|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
karlek Član

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 21:48 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.37 Kraj: čakovec
|
Objavljeno: Sre Apr 30, 2014 1:55 pm Naslov sporočila: priklop agregata za centralno ogrevanje |
|
|
Prosim za nasvet kakšno stikalo, vezalno shemo, velikost agregata naj uporabim za priklop centralne peči in zamrzovalnika v primeru daljšega izpada elektrike.
Hvala za nasvet,
lp karlek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 30, 2014 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo kar je, lahko bi malo uporabil iskalnik, je že vse napisano 100x.
Drugo, kupi si eno fazni agregat, tudi če imaš tri fazno inštalacijo.
Tretjič, pokliči električarja, naj ti zveže 4 polno pretikalo, recimo ustrezen model, če imaš 3 fazno inštalacijo je: ETI LAS 32 4p COP 1-0-2, povprašaj v elektro trgovini.
Tole je namenjeno, da lahko celo hišo preklopiš na agregat. Edino to je smiselno, saj je bencin predrag, da bi agregat uporabil samo za 2 stvari, če je že enkrat prižgan.
Agregat pa kupi tak, da ko bo treba, da dela. Kitajci, ki delajo 1 dan ali 2 dni, nato pa crknejo, niso v redu. Se pravi, treba bo pokazati vsaj 300-400€ za agregat, pretikalo je okoli 40€, delo elektičarja je pa odvisno od primera do primera, pod 100€ boš težko prišel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Apr 30, 2014 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če govorimo o 1 faznem priklopu, je zadevo moč kvalitetno izvesti za nekje 30Eur brez dela, z vključeno ceno grebenastega stikala, uvodnic in dveh vtičnic.
Priklapljanje na določen del porabnikov se mi zdi povsem primerno in dobro služi namenu.
Pri recimo 2,5kW generatorju nikakor ne boš želel, da bo ne vem kaj vse priključeno nanj, ker to pač ne gre. Poleg tega generator ne porabi enako ne glede na obremenitev, tudi neinverterski ne, čeprav razlika ni tako očitna.
Ko te enkrat doleti kaj takega je tudi kitajc dober, samo da dela. Je pa res, da zna povzorčati težave, ampak nam je tistih 11 dni odlično služil.
In ja za od 300-400Eur ni moč dobiti popolnoma nič drugega razen kitajca.
Glede moči moraš pa dati kakšen podatk več glede peči. Vezava stikala pa se vsaj meni zdi samoumevna. Torej karikirano povedano ena sponka skupna na porabnik, potem pa preklop med generatorjem in omrežjem. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 30, 2014 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj ni treba nanj priklopiti vsega, dobro pa je, da je cela hiša priklopljena, saj luč nujno potrebuješ, pa tudi kak telefon lahko napolniš, gledaš TV, poslušaš radio ipd. Takrat se seveda ne uporablja kakega kaloriferja, bojlerja, indukcije itd.
To, kar ti omenjaš za 30 €, je v bistvu brez pomena, saj ima vsak agregat že vgrajeni 2 vtičnici, samo še podaljšek napelješ (če se gremo najbolj enostavno zadevo).
Koliko pa agregat porabi, če je neobremenjen ali pa je obremenjen? Neke blazne razlike ni, recimo 50 % max.
Brezveze je zapraviti toliko denarja za agregat, nato je pa samo minimalno obremenjen in izkoriščen. Treba je dodati še nekaj € zraven in je udobje in uporabnost na bistveno višjem nivoju. Sedaj, ko ni nobene nujnosti, se lahko v miru uredi vse inštalacije in pripravi stvar, če se zgodi podoben izpad, kot nedavno.
Agregat, ki je malo boljši (in sem 95 %, da ni kitajc) je tale. Zgornje cenovne meje za agregate pa ni. Najcenejših kitajskih jajčk pa tudi ni treba kupiti.
karlek, vezalne sheme za 1-0-2 stikala so na internetu, vsak elektičar tudi ve, kako se to naredi, če boš sam delal, je treba odklopiti pancerke itd. Res moraš vedeti, kaj delaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Apr 30, 2014 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Genrator ima res dve vtičnici, ampak veliko je vredno, če imaš lepo samo en kabel od generatorja in potem na zidu nekaj vtičnic za na generator, kot pa miljon razdelilcev. O TV-ju pa po pravici sploh nisem kaj veliko razmišljal niti ga ne priklopil se ga pač ni gledalo. Internet pa nekje 1x dnevno za pol ure na inverter pa še to ne. Nobenemu klasičnemu generatorju ne zaupam, dovolj, da bi nanj priklapljal neke nove drage zadeve, ki v tistem trenutku niso bile nujno potrebne.
Da bi pa gledal, kako slikajo, snemajo, novinarji hitijo v Postojno in Pivko, ter kako je n generatorjev iz n držav na poti tja me je pa tudi malo zanimalo, ko pri nas 3 dni ni bilo vode, elektrike pa polnih 11 dni. O agregatih pa..., ah saj mi jih ne rabimo.
Generator na sliki je tudi meni všečen še posebej zaradi zelo pametne konstrukcije. O kitajcih je pa takole. Že pogled na generatorski del mi je sumljiv, čeravno motor ni kitajski. Tudi Pramac generatorji imajo Hondine motorje, generator vključno z regulatorjem pa enak kitajskim, življenska doba pa tudi. Sem jih že preveč videl na prafaktorjih... _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2014 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Briggsi so zadnjih nekaj let delani na kitajskem. Zal.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karlek Član

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 21:48 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.37 Kraj: čakovec
|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2014 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
vsem skupaj hvala za nasvete, mi je že jasno kako bom uredil zadevo
lp karlek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2014 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
O Kitajskih jajcih pa takole;pred petimi leti je bil 200 E in nekaj, 2kWatnik vžge na drugi poteg in če od njega zahtevam dela cel dan.Pa l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni