|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zc Član

Pridružen-a: Pon 06 Jan 2014 23:28 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.24 Kraj: Zasip
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2014 10:47 pm Naslov sporočila: ATX PSU 10A tokovni izvor |
|
|
Živjo
zanima me če je možno uporabiti napajalnik za pc, ter za tem linearno reguliranje napetosti z tokovno povratno informacijo? rad bi sestavil poceni tokovni izvor ki zmore 0-10A napetosti pa tam od 0-12V. razmišljal sem o uporabi dveh atx napajalnikov, saj tako lahko dobim napetosti 3,3v , 5v, 6,6v, 8,3v, 10v, 12v, katere bi preklapljal na regulacijo in bi tako šlo v gretje manj moči, saj če prav razumem bi bilo v najslabšem primeru 33W toplotnih izgub(3,3v * 10A). ker pa se česa takega še nisem lotil me zanima kaj se priporoča za regulacijo. ali so to MOSFET ali močnostni bipolarni tranzistorji? pri nizkih napetostih me skrbi da mogoče tranzistorji ne bodo delovali (v primeru da bo vhod 3,3V). ker ne poznam teh zadev dovolj dobro me zanima kakšne lastnosti recimo mosfet tranzistorjev morajo biti za linearno regulacijo in če bodo delovali na napetosti 3,3V (gate ima seveda lahko tudi višje vrednosti). potrebujem pa ta napajalnik za napajanje peltie elementov in mogoče kakšne diode.
preklope med različnimi vhodnimi napetostmi bi tudi naredil z MOSFET- i
kot najbolj pomembno me zanima če je to sploh izvedljivo, če je pa me zanimajo kakšni predlogi za elemente, nasveti glede same vezave v linearnem delu ipd.
lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slavko p Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 6:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek ti priporočam, da si prebereš revijo št.3 in št.5 v kateri Darko Volk opisuje izdelavo laboratorijskega napajalnika 0 - 40V, 0 - 5A. Napajalnik je narejen z mos-fet tranzistorji. V reviji imaš lepo razloženo teorijo in tudi in tudi razliko med močnostnimi mos-fet in bipolarnimi tranzistorji.
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Da preprečiš gretje na bipolarnem tranzistorju lahko narediš predhodno stopnjo z thiristorskim regulatorjem napetosti. teorija je opisana tu
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
SCR regulator.pdf |
Velikost datoteke: |
17.65 KB |
Downloadano: |
19 krat |
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno to vezje sem preizkusil za moj usmernik. Zadeva je po moje pri večjih tokovih neuporabna. Zakaj? Ker so tokovne špice nenormalno visoke (pri meni so bile ranga 30 in več A), posledično ti zelo hitro odnese graetz ali tiristor,... Pa ker pri teh špicah trafo nemarno poka, pa tudi ker je prednastavljena napetost fiksna in bi moral za elektronsko regulacijo pošteno spremeniti design.
Vprašljivo je tudi koliko je za elektrolit (no, in tudi za ostalet elemente) zdravo da se parkrat na sekundo vklopi in dobi masiven sunek vase...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 8:53 pm Naslov sporočila: Re: ATX PSU 10A tokovni izvor |
|
|
zc je napisal/a: |
razmišljal sem o uporabi dveh atx napajalnikov, saj tako lahko dobim napetosti 3,3v , 5v, 6,6v, 8,3v, 10v, 12v, ... |
ATX napajalnik ima COM sponko ozemljeno. Pri zaporedni vezavi dveh nepredelanih napajalnikov boš naredil kratek stik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Ker so tokovne špice nenormalno visoke (pri meni so bile ranga 30 in več A), posledično ti zelo hitro odnese graetz ali tiristor,... Pa ker pri teh špicah trafo nemarno poka, |
To zna biti res.
Je pa mogoče vsak swithing napajalnik predelati, da se izhodna napetost regulira. vendar se tudi v tem primeru radi dogajajo čudni zvoki.
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zc Član

Pridružen-a: Pon 06 Jan 2014 23:28 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.24 Kraj: Zasip
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za opozorilo, sem malo poiskal in problem vezave dveh napajalnikov zaporedno se da rešiti. sedaj me zanima če je to da se preklaplja med napetostmi (podobno kot če bi preklapljali odcepe na transformatorju) vredu rešitev, ter ne bo povzročala prehudih nevšečnosti z raznimi tokovnimi špicami? Še najbolj me skrbi preklop takrat ko bo preklopil tako da na drugi recimo vklopi 5V (recimo da želimo 10V) tok pa je že blizu 10A, takrat bo takoj ob vkopu vezje "zahtevalo" od na novo priklopljenih 5V 10A.
kot sem že omenil, drugi del napajalnika bi bil linearni regulator.
Hvala za odgovore
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni