|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
korosec6 Neznanec

Pridružen-a: Ned 04 Maj 2014 11:16 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03 Kraj: Grusuplje
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 11:25 am Naslov sporočila: Nasveti za starejšega Hi-Fi uporabnika |
|
|
Pozdravljeni;
Potrebujem Vaše nasvete.
Kupil sem novi Hi-Fi ( Receiver 5.1 - Yamaha RX-V475 ; zvočniki Quadral Argentum 420 ), in z zvokom nisem zadovoljen in sicer v primerjavi z mojim predhodnim 25 let starim Hi-Fi ( Amplifier-Sherwood AD266R in zvočniki Sony SS2070 ). »Stara« kombinacija še vedno brezhibno deluje. Zakaj potem nakup novega Hi-Fi, če stari odlično deluje ?. Star sem 60 let in po 25 letih sem začutil – zaželel sem si nekaj novega.
S čim nisem zadovoljen ?: Zvok, ki ga reproducira nova kombinacija je, če se lahko tako izrazim , sintetično natančen ( res je, slišijo se natančno vsi instrumenti in njihova prostorska razporeditev in to pri vseh zvrsteh glasbe) ni pa tiste topline zvoka po celem prostoru pri normalni glasnosti = polni zvok pri nizki glasnosti. ( Poslušam raje bolj tiho, pomeni nekako zvočna kulisa prijetnega zvoka pri vsakdanjih opravilih po hiši ).
Kje sem pogrešil v nakupu ?:
-Sem nasedel trgovcu, ki je nadvse hvalil Yamaho in reproduciral zvok pri vsej moči in dopovedoval, da zadeva delu od nule do maximuma enako.
-Sem izbral napačne zvočnike, saj ti delujejo ob priklopu na stari Hi-Fi ( Sherwood ) drugače ( bolj v smeri mojih želja ) kot v kombinaciji z Yamaho.
-Yamaha omogoča nastavitev nešteto načinov reproduciranja zvoka , tudi v DIRECT = čisti dvokanalni stereo, ali STRAIGHT = dvokanlni stero +SW ; nikoli ne dosežem polnega zvoka pri nizki glasnosti.
-Nimam pa priklopljenega SW ( ki naj bil po navodilih Yamahe izključno aktiven ). Ali moram iti v investicijo tudi tega ? Bi dosegel v STRAIGHT = dvokanlni stero +SW tisto kar želim ?
-Slišal sem , da bi moral kupiti Receiver ali Amplifier , ki deluje v klassi A. Kaj je to klassa A ? Mi zna kdo to v »novinarskem« stilu ( kmečka pamet ) svetovati !.
-Naj prodam novo opremo in preidem nazaj na 25 let ( dobro ) staro opremo. ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.83 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, svoje čase so govorili da ima yamaha preveč umeten, računalniški zvok...očitno je nekaj na tem...
Jaz imam doma onkyo receiver, kef zvočnike in kar se mene tiče sem zadovoljen. Kot prvo je seveda vprašanje, do kakšne vsote si pripravljen iti. Moj sistem je nastajal nekaj let, zdaj pa , če bi vrgel skupaj, sem zmetal za to kramo kar par tisočakov. Lahko prideš k meni poslušat, če te zanima taka kombinacija. Je pa onkyo tx-sr607 (to je sicer že star model), pa kef q700 za prednji par, zraven pa imam še komplet kef kht3005 (prva edicija, ni SE ali wireless). Za tako poslušanje "spotoma", kot si rekel, imam vključeno tako,cda imam na vseh stereo ter da igra še subwoofer, da se sliši base, ki pri nizki jakosti niso ravno močni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 366 Aktiv.: 2.31 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:07 pm Naslov sporočila: Re: Nasveti za starejšega Hi-Fi uporabnika |
|
|
korosec6 je napisal/a: |
Naj prodam novo opremo in preidem nazaj na 25 let ( dobro ) staro opremo. ? |
Znanec (ljubiteljski audiofil) prisega ravno na takšno staro opremo za predvajanje glasbe. Sicer boš z novo opremo lahko dosegel enake rezultate, vendar se boš moral precej potruditi pri pravilni izbiri vseh komponent. Pri starih pa stvar "kar deluje". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5526 Aktiv.: 24.07 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, po prebranem bi rekel, da ti je zadeva pri nizkih glasnostih premalo "izrazita" (preveč srednjih tonov, premalo basa). Poskusi pri nizki jakosti zadevo urediti tako, da povečaš bas in tudi nekoliko visoke tone, srednje pa zapreš.
Če bo bolje, je potem problem "loudnessa" (http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness), saj človeško uho frekvenčni spekter ne zaznava linearno glede na glasnost. Nekateri (veliko ...) digitalnih ojačevalnokov ima zadevo že implementirano v equalizer tako, da le-ta ni enak pri nizkih in visokih glasnostih.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
korosec6 Neznanec

Pridružen-a: Ned 04 Maj 2014 11:16 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03 Kraj: Grusuplje
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete oziroma odgovore ( nisem pričakoval tako hitre reakcije )
Protoncek : hvala za prijazno ponudbo poslušanja pri tebi, če ne bom našel rešitve pa mogoče res… in še ,..kaj je to ; kaj pomeni cda ?
Mucek : tako je !!! , moj Sherwood ( starec kot jaz ) je deloval ( oziroma še deluje ) na linearu, brez vklopljenih EQ in to polno, če sem želel še bolj ambientalno polno = večerno glasbo ( ob večernem –nočnem delu na računalniku ) pa sem vključil Loudness s posebno tipko. Ta nova "stvorenja" od Hi-Fija pa nimajo na sistemu delovanja DIRECT = čisti dvokanalni stereo ali STREIGHT = stereo * SW nobene možnosti nastavitve EQ ( na zaslonu prikaz: Not Available ).
Vpeter :verjetno bo že držalo, včasih je bil naziv Hi-Fi pojem za glasbeno reprodukcijo. Naprave so bile izdelane iz izbranih "umerjenih" komponent. Vedelo se je kaj je pojem Hi-Fi !!!!. V upanju , da se tukaj ni nič spremenilo sem pač verjel trgovcu. Moj stari Sherwood je težak 12 kg , Yamahin novi Receiver pa 7kg. _________________ Hvala
Lp ,KR
Nazadnje urejal/a korosec6 Ned Maj 04, 2014 1:18 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.69 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem bral o tem, je potrebno nove zadeve uigrati. Sicer glede ojačevalcev in podobnih elektronskih zadev nisem čisto prepričan, kako bi uigravanje vplivalo na kakovost zvoka. Recimo pa, da se na zvočnikah pozna, če so malo bolj razmigani. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo pravilo pred nakupom: poslušat, poslušat in še enkrat poslušat. Ko sem nabavil ta zadnji sistem sem bil trikrat v Kočevju in poslušal. Pogovor s trgovcem. Moram reč da je bil možakar zelo dobro podkovan, bilo je tudi opreme precej na izbiro in za poslušat, imel je tudi demo sobo. Na kocu je bilo ali NAD ali Denon. Odločil sem se za NAD in zvočnike KODA. Ni mi žal. Takrat so bile cene precej višje kot danes. Skratka vesel sem in zadovoljen še vedno. Nasvet takratnega trgovca je bil izogni se Yamahi, pa kako zelo prav je imel. Kaj sem vse takrat probal: JVC, Yamaha, Onkyo, Sony, Tehnics, Kenwood, Denon in NAD. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
..kaj je to ; kaj pomeni cda ? |
Pomota pri tipkanju...naj bi bilo "da". Tisti c je viška. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj. Ja vem da mi je naročil naj ga uigram dva ali tri dni. kakšne dve tretjine zmogljivosti. To ni bil problem ker sem živel čisto na samem tako da nikogar oviralo.
Model je NAD T 761. Malo sem čudno pogledal: samo 80 watov. Nakar je možakar rekel naj prinesem svoj izbor in če ga prekosi mi ga da zastonj.
Pa še teža nekaj pove: 17.1911508 kilograms.
Ja je pa poslušanje zvečer nekaj posebnega, poslušaš po tiho da ne motiš sosedov (sedaj sem v bloku) in slišiš prav vse tone. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
večerno glasbo ( ob večernem –nočnem delu na računalniku ) pa sem vključil Loudness s posebno tipko. |
Loudnes efekt bi lahko ustvaril z EQjem, če bi ga seveda imel. Brez tega boš težko to dosegel. Sub bi malo pripomogel na basu, a to še vedno ni loudnes.
Prav tako ne moreš iz toliko manjšega driverja pričakovat enako basa. To pač ne gre.
Tudi to drži, da so nekateri novi poceni ojačevalci malo grobi na visokih tonih in mlahavi v basih. 25-30 let star ojačevalec je bil pa marsikateri soliden in je še vedno.
Jaz bi na tvojem mestu ostal na starem sistemu v, vsaj dokler ne bi našel kaj boljšega. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.82 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Recimo pa, da se na zvočnikah pozna, če so malo bolj razmigani. |
Kako se pa to pozna? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozna se, verjemi. Tako kot vsaka stvar se mora tudi zvočnik uigrati. Če samo začnem: vsaka membrana ima gumo ali kaj podobnega, ki povezuje gibljivi del z okvirjem. Ta membrana se mora razgibati, da postane voljna, oziroma bolj gibljiva. ITD...
Sicer pa soliden (beri kvaliteten) sub naredi boljši efekt kot loudness. Jaz sem recimo ljubitelj basov in ti morajo biti, medtem ko nekateri teh ne marajo preveč...pač po okusu. OK, loudness načeloma poudari tudi visoke tone, a ne pomaga kaj dosti pri poslušanju "spotoma", saj so visoki zelo usmerjeni in če ne sediš pravilno se hitro porazgubijo.
Če pa gledaš kakšen dober film, potem itak ni variante brez suba... Ni efekta...ampak to je že druga zgodba.
Zanimivo je recimo da je moj receiver npr. 7x100 W sinusa, čeprav je notri trafo, ki niti pod teoretično ne zmore take moči. Dandanes je to izračunano na podlagi verjetnostnega računa, ki pravi da nikoli ne bom vseh 7 kanalov naenkrat nažigal do konca (kar je res). Včasih smo pa za 1x120W dajali notri 400 in več W trafo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.53 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.82 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je že imel Dynaudio nekaj not pri navitju zvočnika-nekaj na f...? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ferofluid - verjetno zelo fin železov prah ali kaj podobnega v nekakšnem olju.S tem so dosegli ničelno režo v magnetu in boljše hlajenje.
Kar se pa Yamahe tiče, še nisem slišal ZVOKA iz njih.Po inštrumentih vse OK, ušesa pa pravijo suša...
l.p. Tomaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni