|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Buick Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50 Prispevkov: 179 Aktiv.: 1.17 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 12:55 pm Naslov sporočila: Sprejem Srbije na FM |
|
|
Živjo !
Včeraj dopoldan sem v lepem vremenu, ko sem rihtal akustiko v mojem Filipu in ker sem pristaš starega Blaupunkt-a, sem verjeli ali ne na FM, na 106,7, slišal sem samo : vesti u 17, ovde radio Srbija, Prvi program ; slišal se je normalno, le precej je šumelo
Sprašujem, kako je možno, da sem ujel omenjeni program na FM. Je to možno zaradi odličnega vremena ali selektivnega sprejemnika ?
Od Ljubljane do Beograda je točno, izračun Travel Pilot-a :
A: Ljubljana, Slovenija
B: Beograd, Srbija
Razdalja: 535.25 km
Zračna razdalja: 484.88 km
Slika je simbolna, ampak tak avtoradio imam
http://img.photobucket.com/albums/0603/paul_murphy/CarPC/8.jpg
Hvala za pomoč ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je možno, toda ne vsak dan in celo leto. Tudi radio Sarajevo smo že poslušali in še kaj.
O vsem skupaj ti bodo več povedali soforumaši radioamaterji, ki imajo o propagacijah elektromagnetnega valovanja bistveno več izkušenj. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik1982 Član

Pridružen-a: Pet 18 Maj 2012 5:53 Prispevkov: 101 Aktiv.: 0.63 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti (skoraj 20 let nazaj, morda je mogoče še sedaj) se je dalo na TV sprejemniku ob dobrih pogojih spremljati tudi TV Espana. Se spomnim, da sem gledal Herkulesa. Učitelj v OŠ pa je povedal, da so včasih preko istega kanala spremljali bikoborbe. Uporabljal sem majhno črnobelo TV s teleskopsko anteno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, se je dalo bikoborbe gledat, sicer je slika se občasno zgubljala ... bilo je se mi zdi to pred 35 leti na VHF I in sicer se mi zdi na ch.3  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič posebnega: MUF je zlezel do 100MHz.... včasih je še višji, se da lepe zveze naredit celo na 144MHz.
MUF se dviguje postopoma - beri: najprej se odpre 28MHz, nato 50, nato 70, včasih še FM broadcast in nato 144MHz... (seveda ne vedno)
Nekaj let nazaj smo ponoči delali Meteor Scatter s Slivnice. Dopoldne se je odprlo proti vzhodu (na področju bivše USSR imajo broadcast okoli 70MHz) in smo celo dopoldne in del popoldneva poslušali njihovo radiodifuzijo s signali do konca (s9+60). Identificirali smo samo radio Mayak (na osnovi poročil ob uri) - Moskva, Russia. Broadcast je bil zaradi visokega MUF-a tako izredno močan, da je krepko povozil vse radioamaterske signale s tistega področja...
TV na kanalih 2, 3, 4 (47-68MHz) torej ni (bil) nič posebnega. Ker so ugasnili španske TV oddajnike na VHF področju I, to v prihodnje žal ne bo več mogoče. _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buick Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50 Prispevkov: 179 Aktiv.: 1.17 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info in povzetke.
Torej je propagacija odvisna od večih dejavnikov, lepo vreme pa dela čudeže.
V čem pa mislite, da je vzrok, da je zadeva samo kratkotrajna ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni