www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava vodne črpalke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Morje
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Dec 2013 21:14
Aktiv.: 0.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2014 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napaka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2014 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nakaj!

Ko sem gledal ta modul, sem videl da se 0 ne loči od faze in zemlje? Kaj to pomeni, kam vežem 0?

Torej kaj pravite? LP

modul1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  79.12 KB
 Pogledana:  12 krat

modul1.jpg

Nazadnje urejal/a Morje Sre Maj 07, 2014 11:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2014 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pomeni, da je vseeno kam vežeš ničlo in kam fazo. Vsekakor pa na vhodne sponke seveda.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2014 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi je rešitev z modulom, ki sem jo prej navedel vredu?
Našel sem eno žico s priključkom. Ima torej, fazo nulo, ozemljitev. Ali kar vse tri spajkam gor na vhodni del? LP
Nazaj na vrh
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2014 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanj kar ne zmanjka in ne zmanjka, bolj ko razmišlam, več jih je! Logično Wink

Stikala, ter PWM modul bom vgradil v leseno škatlo, da bo vse skupaj lepše izgledalo. Ko sem opazoval ta modul, sem videl da ga ne morem skriti v škatlo, ker je tako narejen da je vse skupaj, in med tistim "zunanjim" delom (za vrtet), ni prostora, recimo za 1cm debelo stranico lesene škatle. Kako naj rešim ta problem? Mi bo kaj lažje če bi potemtakem kupil tak modul? LP
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2014 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narediš tako, kot je prikazano na drugi sliki. Torej potenciometer povežeš z žičkami na ploščico. Problem je, ker potenciometer nima dovolj navoja za montažo na 10mm ploščo.
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2014 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi, moram kupiti potenciometer z navojem minimalno 10mm. Nasel sem na conradu 9mm. Ali je ta uredu? Ne vem kje bi našel specifikacije za tistega, ki je že ugrajen na modulu?
Kje bi drugače lahko našel take z daljšimi navoji? Verjetno v trgovinah kot so Bauha*s, O*i, Mekr*r in podobno? LP
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2014 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bauhausi, Obiji in Merkurji ne vedo kaj so to potenciometri. Z iskanjem takšnega z dolgim navojem si boš po nepotrebnem zakompliciral življenje.

Zakaj pa mora biti ohišje iz materiala debeline 10 mm ? Uporabi Al pločevino. 1 ali 1,5 mm bo ravno prav.
Nazaj na vrh
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2014 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, sej maš čist prav. To so trgovine bolj na splošno. Torej bom težko našel takega z daljšim na vojem? Verjetno ga sam ne morem kar podaljšati? Oziroma bi imel s tem veliko preveč dela, če bi na koncu sploh uspelo. Rad bi naredil iz lesa, lepo masivno, da bi jo lahko "vgradil" notri v jaslice Smile
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zarezkat kvadratno zajedo v les, da se potenciometer vgrezne pa res ni neka umetnost.

Nazadnje urejal/a PZUFIC Sob Maj 10, 2014 9:59 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam, to bom tudi naredil. Na koncu sem se odločil za ta modul, ker je najcenejši. Zasledil sem tudi tega, po velikosti sicer veliko večjega, vendar ima večji navoj! Cena je neprimerljivo večja, mogoče pa se na koncu le odločim. Bom videl.
Še glede potenciometra. Vseeno me tole mal matra, zato sem poiskal potenciometer z malo daljšim navojem, vseeno bom moral malo vdolbsti les. Bo ta vredu? Natančnih mer sicer ni, je pa iz slike razvidno da ima vsaj 5mm prostora, se strinjate? LP
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva iz linka ni potenciometer. To je rotacijski enkoder., ki pa se da uporabiti kot "digitalni" potenciometer. Ampak zate (trenutno) ni uporaben.

Če želiš imeti lepo leseno škatlico jo izdelaj iz 3 mm vezane plošče.
Nazaj na vrh
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2014 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem prejel modul, vendar vas prosim, da mi še enkrat razložite kako naj zvežem kabel iz vtičnice z modulom in potem naprej. Prilagam sliki. LP vsem

modul1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  754.29 KB
 Pogledana:  6 krat

modul1.jpg

modul2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.15 MB
 Pogledana:  6 krat

modul2.jpg

Nazaj na vrh
Morje
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!
Zgornje vprašanje sem ze razrešil v temi.
Zopet imam vprašanje glede potenciometra... Kakšna je razlika torej med potenciometrom o katerem smo že govorili in dvojnemu?
Ima kdo idejo kje bi lahko dobil recimo 2 potenciometra za mali denar, da bi bila dovolj dolga in bi ju lahko pritrdil na 10mm ploščo? LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni