www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zalivalnik rastlin/indiegogo
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.08

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 10:38 am    Naslov sporočila:  Zalivalnik rastlin/indiegogo Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nekaj časa je že minilo, od razvijanja mini kompaktnega pametnega zalivalnika. Zadevca deluje tako, da jo vtaknemo v prst, se samodejno prižge in konstantno meri vlažnost zemlje. Ko se zemlja primerno osuši jo začne zalivati po posebnem algoritmu. Namreč vse je narejeno uporabniku prijazno. Vodo dodaja po korakih in počaka da vidi učinek, tako prvič določi velikost tegla. Namreč lahko imamo mini teglček ali velik lonec. Rožica na zalivalniku pa utripa v barvi zalitosti: Rdeča - čas za zalivanje, zelena - ravno prav zalita, modra - zelo zalita. V primeru, da po več poizkusih ni moglo zaliti to opozori z piskanjem in utripanjem.

Za zahtevnejše uporabnike je na voljo tudi spletna aplikacija, kjer nastavimo parametre. (čas zalivanja - ali autodetect), čas med zalivanji (da se voda vpije), število poizkusov zalivanja in pogostost utripanja. Zanimivo je programiranje, v rožici je svetlobni senzor, ki ga naslonimo na zaslon in zaslon z utripanjem sporoči parametre (kot morsejeva abeceda)

Poskrbljeno je tudi za varnost, vedno ko ventilček zapre vodo izmeri tok, da vidi, če je zaprl z dovolj velko silo. Posebnost je, da mi ratalo spraviti porabo na minimum. Tako, da dve AAA baterije zdržijo vsaj dve leti. Ker ventil potrebuje električno energijo samo za premik, lahko zaliva neomejeno dolgo časa.

Tako, da je fletna zadeva.. potrebujemo samo zalivalnik in posodo z vodo. Sam sem celo lansko leto zalival paradižnike pred hišo.. in se je krasno obneslo.

No z izdelkom se mislil iti na crowdfunding, da bi zbral prednaročila, da bi imel evrčke za drago orodje, ampak se mi zdi, da se mi ne bi izšlo, ker ni toliko zanimanja. Tako, da verjento ne bom objavil. Razen, če bi bila interesantna zadeva.

Lahko si pa pogledate predogled kampanije in malo pokomentirate zadevo, če je vredu ali pa vprašanja kako semkaj naredil itd..:

Timelapse zalivanja
https://www.youtube.com/watch?v=jKpo5KrcocU

Kalibracija ventila
https://www.youtube.com/watch?v=w6ElvWs7IZc

Predogled kampanije
https://www.spam/project/preview/b08510fe

razvoj.JPG
 Opis:
Prototipi izdelka
 Velikost datoteke:  930.87 KB
 Pogledana:  18 krat

razvoj.JPG

v_koritu.png
 Opis:
Tako imemo lahko rože v skupnem koritu
 Velikost datoteke:  133.42 KB
 Pogledana:  7 krat

v_koritu.png

zal1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  288.07 KB
 Pogledana:  15 krat

zal1.jpg

Nazadnje urejal/a xfce Pet Maj 30, 2014 10:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni ze zdi to kar zanimiv projekt, bi vsekakor tole prišlo prav, ker sem sam dokaj nesposoben zalivat rastline.

Tudi sama tehnična rešitev, programiranje kar iz telefona z utripanjem je kul, nobenih težav z brezžičnimi omrežji.

Predlagam, da razmisliš morda o kakšnem kit kompletu za člane društvo oz. mimo kampanijo. Bi se s tem nas lahko nekoliko več poigralo, ti pa boš dobil obljšo idejo če je primerno za kampanijo.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Meni ze zdi to kar zanimiv projekt, bi vsekakor tole prišlo prav, ker sem sam dokaj nesposoben zalivat rastline.

Enako Very Happy zelo se pozna, če je pravilno zalito. Meni so paradižniki poleti v posodah velikokrat oveli ali so bli pa preveč zaliti in se nabira plesen.

Musty je napisal/a:

Tudi sama tehnična rešitev, programiranje kar iz telefona z utripanjem je kul, nobenih težav z brezžičnimi omrežji.

Hehe imaš prav, zelo dolgo sem si razbijal glavo kako nastaviti zalivalnik. Bluetooth je drag in rabim pisati aplikacije za namanj 3 OS, rabim boljše baterije oziroma manj časa zdržijo. Tako sem pa napisal da pošlje tistih 30 bitov. Sem naredil algoritem, da gleda sprememebe na zaslonu in tudi, če ga vmes odaljiš/približaš še vedno prebere pav. Sem tudi napisal, da je lahko baudrate poljuben. Enostavno si mikroprocesor zapomni 30 časov in potem določi kaj je logina 1 ali 0.

Musty je napisal/a:

Predlagam, da razmisliš morda o kakšnem kit kompletu za člane društvo oz. mimo kampanijo. Bi se s tem nas lahko nekoliko več poigralo, ti pa boš dobil obljšo idejo če je primerno za kampanijo.

Problem je, ker je potebno orodje za ohišje, tudi zaradi ventilčka.. to je pa drago Very Happy [slovenščina je zame švedska vas], da ne verjamem, da bo kaj iz tega projekta Smile
Nazaj na vrh
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva in uporabna rešitev. Sem prepričan, da se najde dovolj interesentov, če bo cena sprejemljiva. Imaš ceno že definirano?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70771.91

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tomazp je napisal/a:
Zanimiva in uporabna rešitev. Sem prepričan, da se najde dovolj interesentov, če bo cena sprejemljiva. Imaš ceno že definirano?

Na Indegogo bi bila 30-33USD s poštnino po celem svetu 3m cevke, in nekaj spojniki za cevko. To je okoli 24€. Samo to bi moral zbrati precej prednaročil. Kasneje bi blo pa lahko ceneje. To je v zraku Smile

MarE69 je napisal/a:
Odlična ideja, predvsem pa izvedba. A si glede optične komunikacije kaj preveril okrog patentov, da te ne bo kje kdo presenetil?

Sem precej pregledal, in za tako izvedbo še ni patenta.. vsaj pomojem.

MarE69 je napisal/a:

Gleda na to, da si printal prototipna ohišja v formias-u, a bi šlo tudi z našimi printerji?

Ne bi šlo, je preveč natančen izdelek. Formias je tiskal visoko resolucijo.

MarE69 je napisal/a:

A lahko kaj več poveš o samem plasiranju na idiegogo?

Sem poslal medijem in ni veliko odziva. Če pa nisi nikjer objavljen oziroma ni vsaj toliko zanimanja, da v prvih dneh zbereš vsaj recimo 10%, da te potem kdo objavi. Da bi pa plačeval za objave, mi pa ni..

MarE69 je napisal/a:

Pa še zadnje vprašanje: si preizkusil delovanje tudi v substratu za orhideje? Te se mi zdijo zelo delikatne za zalivanje, vendar nimajo zemlje, ampak tiste lesene sekance.

Za orhideje se mi ne zdi primerna zadeva. Razen če bi dodal v program še funkcijo timerja, da pač nastaviš da namoči na 14dni. Samo orhideje niso tako zahtevne. Če imaš napisano na koledarju, da jih namočiš na 14 dni res ni problem. Pomojem? Bolj so sadike,lubenice, kivi, paradižniki v koritu.. ko je treba stalno zalivati ali pa bolj poredko v hladnem vremenu.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je DIY kit izvedljiv brez izdelave orodij oz. za kateri kos potrebuješ orodje?

Sem nekje videl projekt open-source brezžične komunikacije kjer laptop ekran prikazuje QR kode, drugi pa z webcamom bere, samo ne najdem več linka.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
A je DIY kit izvedljiv brez izdelave orodij oz. za kateri kos potrebuješ orodje?

Ohijše bi lahko natiskal. Ventilček pa ne bi šel, ker je zelo delikaten kos in mora biti trden in nizke tolerance, da zanesljivo deluje. Sploh na dolgi rok Smile
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, torej ventilček si sam razvil. Je izvedljivo to z kakšnim dobavljivim ventilom, tako za maloserijski test?
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Aha, torej ventilček si sam razvil. Je izvedljivo to z kakšnim dobavljivim ventilom, tako za maloserijski test?

Tako je, ventil sem razvil sam in sem se kar precej namučil Very Happy Sem eno leto občasno brskal po spletu, kje dobiti tak ventilček in ga na žalost ni.. Ogromno je magnetnih ventilov - ka ne pride v poštev. No, vsi so neprimerni. Ta ventil je naravnost čudovit, zanesljiv, ne kaplja, se ne zamaši.. porabi izredno malo električne energije, enakomerno se obrablja, lahko merim, če se je pravilno zaprl itd.. Je zadaj kar tehnolohija Very Happy

Mislim, da je rešitev samo serija, že zaradi motorčkov itd.. če bi imel izdelek potem bi pa lahko spreminjal program in se igral..
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam, da se pozanimaš koliko potrebuješ za testno serijo teh ventilčkov, recimo 100kom za uvodni korak, potem pa ko bo kup nas tu na forumu z veselimi rastlinami pa dalje Smile
Nazaj na vrh
Tonny
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57
Aktiv.: 1.53
Kraj: Vrhnika - MS

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene bi pa zanimalo kaj več o tem ventilu. Smile
Glede na to kar si napisal ne gre za membranskega. Ga odpira koračni motor? Koliko energije porabiš za en premik ventila? Kako preprečiš, da ob slabi bateriji ventil ne ostane odprt?

Če bi lahko zagotovil vodni tlak 0.2 bara ali več se dobijo zatični (bistabilni) EM ventili. Težava bi bila edino velikost ali pa cena, če bi želel vgradne. No, pa tudi pretok ne bi bil tak kot ga imaš, ampak pri rožah to ni pomembno. Smile

Doma že imam podoben delujoč baterijski sistem zalivanja (trenutno sicer neobratujoč in po delih), a ni komercialno usmerjen. V stanju pripravljenosti porabi okrog 1uA, ventil se odpre/zapre v 20ms, itd. Priklopi se ga lahko tudi direktno na vodovod (ravno to najbolj pogrešam pri tvojem sitemčku).
Le zalogovnik mora biti 2m visoko, če se napajaš iz njega. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že v redu da je posoda posebej... Če ventil crkne imaš lužo po tleh, če je na vodovod priklopljeno pa poplavo. Smile

Za zalogovnik vode pa lahko uporabiš tudi akvarij. Ribe jedo hrano, kakajo in lulajo v vodo (jo obogatijo) ter s to vodo zalivaš rožice. V akvarij pa dolivaš svežo vodo...

Cel ekosistem. Smile

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matr - za tak denar kupim takoj par komadov! Meni še kaktusi pocrkajo ...

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Naslednja
Stran 1 od 15

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni