Včasih nas nekateri uporabniki enostavno ne razumejo. Ali pa se samo nočejo potruditi, da bi nas razumeli, ker jim je v interesu edino samo rešitev njihovega problema Question
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je delo moderatorja velikokrat zelo težavno. Dostikrat se zgodi, da nekateri uporabniki zamerijo moderatorju za nekatere ukrepe, čeprav so ukrepi nujni za zagotavljanje preglednosti foruma in upoštevanje pravil. Večinoma so težave ravno zaradi neupoštevanja pravil, zato, komur niso všeč ... naj ne obiskuje foruma. Vsak uporabnik se ob registraciji strinja, da bo upošteval pravila in da bo prebral vse potrebno, da bo lahko pravilno po pravilih sodeloval na forumu, zato tukaj ne vidim problema. Le zakaj bi morali z začetniki potrpeti? potrpeti s tistimi začetniki, ki niso prebrali pravil? s tistimi, ki se jim preveč mudi dobiti odgovor na svoje vprašanje, da niso prebrali pravil in vse kar spada zraven? Torej, dilema ali potrpeti z začetniki je odveč. Če si začetnik, ti ni dovoljeno nič več kršitev kot komurkoli drugemu!
delo moderatorja je prostovoljno in NEPLAČANO delo, zato držite jezik za zobmi in prste pod mizo, tisti, ki mislite pljuvat čez delo moderatorjev. Kot da bi imeli kaj od tega. Ja, imamo kaj od tega, lastno veselje in pripravljenost pomagat drugim. Tudi z drastičnimi ukrepi zoper kršitelje pomagamo drugim. No, nisem moderator na tem forumu, ker imam dovolj dela na elektro-n.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70810.85

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale naš maxi je eden izmed redkih forumov, na katerih je s strani moderatorjev za preglednost zelo dobro poskrbljeno. Verjamem, da to ni lahko delo! Pa še tako naprej.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz se strinjam z moderatorji. Včasih je treba kakšno "bolj ostro" napisati. Pri temu se še drugi uporabniki česa naučimo.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popolnoma podpiram moderiranje, kakeršnega smo deležni na forumu. Je prav v veselje prebirati sporočila, ki so razumljivo napisana. Verjamem, da ima včasih kak moderator slab dan, pa se mogoče prenagljeno odloči. Vendar tudi oni so ljudje in treba razumet.
Tudi začetniške teme niso prepovedane.Važno je le, da so vprašanja smiselno oblikovana in razumljivo zastavljena.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2006 11:52 pm    Naslov sporočila:  Re: Moderator vs uporabnik. Dileme in odločitve. Odgovori s citatom

Volk, podpis pod tvoj post čeprav sem tukaj samo član foruma (in mi to čisto odgovarja Smile). Še posebej podpis in "sočustvovanje" pa pod citirani del ... te/vas popolnoma razumem ... Wink

VolkD je napisal/a:
...

Povedati moram še nekaj. Moderator je istočasno tudi navaden uporabnik foruma, le da ima omejene pravice !!! Rolling Eyes

VAM NI JASNO?
Krvav sem pod kožo, včasih bi koga z veseljem poslal nekam, dobim neizmerno željo, da bi napisal post z 31 različnimi smejčki, rad bi "neki napisu hitru, pa nej poli drugi zastopijo kukr čejo".
Vsega tega si kot moderator ne morem privoščiti. Če drugega ne, vsaj veliko začetnico se moram potruditi napisat pravilno, da o vejicah ne govorimo. Ne pravim, da to tudi naredim, a vsaj trudim se (še posebej takrat, ko je v mojem interesu, da bi me drugi razumeli).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mah, osnovno bistvo moderatorjev je ohranjanje nivoja foruma.
Če se pa najde kdo, ki 'pojoka', mora to pomeniti da je forum toliko dober, da ga tudi takšni z zanimanjem prebirajo. Laughing

LP GJ
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodal bom eno samo malenkost; menim, da tukaj ni nobenih dilem moderator vs uporabnik.

Kaj kako itd... je predvsem odvisno od lastnika(ov) strežnika oziroma od tistega, ki vso stvar finančno zaokrožuje. Lastnik(i) je lahko tudi moderator ali pa moderatorske pravice porazdeli med posameznike. Toda, kljub prenosu moderatorskih pravic na zainteresirane, je lastnik še vedno tisti, ki lahko počne kar se mu sprdne.

Če karikiram, s foruma lahko bana prav vse ali pa strežnik razstreli ali pa ga povozi z bagrom, to je pač njegova lastninska pravica, ki jo lahko vedno v celoti udejani, brez da bi moral komurkoli kaj razlagati.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si prepričan ? Kaj pa če je forum, že dolgo last nas vseh? Strežnik pri tem niti ni najbolj pomemben...

Ok..ja, iniciatror foruma, lastnik strežnika, moderatorji.. vsi imajo kake zasluge da stvar živi. Ampak ko starta... potem je to nekaj, kar se ne da dat v škatlo od čevljev in odnest s seboj.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob prijavi sem se zavedal, da lahko lastnik kadarkoli pobere pregovorno kanglico in lopatko in zapre svoj peskovnik za druge - to sem vzel v racun, zato se mi zdi razumljivo (ceprav bi to bila zelo velika skoda), da b forum enkrat poniknil, ker se nikomur vec ne bi ljubilo ubadati z njim. Pod "forum" tukaj razumem ta skupek HW in SW ter vsebino, objavljeno do tega trenutka.

Komunikacije med ljudmi tako ali tako ne more nihce prepreciti, tudi ce bi pospravil HW; bi se pac dobili kje drugje, dokler je interes za to.

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Ampak ko starta... potem je to nekaj, kar se ne da dat v škatlo od čevljev in odnest s seboj.

Vse stvari v življenju so minljive. Dejstvo je, da tak forum potrebuje za svoje življenje najmanj nekaj od te dvojice:
- entuzijazem, da to počneš, čeprav za to nisi plačan in ti to celo predstavlja finančno breme (običajno omejenega trajanja),
- ali pa takšne ali drugačne ekonomske učinke, da se nekomu to splača počet (najbolj verjetno).

To, da je forum last nas vseh je socialna kategorija, ki se, kot je pretekla zgodovina pokazala, dolgoročno prej ali slej spridi. Konec koncev, tudi na tem forumu v desnem vogalu zgoraj piše "sponsored by SiOL".
Interes lastnika & z njim posredno povezanih moderatorjev pa je, da vzdržujejo forum v kondiciji, saj samo to prinaša nove "zadetke", ki potencialno pomenijo tudi povečano možnost komercialnega trženja.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler na tem forumu samo v desnem vogalu zgoraj piše "sponsored by SiOL" je zadeva še znosna. Ko bo SIOL začel pošiljati reklame na e-maile uporabnikov foruma bo hudič.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni