www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hlajenje prenosnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zan95
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Feb 2013 0:36
Aktiv.: 0.59
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 10:11 pm    Naslov sporočila:  Hlajenje prenosnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Rad bi si sam izdelal hladilni podstavek (pleksi steklo) za prenosnik z dvema ventilatorjema. Enega bi namestil pod srednji del prenosnika, enega pa pod sam ventilator, da bi povečal pretok zraka.
Kako se prenosnik hladi? Ali skozi stranske reže vleče hladen zrak in izpihuje spodaj vročega, ali ravno obratno? Gledam namreč principe delovanja in najdem različne odgovore (to sem se spravil raziskovati zdaj, ko ventilator še ne piha na polno da bi lahko tako s kakšnim koščkom papirja ugotovil smer). Glede ventilatorjev na hladilnem podstavku pa me zanima, ali je bolje, da jih obrnem tako da pihata ven, se pravi da odvajata toploto ali da dovajata hladnejši zrak?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer sam zadeve nimam, ampak je bilo s strani drugih že nekajkrat napisano, da druge koristi kot še več praha v nostranjosti ni. Tako, da vprašanje, če je to smiselno. Think
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
zan95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2014 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

en podstavek že imam, s katerim sem še kar zadovoljen moti me pa to, da hladi samo na sredini, greje pa se mi najbolj pri stranskih režah..

samo več prahu praviš...misliš da, če bi jih obrnil tako, da bi toploto odvajal res povzročil več prahu?
Nazaj na vrh
mrtn
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Aktiv.: 1.22
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velika večina prenosnikov srka hladen zrak iz spodnje strani in vročega izpihuje na strani - levi, desni, zadnji,.. (ponavadi kjer so povečane reže za pretok zraka).
Niso vsi prenosniki enaki zato je težko na pamet govoriti kaj bi bilo najbolje v tvojem primeru.
Prenosniki so narejeni, da se hladijo brez ekstra ventilatorjev. Problemi nastajajo, ko se reže na hladilnih telesih zapolnejo z prahom ter tako le ta onemogoči hlajenje prenosnika. Takrat malo spihaš in stvar ponovno funkcionira.
Problemi nastajajo tudi, če imaš prenosnik kje na postelji zavitega v odeji. Takrat prav tako ne kroži zrak skozi njega kar povzroči pregrevanje.

Po mojih pojmih naredi tako, da bodo ventilatorji pihali proti prenosniku s spodnje strani navzgor. Veliko nebi smel zgrešiti razen, če imaš popolnoma "levi" prenosnik, ki piha vroč zrak navzdol ter izstopa na spodnji strani prenosnika. Odloči se pa seveda sam.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.60

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Sicer sam zadeve nimam, ampak je bilo s strani drugih že nekajkrat napisano, da druge koristi kot še več praha v nostranjosti ni. Tako, da vprašanje, če je to smiselno. Think

Ne bo ravno držalo. Nekaterim prenosnikom, ki imajo slabo izveden sistem hlajenja, pomaga že da so privzdignjeni. Če pa imaš še ventilator s prašnim filtrom, je pa sploh super.
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je. Na mojega prejsnjega sem namestil cca 5 mm visji nogici, in pazil sem, da ga nisem odlagal na posteljo ali sedezno, pa je bil problem resen. Dancing

Ta, ki ga imam sedaj, zajema zrak skozi tipkovnico, tako da problema z zajemom zraka ni. Smile
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.32
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lani sem si za malce starejši prenosnik omislil SSD. Predvsem zaradi tišine. Namestil sem najprej sistem Windows 8, nato Windows 7 na novo. Pri obeh sistemih sem opazil izrazitejšo delovanje ventilatorja. Po pregledu temperatur s programom HWiNFO sem opazil, da je temperatura grafične kartice kar za 10 stopinj višja, kot na starem sistemu Windows 7. Po daljšem raziskovanju sem opazil, da je to posledica novejšega gonilnika za grafično kartico. Ko sem namestil starejšo različico, kot je bila na starem sistemu, je temperatura padla.
Kaj hočem s tem povedati? Če ne bi opazil te razlike, bi še danes poslušal ventilatorje na polno. Pa morda še kakšnega dodatnega iz podstavka.

Poleg tega sem kasneje še opazil, da ima krmilnik za regulacijo vrtljajev le-te nastavljene malce previsoko. Ker omenjeni program omogoča tudi to kontrolo, je sedaj prenosnik skoraj neslišen.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zan95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovore Smile podstavek sem imel namen v vsakem primeru narediti, glede ventilatorjev pa bom upošteval mrtna Smile

vpeter, tudi jaz si mislim čez nekaj časa za en drug starejši prenosnik umisliti SSD in tvoj nasvet mi bo vsekakor prav prišel Smile
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 12:45 pm    Naslov sporočila:  Re: Hlajenje prenosnika Odgovori s citatom

zan95 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Rad bi si sam izdelal hladilni podstavek (pleksi steklo) za prenosnik z dvema ventilatorjema. Enega bi namestil pod srednji del prenosnika, enega pa pod sam ventilator, da bi povečal pretok zraka.
Kako se prenosnik hladi? Ali skozi stranske reže vleče hladen zrak in izpihuje spodaj vročega, ali ravno obratno? Gledam namreč principe delovanja in najdem različne odgovore (to sem se spravil raziskovati zdaj, ko ventilator še ne piha na polno da bi lahko tako s kakšnim koščkom papirja ugotovil smer). Glede ventilatorjev na hladilnem podstavku pa me zanima, ali je bolje, da jih obrnem tako da pihata ven, se pravi da odvajata toploto ali da dovajata hladnejši zrak?

Ne delaj iz pleksi stekla, delaj iz aluminija. Dosti boljše odvaja temperaturo; primerjaj stranice račnalnika; zakaj so kovinske in redke iz pleksija? (ja, iz pleksija zgleda kul ko imaš notri še diode, ampak hlajenje je pa v .....).

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 11, 2014 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za popravke. Jaz sicer tega ne uporabljam pa nimam težav s pregrevanjem. Pri kakšnih zahtevnejših zadevah se sicer segreje, ampak ni neke sile. V glavnem se segreje okoli reže za zrak in hladilnih reber pločevina okoli tipkovnice pa ne zelo.

So pa menda znani nekateri modeli prenosnikov, ki so izraziti pri segrevanju.

Glede Windows 8 in segrevanja računalnika se pa moram strinjati. Sploh idle procesi, ti so prava zmaga. Sem si že po inštalaciji vzel nekaj časa, da sem utišal zadevo. Eden izmed vzrokov je bil defender, ki je v osnovi zapakiran Microsoft Seucrity, ki sier na Windows 7 ni delal težav.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni