www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

antene radijskega sprejemnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2014 1:07 pm    Naslov sporočila:  antene radijskega sprejemnika Odgovori s citatom

Živijo!

Izgleda, da pri naši bajti ne znam biti samo jaz neroden ampak še kdo drug.

Veselo lomimo antene od radijskih sprejemnikov in me zanima kje se sploh ugodno najdejo te zložljive antene?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.31
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eno žico od pol metra priklopi. To mogoče ne boste strgali na koščke Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj in tukaj recimo.
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vama. Ehh, ma sem res „čorov”, enostavno se nisem mogel spomnit, da je to teleskopska antena. Ali mogoče veš, če se te antene pregibajo na začetku kjer pride v radio? Najbrž bi jih moral poklicat za dodaten info.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista Conradova, se zagotovo ne pregiba, ker je za RC upravljalnik za letalo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.36
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Tista Conradova, se zagotovo ne pregiba, ker je za RC upravljalnik za letalo.

če kdo rabi se to lahko dobi z 60% popustom........

damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo dobra antena za FM radio je tudi VHF TV antena.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jagi ali log-perodic, ali si imel v mislih celo stari Gorenje Elrad sobni dipol.
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma imamo še neko staro, kombinirano VHF in UHV, mislim, da je še iz starega elrada, ki naj bi bila namenjena za avtodome. Na tej anteni sem to testiral. Priklopil sem pa seveda gor na to anteno avtoradio. Mogoče bi šlo tudi z kakšno jagi anteno ali log periodično za VHF pas. Če se ne motim, so bili VHF1 kanali pod FM radio področjem. Nikakor pa ne bo šlo z današnjimi novejšimi UHF, tudi to sem testiral. Sicer dobil sem nekaj najmočnejših postaj, samo ne toliko, kot dobiš z VHF anteno.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ponovno oglašam. Stvar rešil tudi tako, da sem iz „bolnega” radija zdravo anteno premestil na radio z zlomljeno anteno. Kasneje sem začel razmišljat, da na sobnih TV antenah z ojačevalci VHF teleskopske antene ne služijo svojemu namenu razen, če jih uporabiš pri radiu/stolpu, komponenti. Tako bi se dalo tudi tam reciklirat teleskopke.

Imam pa drug čuden problem. Popraviti sem moral ohišje teleskopske antene. Anteni sta dve nasajeni v plastično ohišje, ampak ker se teleskopka na trdo vrti, se je notranji del ohišja zdrobil(odlite plastične cevke). Posledično so se polomili pospajkani deli.

Sedaj pa nisem prepričan, če sem prav zvezal zadevo? Spodaj je predviden primer vezave 1 samo, da je vmes med teleskopskima antenama in koaksialcem visoko napetostni kondenzator.

dipole-half-wave-antenna1.gif
 Opis:
predvidena vezava na primeru 1
 Velikost datoteke:  4.33 KB
 Pogledana:  8000 krat

dipole-half-wave-antenna1.gif

Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 13, 2015 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1 je simetrični dipol napajan z asimetričnim vodom. Na sliki 2 je enak dipol napajan preko baluna z asimetričnim vodom (pravilno).
Če je med srednjo žilo koaksialnega kabla in enim polom dipola kondenzator, potem služi le za DC ločitev.

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2015 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali imajo novejši (prenosni) radii koaksialni konektor za anteno ? Včasih, ko smo imeli UKV radio na elektronke, se spomnim da je imel zadaj "konektor", v katerega je bila vključena notranja dipol antena; iz tega konektorja si jo lahko izključil in priklopil svojo. Pri novejših radiih, še posebej prenosnih (za "stacionarne" ne vem, razen t.i. "kuhinjskih", katere sem kupil 3), pa tega ni, tako da sem jih sam odpiral in znotraj nalotal koaksialni konektor vzporedno tam, kjer je montirana teleskopska antena. Ali obstaja kakšen adapter iz teleskopske antene na koaksialni priključek ? Če že imamo radijske postaje na kablu , zakaj ne bi tega izkoristili.
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2015 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlažje, je če vzameš nek avtoradio iz starega avtomobila in dva stara avtozvočnika in en napajalnik. Vtikač za avtoanteno pa dobiš kupiti in si narediš pretvornik na klasični antenski vtikač.

Tako sem jaz to izvedel. Sem pa tudi predelal en malo starejši glasbeni stolp, da ima avtikač za avtoanteno.
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2015 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa tudi avtovtikača za anteno ni potrebno kupiti, ker lahko kar odrežeš v starem avtomobilu del kabla z avtovtikačem. Na avtoodpadih se tega najde kar precej.
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2015 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kompletnost tehničnih podatkov je treba pripomniti, da je impedanca antenskega kabla avtoradia med 90 in 100 Ohm medtem, ko je impedanca vhoda fiksnega sprejemnika 75 Ohm. Prav taka je impedanca kabelskega priključka.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni