www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

atmega16 in lcd 16*2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bajta
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 4:45 pm    Naslov sporočila:  atmega16 in lcd 16*2 Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem!

no pa da se se jaz potozim Smile Zvezal sem ze 100x in najmanj 200x preveril, pa se vedno dobim samo zgornjo vrstico kvadratkov na lcdju. Uporabljam atmega16 in 16x2 display, ki ga prodajajo v SvetE. Pini delujejo, ker je bila na vsakem prikljucena ledica, ki je utripala tako ali drugace. Vee imam speljan kar v ground...se morda zaradi tega ne vidijo znakci? Sem poizkusil tudi cez potenciometer pa ni bilo nic kaj videt crk.

Uporabljam porte od b2 do b7.

Koda pa gre nekako takole

Citiram:
config Lcd = 16 * 2
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 1000000
Waitms 5000
Initlcd
Display On
Do
'Display On
Lcd "Zivjo Svet"
Wait 2
Cls
Lcd "Hello World"
Wait 2
Cls
'Display Off

Loop

nisem se poskusil definirati pinov direktno v kodi..sem kar v bascomu..in tudi preverjeno delujejo...minipin utripa na PortB Smile

Torej vsaka ideja je dobrodosla...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi lahko dodal še shemo.

LCD (koda) deluje na kakšnem drugem (manjšem) mikrokrmilniku?

Moti me, da nikjer nimaš ukaza "Pojdi v drugo vrstico". Po zgornji kodi se ti napisa verjetno izmenjujeta v prvi vrstici.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trenutno nimam nobenega risalnega programa pri roki...bom kar napisal povezave med pini

LCD Vss -> GND
LCD Vcc -> 5V
LCD Vee -> GND
LCD RS -> PortB.2
LCD R/W -> GND
LCD E -> PortB.3
LCD DB4 -> PortB.4
LCD DB5 -> PortB.5
LCD DB6 -> PortB.6
LCD DB7 -> PortB.7

Vmes ni nikakrsnjih uporov ali kaj podobnega...vse je zvezano na breadboardu z zickami max 10 cm.

Kakor berem naokoli so kvadratki v zgornji vrstici znak, da ekran ni inicaliziran. Potemtakem ga kontroler ne uspe inicializirat, je pa napetost na RS in E pinu. RS je na zacetku par sto ms 0 potem pa se dvigne na 5. E pa od zacetka na 5.

Ima morda kdo delujoco shemo 16x2 displeja na atmega procesorjih? Sem gledal na avrbegginers pa ne najdem napake. Je pa za atmega8 chip.

Nisem pa svoje kode se probal na nobenem drugem mikrokrmilniku. Ta atmega16 je namrec moj prvi sploh Smile

Do ukaza za dve vrstici pa se nisem prisel... Wink
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav specifično ti ne morem nič napisat, ker ne poznam niti bascoma, niti atmelov....

Preveri, če si inicializiral display kot dvovrstičnega. Sem imel pred nekaj časa podobne težave - ni se hotel premaknit v drugo vrstico.

Potem poglej, da se pred pisanjem v drugo vrstico dejansko premakneš v drugo vrstico displaya.

popravljeno
Adresi DDRAMa od LCDja sta 0x00 za prvo vrstico in 0x40 za drugo vrstico...

Nazadnje urejal/a piroman Čet Nov 16, 2006 8:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fantje jaz se nisem prisel dalj od inicializacijskega ekrana Smile Tisto z upper in lower line pustimo za kasneje...najprej mora kaj izpisati v prvi vrstici, da se je smiselno premikat v drugo Smile Je morda ekran skurjen? Je to sploh mozno? Ker izhodi mikrokontrolerja delujejo...preverjeno z led diodami in volt metrom Smile
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej preštudiraj datasheet: http://www.sparkfun.com/datasheets/LCD/HD44780.pdf
Če ga krmiliš z 8 data biti bo lažje kot 4 bitno.

Lahko tudi, da si ga skuril. Jaz svojega prvega sem Smile
Nazaj na vrh
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistega Vee (pin 3) ni dobro vezati direktno na maso. Nanj daj potenciometer (recimo 4k7E) in nastavi kontrast. Preglej pa tudi datasheet od točno tega displeja, ki ga uporabljaš, ker nekateri displeji imajo avtomatski kontrast in se ta pin ne priklaplja. Verjetno to ne bo rešilo problema, morda pa tudi.

Lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Vee veži prek 5k trimer potenciometra med +5V in GND (to je kontrast) Mogoče ti Dislplej čisto normlno dela, samo ti ne vidiš posameznih segmentov, ker imaš displej "našponan" do konca.

2. Upam, da si v bascomu povedal, na kateri pin mikrokontrolerja imaš priklopljen posamezni signal. To pa imaš v opcijah kompilerja pod LCD.

OPTIONS > COMPILER > LCD

Tukaj nastaviš na kateri pin ti gre DB7...DB4 E in pa RS...ostale je vseeno.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vee sem tudi ze imel na potenciometru...zmanjsal kontrast, pa so vseeno bili samo pobarvani kvadratki na zgornji vrstici. Pri bascom settings sem nastavil tocno tako, kot so povezani pini...datasheed sem prebral ze 50x(vsega skup je 1 list?!?)

malce slepa ulica Sad

Kaksni so pa simptomi skurjenega lcdja?
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stvar zacuda pricela delovati takoj, ko sem vse prevekslal na portD...svasta Very Happy hvala vsem!
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 17, 2006 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če na LCDju vidiš kvadratke in drugega nič, potem ni problem z kontrastom. Vidni kvadratki pomenijo, da je kontrast že v redu, ni pa v redu programiranje. Od napačne vezave, prekratkih delayev do napak v programu.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni