www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PWM regulator s Atmega 328
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.90
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 26, 2014 7:33 pm    Naslov sporočila:  PWM regulator s Atmega 328 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zadal sem si nov projekt, pri katerem bom potreboval tudi nekaj pomoči.
Pri starosti 10 let izdelal model gradbenega dvigala iz lesa. Hotel sem ga tudi elektrificirati, a ker nisem našel primernih motorjev, sem projekt opustil.
Sedaj, pa ker sem našel rešitev za moj glavni problem, bom nadaljeval.
Ta problem je bil, kje dobiti take motorje, ki se vrtijo počasi in imajo dokaj veliko navora. Takrat jih nisem našel, sedaj pa sem ugotovil, da če servomotorjem odstranim elektroniko, da delujejo kot navadni motorji s reduktorjem.
Ker sedaj hodim na elektro šolo, sem se odločil da projekt speljem do konca s pomočjo AVR mikrokontrolerja Atmega 328-AU v TQFP ohišju. Ta je že doma.

Projekt sem si zamisli tako, da bom na potenciometru bral napetost, glede na katero bo potem mega krmilila servomotorje s PWM metodo. Servoti bodo, kot sem že prej omenil imeli odstranjeno elektroniko.

Torej kje je moj problem?
Problem je v tem, ker ne vem točno kako narisati vezje, katere elemente uporabiti (nekaj osnov vem) in kako narediti izračune, kot je recimo izračunati bazni oz. gate upor na tranzistorju oz. MOSFET-u, ki bo se bo odpiral glede na PWM signal, ki ga bo mega dajal iz sebe. Predvidevam, da bi bilo treba dati tja, kjer bo priključen motor tudi neko diodo s katodo obrnjeno proti + polu napajanja, da naj bi porezala napetostne špice, ki se pojavljajo ob izklopu motorja. verjetno je še kod kaj takih stvari, ki jih sedaj ne vem.

Povem naj tudi to, da bom moral to vezje narediti tako, da se bo motor lahko vrtel v obe strani, se pravi bom moral do vsakega motorja vleči 4 žice, na ene bom moral dati tudi diode, da se ne bi napajalni veji skregali.

Upravljal bi 3 motorje, eden za rotacijo roke, drugi za dvig in tretji za premik "mačka". Uporabil bi tudi dve končni stikali, kateri bi omejevali hod "mačka".
Torej bi bili zasedeni vsi PWM kanali na megi, 3 motorji, po dve smeri.

Mego bom spametoval v programu, kje se programira Arduino, dokončno spametoval pa mi jo bo prijatelj.

V priponki pošiljam sliko, kar sem do sedaj narisal.

Podatki o že znanih elementih:
procesor: http://si.farnell.com/atmel/atmega328-au/mcu-8bit-avr-32k-flash-32tqfp/dp/1972086?Ntt=atmega+328-AU

potenciometri (joystick): http://www.conrad.si/Potenciometer-s-stikalom-za-3D-igralne-palice-25.3-x-20.3-x19.5-mm-10-kOhm-60-W-%2b-20-%25.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=425624&ci=SHOP_AREA_17440_0241780

regulator: 7805C
kristal 16 MHz, SMD

Vsi tej elementi, razen potenciometrov so že doma.

lp krko.

P.S.: Cel projekt bi rad skonstruiral in narisal v programu Altium, katerega imam tudi že naloženega na moj računalnik.

Brez naslova.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  111.4 KB
 Pogledana:  67 krat

Brez naslova.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 26, 2014 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za dvosmerno vrtenje motorja išči pod "H-bridge" ... Da ne odkrivaš tople vode, kot si že sam ugotovil, kopiraj kakšno preizkušeno delujočo shemo ... Malo osnov in načinov: http://www.talkingelectronics.com/projects/H-Bridge/H-Bridge-1.html

Lp, g

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 26, 2014 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem bi bilo najbolje, da uporabim design številka 19?
Nazaj na vrh
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 28, 2014 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima še kdo kakšen nasvet?

VolkD kako je s webinarjem?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 28, 2014 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krko je napisal/a:
VolkD kako je s webinarjem?

No ja,.. bo treba to še pripraviti.... torej zdaj itak ni več neka skrivnost,... webinar - "altium for absolute beginers" ali prva ura z altium-om. enkrat konec naslednjega tedna bo.

tilz0R
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Aktiv.: 5.65
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 28, 2014 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krko, do takrat pa si poglej to temo Wink
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, do sedaj sem narisal, to kar je zgoraj in vhode za potenciometre. To sem naredil kar tako, da sem dal 3 pinsko header letvico, pri kateri gresta en skrajni pin na +5 V in en skrajni pin na GND, srednji pin oz. rotator potenciometra pa na analogni vhod ATmege 328.

Sedaj me bega, kako narediti H-bridge in če bo tisti pod zaporedno številko 19, z muckovega linka pravi, ali naj izberem katerega drugega?
Rad bi tudi tako, da bi lahko motor zavrl, kar omogoča vezje pod zaporedno številko 20. Je to možno tudi pri designu št. 19?

Seveda bom hitrost motorja reguliral s PWM metodo.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ti malo olajšam zadeve klik, eden izmed mnogih, seveda izberi takega, ki ti po zmogljivostih in značilnostih odgovarja.

Dvomim pa, da boš z domnevam kratkostičnim zaviranjem kaj dosegel. Tole zaviranje je najverjetneje učinkovito, ko se motor zaradi vztrajnosti še vrti, v mirovanju pa po mojem mnenju ne. Poleg tega se servo ustavi praktično takoj. V mirovanju pa se tudi ne bo vrtel, če ne boš preveč nanj obesil.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, če sem prav razumel, na pine 1 in 7 povežem oba pola motorja (pri ohišju SOP 8)?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krko je napisal/a:
Torej, če sem prav razumel, na pine 1 in 7 povežem oba pola motorja (pri ohišju SOP 8)?

Tako ja, pa saj ti ni potrebno kupiti ravno tega, sem dal samo primer. Predvsem preveri, če ti tokovna zmogljivost ustreza.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2014 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa moram dati po izbiro glede vrste, če hočem izbrati kateri drugi driver?

Full bridge, H-bridge..... niti ne vem kakšne so razlike.....

Kako je s supply voltage? Je potem taka napetost, kakršno damo noter, tudi na izhodu driverja?
Ker jaz bi rabil tam 5 V in nekje pol ampera, morda malo več.

Ves moj projekt bi temeljil na 5V.
Nazaj na vrh
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet sprašujem, ker nečesa ne vem.....
Torej, sedaj sem se na novo lotil risanja vezja in imam problem pri izbiri footprinta za uC.
Doma že imam tegale: http://si.farnell.com/atmel/atmega328-au/mcu-8bit-atmega-20mhz-tqfp-32/dp/1972086?Ntt=1972086

Altium mi pod tem imenom ponudi 3 footprinte in sicer: 32A_L ali 32A_M ali pa 32A_N.
Moti sedaj to, da ne vem katerega izbrati, da bo pravilno.

Imam tudi te driverje, pri katerih me moti, ker piše da so 7V in 1A, a piše da je max suplly voltage 5,5V. Tudi te že imam doma.
http://si.farnell.com/rohm/bd6211f-e2/ic-h-bridge-driver-7v-1a-sop8/dp/1716259?Ntt=1716259

Moj celoten sistem bi temeljil na 5V, tako da upam da so prava izbira.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krko je napisal/a:
Altium mi pod tem imenom ponudi 3 footprinte in sicer: 32A_L ali 32A_M ali pa 32A_N.
Moti sedaj to, da ne vem katerega izbrati, da bo pravilno.

Vsi so pravilni, pomenijo pa:
- _L = IPC (Institute for Printed Circuits) High Density
- _N = IPC Medium Density
- _M = IPC Low Density
Če pogledaš Footprint preview boš videl, da se večino krat razlikujejo le v tem, kako daleč okrog je narisan tisti zelen keepout kvadrat. Torej različni footprinti za različno gostoto komponent na vezju, da ti DRC pomaga oziroma da ti pri večji gostoti komponent ne javlja napak, da so preblizu skupaj.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo če pogledam footprint preview, se mi zdi, kot da imajo različen raster.....
Ali so zagotovo enaki rastri med nogicami?
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler je ostalo ime footprinta enako, zagotovo.

Od leve proti desni Low, Medium in High Density. Vidi se razlika v keepoutu in velikosti pinov, pitch je enak. Privzeto je vedno izbran Low Density in priporočam, da kar tako pustiš.

Screenshot 2014-05-22 22.43.07.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.44 KB
 Pogledana:  5 krat

Screenshot 2014-05-22 22.43.07.png

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni