|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
starodavni Član

Pridružen-a: Pet 29 Nov 2013 23:05 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.17 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 2:09 pm Naslov sporočila: Nakup vodil |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me čigava vodila uporabljate za vaše cnc stroje in kje jih kupujete z ozirom na kvaliteto in ceno le teh.
Najlepša hvala za vaše odgovore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazab Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2012 10:34 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.30 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Apr 02, 2014 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
V sloveniji imaš M&M intercom, Hypex in še koga... cene tirnih krogljičnih vodil so nekje 25 eur za voziček, ter 60 eur za meter tira širine 15mm (večje dimenzije so seveda dražje).
Če kupuješ pri kitajcih pa dobiš okrogla podprta vodila po ceni 5 eur za voziček, ter nekje 50 eur za meter podprtega vodila dimenzije fi 16.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joccc Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 15:36 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.29 Kraj: kamnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Cube Član

Pridružen-a: Pet 08 Jul 2011 15:09 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.49
|
Objavljeno: Čet Apr 03, 2014 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hiwinova tirna vodila in vretena lahko dobiš iz kitajske tudi do trikrat ceneje kot pri nas. Poglej na Alibabo in pošlji nekaj povpraševanj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2014 6:43 am Naslov sporočila: |
|
|
blazab je napisal/a: |
cene tirnih krogljičnih vodil so nekje 25 eur za voziček, ter 60 eur za meter tira širine 15mm (večje dimenzije so seveda dražje).
LP |
v intercomu v celju dobiš za ta denar tirna vodila širine 25mm. Imajo pa dva proizvajalca, NBS in HIWIN. intercom in mm intercom nista ena in ista firma. imajo tudi ogromno izbiro ležajev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Coil Član

Pridružen-a: Pon 30 Jul 2012 19:10 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.26 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2014 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teh vodil ima HIWIN malo morje različnih...
@Cube - kateri imaš ti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Cube Član

Pridružen-a: Pet 08 Jul 2011 15:09 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.49
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2014 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nimam nobenih. Vem pa kakšne so cene pri nas in v tujini, ker sem poslal preko 10 povpraševanj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Coil Član

|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2014 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gledam vodila, pa me zanima kakšno (stopnjo odstopanja) se ponavadi izbere za domače cnc stroje ?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
88.11 KB |
Pogledana: |
27 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mato1111 Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42 Prispevkov: 617 Aktiv.: 4.07 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2014 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam vodila Supported Rail SBS20 in vozičke SBR20UU (kitajc iz nemčije )
To pa so "specifikacije" vodil/vozičkov
Material des Unterbaus: Aluminium, eloxiert.
Material der Wellen: GCr15 High carbon chromium steel
Härte: HRC62+/-2
Rauheit: Ra0.8
Geradheit: besser 50µm/300mm
Toleranzfeld: g6
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
freshman Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.80 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 1:35 pm Naslov sporočila: Re: Nakup vodil |
|
|
starodavni je napisal/a: |
Pozdravljeni
Zanima me čigava vodila uporabljate za vaše cnc stroje in kje jih kupujete z ozirom na kvaliteto in ceno le teh.
Najlepša hvala za vaše odgovore. |
Povprašaj na TINEX za INA izdelke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
starodavni Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za vaše odgovore, morem rečt, da ste mi zelo pomagali pri povpraševanju.
Za rezkar nekako mislim uporabiti:
x os 25mm tirna vodila
y os 25 mm tirna vodila
z os 20 mm tirna vodila
In jih bi rad nekje dobil za normalen denar.
Bi vas pa povprašal, ali so okvirne velikosti teh vodil po oseh dovolj velike.
Za z os mislim, da bi moralo biti dovolj, za y bi pa mogoče vzel 30 mm medtemko bi za x os vzel 40 mm. Če ima kdo boljši občutek bi ga poprosil, da bi pokomentiral. Rezkal bi les, plastiko, aluminij in jeklo pa bi verjetno šlo v manjših plasteh.
Hvala za nasvete in nadaljne odgovore oziroma ideje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joccc Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav
Starodavni nisi povedal koliko velik naj bi bil tvoj stroj ,in iz kakega materjala .
Nato kaj boš uporabil za tako imenovani (spindel motor) da bi ti lahko kdo kaj več svetovali. Kar se pa tiče tirnega vodila pa ima vsak proizvajalec napisane tehnične podatke in dopustne obremenitve, tako da je smiselno mal poračunati in potem vidiš kaj rabiš.
Lahko pa ti povem da sam imam cnc s premičnim mostom ,ki tehta okrog 150kg (samo most ki se premika) in merami 1100x900x200mm in imam vodila 25. In takšne obremenitve ,ki jih mi dosegamo na (homemade) cnc so več kot dovol. Oziroma take sile ,ki jih mi ustvarjamo z cnc bi večina nas lahko imela vodila 15.
In mislim da bi za 40 vodila samo plačal in jih ne izkoristil glede na njihove sposobnosti. In tudi pri različnih proizvajalcih sem gledal in na precej večjih strojih tam nekje obdelovalne 3000x2500x250mm niso meli močnejših od 25 tirnih vodil.
_________________ Pozdrav še naprej .
---------------------------------------------------------
(celo živlenje se učim pa vseno vem zelo malo ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Coil Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Hypex so cene dokaj solidne za 15mm... vsaj kolikor sem jaz spraševal.
Okoli 60€ meter tirnica in 30€ voziček (za normal grade), ki pa ne vem če je pravi za cnc.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joccc Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Coil
Coil je napisal/a: |
Gledam vodila, pa me zanima kakšno (stopnjo odstopanja) se ponavadi izbere za domače cnc stroje ? |
Iz te tabele lahko vidiš kolikšna je še dopustna toleranca glede ravnine kamor pritrdiš tirnico.
Drugače pa se po večini uporablajo prednapeti vozički.
_________________ Pozdrav še naprej .
---------------------------------------------------------
(celo živlenje se učim pa vseno vem zelo malo ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
starodavni Član

|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2014 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Se opravičujem za pomanjkljiv opis.
Pri materijalu se še nisem odločil. Če pomislim, da ima jeklo trikrat večji modul elastičnosti kot aluminij ter trikrat večjo težo, predvsem pa je verjetno cenejši ( nisem preveril še pri kom, ki prodaja), se nagibam, da bi bili vsi elementi iz jekla. In mislim, da bo pri tem tudi ostalo. Mogoče, da bi vzel tako jeklo, da ne bo ogormno rjavenja z časom.
Velikost mize bi naredil 70 cm v y osi in 40 do 50 cm v x osi, sama z os pa bi bila med 15 cm in 20 cm za nepomični most.
Mogoče bom čez nekaj časa dal most dol in ga dal na večjo mizo tako, da bi mel na x osi med 100 do 150 cm.
Hec je v tem, da me, ( pomični most nepomični most), skrbi da bi se pomični most preveč nagibal in imel prevelike nezaželjene zasuke in pomike.
Razumem, da je pomični most takoj težak čez 100 kg, toda zadnji cnc, pri katerem sem bil zraven mi je kar dal misliti. Ko sem bil prisoten pri obdelavi in sem dobil občutek kot da sveder or rezkarja med samim rezkarjem kar malo zamakne ali dvigne most sem kar "neumno gledal". Reskar je imel 1200W z svedrom 8 ali 10 mm dolžine 7 cm na masivnem lesu. Nastavitvenih obratov pa ne vem, je pa sposoben rezkar dati od sebe 27000 obratov na minuto.
Hec je v tem, da se malo bojim pomičnega mostu. Po drugi strani pa se zavedam, da je kljucna togost same konstrukcije pri premagovanju pomikov. Dovolj velika vodila ti prevzamejo sile, momente pa uničiš z razdaljo med dvema vozičkoma na enem tiru, kar se posledično ponovno prenese na silo na posamezni voziček.
Za rezkar oziroma spindelco sem nameraval v začetku uporabiti kress 1050, toda ko sem se malo razgledal in povprašal okrog se nekako ogrevam med elte in vodno hlajenim kitajskim rezkarjem med 1,5 do 2,0 KW. Čeprav naj bi ti kitajski imeli neke probleme z frekvenčnim inverterjem, kot sem bral na forumih v tujini. Je še eno podjetje iz nemčije ki proizvaja reskarje, mislim, da je ime podjetja nekaj na M, toda sedaj na pamet se ne morem spomniti celotnega imena. Zaenkrat so predragi za moj žep, saj se cene prično šele pri 800 evrov za 800W.
Kar se pa tiče razmaka med tirnimi vodili bi se držal rasterja med 20 do 30 cm. Enako razdaljo bi uporabil tudi med vozički na enem tirnem vodilu za z in y os. Za x os pa bi mogoče mogla biti razdalja nekoliko večja.
Upam, da sem odgovoril na nekaj vprašanj ter da nisem bil predolg.
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni