|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 11:18 am Naslov sporočila: Re: Merilniki ali res? |
|
|
Tisti "ćlanek o merilnikih" je EPP. Pokaži mi en EPP, ki objektivno predstavi + in - določenega izfelka, ali storitve.
Trditve o prihrankih do neke mere držijo, ker se spremeni obnašanje uporabnikov.
bojans je napisal/a: |
V debati pred leti je bil tudi podatek, da popolnoma zaprt radiator troši več kot radiator v kopalnici, ki je odprt. |
Pri zaprtem radiatorju delilnik ne registrira porabe.
Problem so nekateri upravniki, ki v obračunu porabo "0" zamenjajo z "ni podatka" in nato upoštevajo "kazensko povprečno porabo" - kot da ni merilnika.
Meni tega ne bi montirali brez akreditiranega certifikata o kalibraciji dotičnega merilnika. |
Delilnik ima svojo življensko dobo, kar si lahko razlagaš tudi kot kalibracijski interval. Za "deljenje" potrebuje še podatke radiatorja.
Bi rad poleg stroška vgradnje in odčitavanja plačeval še kalibracijo (test skupaj z radiatorjem) ?
Lahko si brez merilnikov in plačuješ "kazensko tarifo". Izbira izvajalca storitve v večji večstanovanjski stavbi ni samo tvoja.
Obstajajo merilniki energije in delilniki. Zaradi cene se merilniki energije ne vgrajujejo tam, kjer bi rabil več kot en kos za posamezno stanovanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 12:40 pm Naslov sporočila: Re: Merilniki ali res? |
|
|
.... o "delilnikih" toplotne energije. ...S tem klasificirajo napravo kot merilo.... Zakon pravi:"Vsa merila v javni uporabi morajo biti periodično kalibrirana".. |
Delilniki NISO merilo in se ne kalibrirajo ampak se zamenjajo po 10 letih (po veljavnem pravilniku). Kalibrirajo/čistijo se na 5 let kalorimetri (klasificirano kot merilo!) in tudi ti se menjajo po 20 letih (predpis!).
Torej nateg je v tem, da ljudem niso povedali, da bodo morali delilnike ZAMENJAT in ne kot so nakladali, da se bo menjala samo baterija v njih. !!! Torej kupili jih bodo čez 10 let še enkrat nove !!! Torej jih bo koštalo enako dolgoročno, kot če bi si montirali kalorimetre !!! (pod pogojem, da bi si jih lahko pravilno montirali= torej po en neodvisen horizontalni odcep za vsako stanovanje) in bi imeli TOČNO osnovo v kWh o porabi za delitev porabe v bloku.
Folk pač je gledal, da da čim manj denarja, da zadosti zakonu (tudi če so imeli možnost kalorimetrov) niso pa razmišljali prej o stanovanjih s priklopljenimi dvosistemskimi bojlerji in ev.predelanim gretjem= talno v svojih blokih. Kam boš pa takim delilnik montiral ??? Trošijo toploto nekateri na račin drugih še naprej!
Stanovalci so imeli možnost na sestanku pred izborom se prav odločit, če je bila alternativa s kalorimetri možna. Če se niso, ker so bili neiformirani, so si sami krivi, da so bili neimformirani! Pravtako so se lahko odločili za % delitve še vedno po kvadraturi in uvedbo korekcijskih faktorjev ter način obračuna/odčitovanja. Če so se odločili (večina glasov) narobe zaradi nezainteresiranosti jaz pravim: prav jim je!
... in potem bodo čez slabo desetletje si dobavitelji delilnikov spet meli roke zaradi biznisa se enkrat ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče se res da delilnikom porabe lahko zamenja baterija, ampak je to prevelik strošek:
-inštalater mora priti v stanovanje, delilnik porabe dol vzeti
-nekdo mora odpreti delilnik porabe, od spajkati baterijo in novo za spajkati
-inštalater mora ponovno priti v stanovanje in namestiti drugi delilnik porabe.
To se sicer lahko poenostavi, da imajo neko zalogo delilnikov porabe kateri menjujejo baterijo - ampak vseeno dvomim da se to splača - saj so delilniki porabe zelo poceni v veleprodaji.
Mene tukaj motita dve zadevi - ni pametnega mehanizma, ki bi zagotavljal avtentičnost podatkov ki jih pošilja merilnik (delilnik porabe, vodomet, ...).
Druga težava je pa, da nekateri delilniki porabe lahko imajo nastavljene neke parametre ki zelo vplivajo na meritev, ampak se ne vidi kako so nastavljeni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
ma, podatke delilnik že prav oddaja in sprejemnik skupaj z laptopom prav pobere s hodnika (s serijsko št.vred=evidentirana po stanovanjih!). In če se navodil stanovalci glede postavitve okoli radiatorja držijo, še kar v redu kaže, če je približno prav sprogramiran!!!
To zadnje zna bit pa problem, saj so si ljudje pri prenovah namontirali vse mogoče tipe radiatorjev in ni za vse teh.podatkov. Tako so monterji imeli s seboj pač sprogramirane delilnike za nekaj tipov/moči radiatorjev in ne na mestu programirali! Pač so od "oka" montirali delilnike s približno pravilnim koeficientom.
Tudi to ne bi bil hud kiks, če bi vsi v bloku imeli še vedno originalne/enake radiatorje, ker bi bila razmerja porabe še kar prava. Ker pa to ni tako, posebej v starejših blokih, pa so lahko prevelika odstopanja.
Da o tem, da ljudje v veliki večini niso NIČ kaj dosti napravili v zadnjih par letih, da bi si zmanjšali svojo in skupno porabo, niti ne govorimo ... prihranki pa so zadnje čase v glavnem zaradi milejših zim in prvega šoka pri nekaterih zaradi velikih poračunov za prejšnje zime ... ostali pa po starem.
Pri nas/moj blok so kalorimetri in približno vsa stanovanja imajo (sem zračunal) osnovno enake zunanje izgube z manjšimi odstopanji na m2 stan.površine zaradi designa skoraj 40-letne neizolirane zgradbe. Kljub temu bodo letos kot vidim, razlike porabe na m2 v razmerju celo 1:10 !!! med različnimi stanovanji. Nekateri si pač lahko privoščijo metat denar skozi okno
Pa noben ne p*zdi (so tiho), tudi ker sem jim pred dobrimi 2 leti tu spisal vsem "malo biblijo šparanja/ogrevanja" in kaj jih čaka, če bodo tiščali glavo v pesek in nič storili za manjše položnice. V glavnem, se jih večine ni kaj dosti prijelo !!!!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Serijsko številko merilnik že odda - ampak kako veš, da je to sporočilo oddal merilnik in ne nekdo drug? Podatki ne vsebujejo nobene informacije o avtentičnosti sporočila.
Je pa to drugače moje področje dela in raziskovanja.
Se pa strinjam z napisanim - če se nič ne pazi se poraba energije nič ne zmanjša.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eh, bo treba nabavit en delilnik + modul za laptop + program za odčitovanje, pa reverse-engeenering/hacking komunikacije med njimi - da se vidi kako se pogovarjajo med sabo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 9:08 pm Naslov sporočila: Re: Merilniki ali res? |
|
|
int47 je napisal/a: |
Tisti "ćlanek o merilnikih" je EPP. Pokaži mi en EPP, ki objektivno predstavi + in - določenega izfelka, ali storitve.
Trditve o prihrankih do neke mere držijo, ker se spremeni obnašanje uporabnikov.
V debati pred leti je bil tudi podatek, da popolnoma zaprt radiator troši več kot radiator v kopalnici, ki je odprt. |
Problem so nekateri upravniki, ki v obračunu porabo "0" zamenjajo z "ni podatka" in nato upoštevajo "kazensko povprečno porabo" - kot da ni merilnika.
Meni tega ne bi montirali brez akreditiranega certifikata o kalibraciji dotičnega merilnika. |
Delilnik ima svojo življensko dobo, kar si lahko razlagaš tudi kot kalibracijski interval. Za "deljenje" potrebuje še podatke radiatorja.
Bi rad poleg stroška vgradnje in odčitavanja plačeval še kalibracijo (test skupaj z radiatorjem) ?
Lahko si brez merilnikov in plačuješ "kazensko tarifo". Izbira izvajalca storitve v večji večstanovanjski stavbi ni samo tvoja.
Obstajajo merilniki energije in delilniki. Zaradi cene se merilniki energije ne vgrajujejo tam, kjer bi rabil več kot en kos za posamezno stanovanje. |
Ne bo držalo !
Že tretje leto šteje.
Prvo leto je naštel 9 enot, drugo leto 12, v tej sezoni pa presenetljivih 21 enot.
Radiator ima zaprt termostatski ventil in spodnji ventil, tako, da pretoka ni.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje.
Mogoče sem bil malo nejasen. Ali pa je "famozni delilnik" nejasen.
Kako bi pogledali recimo:
Potrebujem meso za juho. Mesar oceni velikost moje torbe, odreže doda ?? faktor in računa.
Na črpalki točita Micra in Jeep. Obadva poln rezervoar. Oni z Micro plača 10% manj kot je povprečje, Ker pa Jeep potroši več Plača 10% več.
Ste še za?
Predvsem pa. Res me zanima kaj ta delilnik DELI? Stoške? Ups.
Bom jaz delil. Ali pa ti, ki to bereš. Po sistemu 1 tebi 1 meni, še enega tebi= imaš 2 torej 2 meni, 1 tebi imaš 3 torej 3 meni. (Alan Ford sistem).
Pa enak nateg. Kaj so PMPO vati?
Ps. Omenil sem nateg s calg... . Veliko vas je tukaj serviserjev tudi pralnih strojev.
Vprašanje: Kolikim je odpovedal grelec glede na 1000 napak?
Na solato dodaj kalgon. Ne?
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 9:40 pm Naslov sporočila: Re: Merilniki ali res? |
|
|
Igor01 je napisal/a: |
Obstajajo merilniki energije in delilniki. Zaradi cene se merilniki energije ne vgrajujejo tam, kjer bi rabil več kot en kos za posamezno stanovanje. |
Ne bo držalo !
Že tretje leto šteje.
Prvo leto je naštel 9 enot, drugo leto 12, v tej sezoni pa presenetljivih 21 enot.
Radiator ima zaprt termostatski ventil in spodnji ventil, tako, da pretoka ni.
LP |
Niso redki, ki trdijo ''spodjni radiatorski ventil in zgornji termostatski ventil imam zaprt'' pa mi merilnik dodaja enote in te moram plačati.
Ko pa takšnemu radiatorju izmeriš temperaturo (s posebnim merilnikom temperature) pa je ta višja kod je temperatura prostora, kar pomeni, da ventila 100% ne zapirata pretoka ogrevane vode.
To sem se prepričal tudi pri sebi in nekaterih strankah. Da merilnik več ne dodaja enot za porabo toplotne energije sem iz ventila odstranil termostatsko glavo in nanj namestil pokrov z matičnim navojem (ta pokrov je nameščen na termostatski ventil verjetno s strani proizvajalca termostatskega ventila pred pakiranjem v embalažo).
lp! jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potrebujem meso za juho. Mesar oceni velikost moje torbe, odreže doda ?? faktor in računa. |
To se v obliki rabatov, raznih popustov za [vstavi ciljno skupino kupcev], kartc zvestobe, nabiranja točk, kuponov in kvazi denarja vsakodnevno dogaja.
Na črpalki točita Micra in Jeep. Obadva poln rezervoar. Oni z Micro plača 10% manj kot je povprečje, Ker pa Jeep potroši več Plača 10% več.
Ste še za? |
Tudi faktor porabe se že zaračunava pri npr. električni energiji.
Stanovanje je dejansko možno (do neke mere) ogrevati na račun sosedov. Varčevati z gorivom na račun drugih avtomobilov je težje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stanovanje je dejansko možno (do neke mere) ogrevati na račun sosedov. |
Vsekakor - in to sploh ni zanemarljiva številka. Pri nas imamo kalorimetre (tako da so meritve take, kot morajo biti! ) in se izvrstno vidijo izgube pritličja in zgornjega nadstropja, tudi izgube stanovanja, ki je nad vhodno (neogrevano) vežo. Do neke mere potem to korigiramo z dogovorjenimi korekcijskimi faktorji, tako da je na koncu še kar pravična razdelitev.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 1:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Stanovanje je dejansko možno (do neke mere) ogrevati na račun sosedov |
Ja, vendar ne dosti razen če so sosedje smotani in kurijo preveč. Enako je pri meni (danes je bilo tu zunaj skoraj 20°, bedaki pa še vedno si nabijali kWh porabo, ker kurijo iz navade in ne potrebe!)
Jaz sem si kot edini, ki imam "proper" zademfano stanovanje tu, da mi toplota+vlaga ne uhaja preveč, zračunal koliko toplote potrebujem pri povp.zunanji temperaturi 10°C brez vetra/burje in notranji 22 (slabih 100m3 zraka neto v stanovanju) toplotne energije: slabih 12kWh/dan: pol oddam jaz+mačka+vse naprave v mojem stanovanju v zrak-odpadna toplota in pol dobim od sosedov preko zidov. V bistvu ne rabim nad 10°C zunaj sploh kurit!
Če pa pade zunaj temperatura, pa dobim od sosedov temu primerno manj, Pri nič zunaj ne dobim omembe vredno od sosedov, pri 5°C pa samo še 3kW in moram torej sam več kurit na svoj račun. Sem si pa letos vgradil za celo stanovanje DIY ekonomizer (rekuperator na vodo) in avtomatski ventil in z novim letom napravil še "robota", ki mi sekvenčno odpira/zapira dodatni ventil od centralne v "minutnih" intervalih ..
Ker tu doli letos neke zime sploh NI bilo, sem do sedaj potrošil samo 350 kWh toplote po kalorimetru (lani npr.3x več!-ni bilo še mojih inovacij vgrajenih), ostali pa po par tisoč do sedaj ... da ne govorim, da se sekundarna toplota vode v sistemu/radiatorjih bloka avtomatsko prilagaja zunanji temperaturi (toplotna postaja daljinskega v kleti)
Trenutno je zunaj 14, notri imam 23 kljub izklopljenemu ogrevanju danes od 10h zjutraj in sem v kratkih rokavih in kratkih hlačah da mi ni vroče, 50% rel.vlažnost notri - točna meritev...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj korekcijski faktorji? Kletno stanovanje ima ponavadi nižjo nabavno ceno, zakaj bi nekomu subvencioniral ogrevanje? Ravno tako podstrešno.
Ko se greste pravičnost... poglejte si vaše telefone, kako vam lepo zaokrožijo sekunde na minute, ker uporabljajo minutni interval. Pa je merjenje časa najbolj točno, kar lahko sploh izmerimo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem mojim tu zastonj napravil predlog (minimalnih!) korekcijskih faktorjev pred 3-mi leti, pa niso sprejeli na sestanku in se odločili za brez njih. Tudi prav! ... Še dobro, da sem argumentirano uspel uveljavit min.zakon.razmerje 20-80 % in so sprejeli na sestanku; drugi imajo tod okoli večinoma 30/70 po predlogu upravnika ... večji kot je delež še po kvadraturi, manj je stimulacije za varčevanje ... jaz že tako plačujem skupni delež večji na kvadraturo v kWh, kot je moja poraba po kalorimetru ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni