|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ervinja Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:32 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 5:14 pm Naslov sporočila: Vklop -izklop |
|
|
Želel bi narediti avtomatski vklo-izklop servo motorja 12v pri navijanju papirja.Problem pa je ker bi se moral motor prilagajat hitrosti tiskanja , da nebi poškodoval papirja.Alije možno to kako reši z elektroniko ,ker papir ni potrebno da je zategjen samo da nebi šel po tleh.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tole je zelo težko odgovoriti, ker zadeve ne poznam v praksi. Če bi se lotil izdelave čisto "analognega" regulatorja bi vzel taho dinamo, ki bi kontrolirala obrate pogona ter regulirala motorček. Preprosto povedano - motor rabi regulator katerega upravljaš z napetostjo taho dinama.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko prilepiš kakšno sliko stroja? Bom ti poskušal opisati kako je to rešeno na tiskalnikih Mimaki, Durst itd in kako enostavno je By Branez.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ervinja Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko poveš kakšna zadeva je to, ker to je precej velik tiskalnik za jambo plakate.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj to ravno nislim.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo rešiš zelo enostavno z stikalom in neko ročico. Pri štancah se tako recimo rešuje odvijanje traku s koluta. Trak ima visečo zanko in na dnu te je vzvod stikala. Ko se trak zategne, sproži stikalo in pogon in ko se zanka povesi, se ta zaustavi. Pri tebi pa seveda ravno obratno.
Oprosti, ker se mi ne da risat. Upam, da sem bil zadosti razumljiv.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo zgoraj imaš odgovor. Tudi meni se ni dalo risati, sicer pa tiskalniki ki sem jih zgoraj omenil to imajo vgrajeno.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ervinja Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem razmišljal da bi to poiskusil mogoče z senzorji kot pri vratih ,ne vem pa kako je narejeno pri avtomobilskem pogonu stekel ,ker tam če ga z roko primeš počaka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
ervinja je napisal/a: |
Jaz sem razmišljal da bi to poiskusil mogoče z senzorji kot pri vratih ,ne vem pa kako je narejeno pri avtomobilskem pogonu stekel ,ker tam če ga z roko primeš počaka. |
Pri avtomobilih je to rešeno z omejevanjem delovnega toka DC motorja. Če je tok/poraba motorja presežena elektronika izključi motor. Ponoven pritisk na tipko resetira blokado.
1)Lahko uporabiš merilnik razdalje. http://zuff.info/RangeFindersComp_E.html
2)Lahko pa nadzoruješ v dveh točkah tako, da imaš dve stikali, mehanski ali optični. Prvo stikalo določa maksimalno zategnenost drugi pa minimalno. Vmes med njima pa je zadovoljivo delovno področje.
Nakar rabiš še en PI regulator, ki ti zna nadzirati hitrost motorja glede na dano stanje.
Druga varijanta je nekoliko cenejša vendar iz regulacijskega stališča slabša, saj zadeva neprestano niha med dvema točkama, ki morata biti zaradi tega temu primerno blizu.
LP GJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ je napisal/a: |
2)Lahko pa nadzoruješ v dveh točkah tako, da imaš dve stikali, mehanski ali optični. Prvo stikalo določa maksimalno zategnenost drugi pa minimalno. Vmes med njima pa je zadovoljivo delovno področje.
Nakar rabiš še en PI regulator, ki ti zna nadzirati hitrost motorja glede na dano stanje.
Druga varijanta je nekoliko cenejša vendar iz regulacijskega stališča slabša, saj zadeva neprestano niha med dvema točkama, ki morata biti zaradi tega temu primerno blizu.
LP GJ |
Ni nujno, da sta ti točki blizu. Papir lahko pustiš, da pride skoraj do tal in ga potem naviješ. To lahko počneš z neko konstantno hitrostjo, ki je seveda večja od hitrosti tiskanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sergej je napisal/a: |
Ni nujno, da sta ti točki blizu. Papir lahko pustiš, da pride skoraj do tal in ga potem naviješ. To lahko počneš z neko konstantno hitrostjo, ki je seveda večja od hitrosti tiskanja. |
Ja to je preprosta in poceni ideja. Pustiš, da pride papir skoraj do tal, ko senzor zazna papir vklopi timer ta pa motor, ki se vrti le nekaj sekund oziroma toliko časa, da ne napne preveč papirja. Nakar timer izklopi motor senzor pa poskrbi za ponoven vklop.
LP GJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri podjetju, kjer sem prej delal smo to naredili. Na spomnim se ravno kakšno je bilo krmilje na močnosti strani. Zadeva je delovala tako, da smo na potenciometer montirali ročico, ki je "zaznavala" višino papirja. Bolj ko je ročica dvignjena počasneje se vrti motor in obratno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro sem zrisal mehanizem in postavitev senzorjev mehanizma, ki v industriji najpogosteje navija/odvija papir.
Mislim da komentar ni potreben ... omenil bi le, da se START / STOP senzorje lahko zamenja s potenciometrom na osi ročke ali pa analognim induktivnim senzorjem, kar zagotovi bolj "nežno" navijanje, hkrati pa zahteva še elektroniko za regulacijo obratov motorja.
Pri tem sistemu je možno tudi nastavljati zategnjenost papirja z nastavitvijo sile na ročki s pomočjo vzmeti.
V primeru, da je sistem namenjen odvijanju papirja s koluta se namesto el. motorja lahko uporabi el. mag. zavora, ki ustavlja "bobino" na kateri je navit papir - za pogon običajno zadostuje že vlečenje papirja, ki ga ponavadi izvaja že pogonski mehanizem samega stroja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.92 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na hitro rešil pokvarjen (razbit) senzor na tiskalniku Mimaki po spodnji skici.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Vklop-izklop.jpg |
Velikost datoteke: |
13.7 KB |
Downloadano: |
32 krat |
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ je napisal/a: |
Sergej je napisal/a: |
Ni nujno, da sta ti točki blizu. Papir lahko pustiš, da pride skoraj do tal in ga potem naviješ. To lahko počneš z neko konstantno hitrostjo, ki je seveda večja od hitrosti tiskanja. |
Ja to je preprosta in poceni ideja. Pustiš, da pride papir skoraj do tal, ko senzor zazna papir vklopi timer ta pa motor, ki se vrti le nekaj sekund oziroma toliko časa, da ne napne preveč papirja. Nakar timer izklopi motor senzor pa poskrbi za ponoven vklop.
LP GJ |
Lahko še bolj penostaviš z dvema stikaloma - za spodnji in zgornji nivo. Tako boš zaznaval dejansko stanje in ne boš imel problemov, če hitrost tiskanja ni konstantna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni