www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC software
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.70
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@folc
Predvidevam da hočeš korigirat samo "Z" Koordinato... poglej si kako s touch probe potipaš površino: klik
To naredi po neki mreži s korakom recimo 1 cm po x in po y smeri.

Potem določi korekcijsko funkcijo... lahko interpoliraš med točkami, lahko vzameš najbližjo korekcijo, kakokroli že...

Ko to narediš pa v moraš to korekcijo vnesti v Linuxcnc.
- lahko korigiraš G-kodo... pač narediš neko skripto ki ti popravi vrednost z glede na koordinato x in y
- lahko jo vneseš že direktno v hal: vrednost koordinate "Xpos-cmd", "Xpos-cmd" pelješ skozi tvoj korekcijsko funkcijo, to vrednost pa potem vodiš naprej na krmilnik motorjev.

Preveri še tole.

@folc
glede krmiljenja dveh motorjev hkrati, kar si spreševal še prej, pa ravno tako rešiš v hal... signal "Ypos-cmd" pelji na dva krmilnika motorjev "stepgen"... od tam naprej pa imaš že imaš signale katere potem pelješ na motorje.

Tisti wizardi ti samo generirajo hal file. Preglej si kaj generira. V principu je zadeva precej enostavna: interpreter G code ti generira signale Xpos-cmd, Ypos-cmd, Zpos-cmd, ki pomenijo kam hoče da stroj gre. Če boš te signale speljal skozi "stepgen" boš dobil ven signale za krmiljenje koračnega motorja. Če boš peljal signal v "bldc" boš dobil ven signal za krmiljenje bldc motorja. Če rabiš dva motorja ki delata enako pelješ signal v dva "stepgen" generatorja. Če hočeš naredit neko korekcijo (tako kot sem ti opisal zgoraj), signal iz interpreterja G-kode po svoje korigiraš in ga spet pelješ naprej. Zadeva je podobna kot v LabView, kjer z žicami povezuješ module, le da moraš v LinuxCnc to napisat v tekstovni obliki v hal... obstaja pa tudi nek GUI klik

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.77
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar pogosto graviram na takšen način.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
folc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25
Aktiv.: 3.56
Kraj: Nekje med NG in Tolminom

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trot je napisal/a:
@folc
Predvidevam da hočeš korigirat samo "Z" Koordinato... poglej si kako s touch probe potipaš površino: klik
To naredi po neki mreži s korakom recimo 1 cm po x in po y smeri.

Potem določi korekcijsko funkcijo... lahko interpoliraš med točkami, lahko vzameš najbližjo korekcijo, kakokroli že...

Ko to narediš pa v moraš to korekcijo vnesti v Linuxcnc.
- lahko korigiraš G-kodo... pač narediš neko skripto ki ti popravi vrednost z glede na koordinato x in y
- lahko jo vneseš že direktno v hal: vrednost koordinate "Xpos-cmd", "Xpos-cmd" pelješ skozi tvoj korekcijsko funkcijo, to vrednost pa potem vodiš naprej na krmilnik motorjev.

Preveri še tole.

@folc
glede krmiljenja dveh motorjev hkrati, kar si spreševal še prej, pa ravno tako rešiš v hal... signal "Ypos-cmd" pelji na dva krmilnika motorjev "stepgen"... od tam naprej pa imaš že imaš signale katere potem pelješ na motorje.

Tisti wizardi ti samo generirajo hal file. Preglej si kaj generira. V principu je zadeva precej enostavna: interpreter G code ti generira signale Xpos-cmd, Ypos-cmd, Zpos-cmd, ki pomenijo kam hoče da stroj gre. Če boš te signale speljal skozi "stepgen" boš dobil ven signale za krmiljenje koračnega motorja. Če boš peljal signal v "bldc" boš dobil ven signal za krmiljenje bldc motorja. Če rabiš dva motorja ki delata enako pelješ signal v dva "stepgen" generatorja. Če hočeš naredit neko korekcijo (tako kot sem ti opisal zgoraj), signal iz interpreterja G-kode po svoje korigiraš in ga spet pelješ naprej. Zadeva je podobna kot v LabView, kjer z žicami povezuješ module, le da moraš v LinuxCnc to napisat v tekstovni obliki v hal... obstaja pa tudi nek GUI klik

odlično, ja kot si sam ugotovil rabim za korekcijo Z osi .. namreč sama miza mi visi in ok sedaj je MDF plata je pač poreskana in je vse lepo ravno, ampak v planu je ALU profil za mizo in tam ne mislem reskat ampak narediti korekcijo tako da upam da mi uspe tole skupaj sestaviti, kot sem na hitro preletel pa vidim da je tale tipka za t.i. "probe" funkcijo vezana kar direktno na pine LPT porta ali se mar motim, ker moj vmesnik kar jaz vem tega ne omogoča.

Folc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Coil
Član
Član

Pridružen-a: Pon 30 Jul 2012 19:10
Aktiv.: 0.26
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stane - ali laho nastaviš (raster) bol na gosto, če je predmet manjši...
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot pravi Kroko, ja lahko in nastavljam glede na obdelovanec.
Nazadnje sem nastavil pri napisu 55 x 6 mm, po X 3mm in po Y 2mm.
Skeniral sem 57 x 6 mm in deluje odlično. Graviral se rostrei z rezkarjem 0,4mm
in nisem niti enega rezkarja zlomil. Obdelovanec je bil v obliki cevi premera 150mm.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Coil
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mojem zdajšnem cnc-ji (ISEL) imam EDING usb kontroler, vendar bom naredil manjšega za graviranje in razmišljam o kontrolerju ki to omogoča.
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.25
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vem EdingCNC omogoča to.
Še ne dolgo nazaj sem gledal videoposnetek.

Coil
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno, se nisem nikoli preveč poglobil, vendar je Andrejev krmilnik veliko bolj ugoden. Pa še pomoč, če jo bom potreboval, bo v slovenščini Smile
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2014 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako je. Slišiš samo + + + . Whistle
Minusev še nisem zasledil. Ne na spletu in ne pri uporabi. Applause
Nisem nek strašno zahteven uporabnik, ki bi imel veliko različnih zahtev.
Vseeno, zadevo uporabljam dnevno in me ne pusti na cedilu. Dancing
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2014 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

folc je napisal/a:
odlično, ja kot si sam ugotovil rabim za korekcijo Z osi .. namreč sama miza mi visi in ok sedaj je MDF plata je pač poreskana in je vse lepo ravno, ampak v planu je ALU profil za mizo in tam ne mislem reskat ampak narediti korekcijo tako da upam da mi uspe tole skupaj sestaviti, kot sem na hitro preletel pa vidim da je tale tipka za t.i. "probe" funkcijo vezana kar direktno na pine LPT porta ali se mar motim, ker moj vmesnik kar jaz vem tega ne omogoča.

En signal z lpt porta spelji na motion.probe-input, če nimaš nič več prosto, potem pač dodaj še eno lpt port kartico... Zveži tako se da ob dotiku mize to vidi na lptport vhodu.

Če imaš mizo ravno in je samo nagnjena, potem ne rabiš delat korekcije po mreži, ampak korigiraj samo naklon mize, korekcijo določi iz enačbe ravnine. Naredi signal:
Zkorigirean = "Zpos-cmd" + k1*"Xpos-cmd" + k2*"Ypos-cmd" + k3
in tega pelji na stepgen Z osi. Konstante k1, k2 in k3 določi iz naklona mize.

Desso
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2011 14:42
Aktiv.: 1.40
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2014 4:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Rad bi rezkal na roko narisan lik.
Primer:
Na papir narišem nepravilen lik (obris krompirja).
Skeniram in shranim kot *.jpg
Kako sedaj to uvoziti v AutoCad?

Lp, D

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2014 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2014 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Desso je napisal/a:
Pozdravljeni
Rad bi rezkal na roko narisan lik.
Primer:
Na papir narišem nepravilen lik (obris krompirja).
Skeniram in shranim kot *.jpg
Kako sedaj to uvoziti v AutoCad?

Lahko uporabiš image to Gcode

Desso
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2011 14:42
Aktiv.: 1.40
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2014 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="trot"]
Desso je napisal/a:

Lahko uporabiš image to Gcode

Kako pa pridem do tega programa? Tu so samo nekakšna navodila.
Lp, D

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 15, 16, 17  Naslednja
Stran 16 od 17

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni