|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2014 9:24 pm Naslov sporočila: Klimatska naprava-toplotni izmenjevalec |
|
|
Zanima me vaše mnenje.
Imam 300l solarni bojler sanitarne vode. Doma je ena nova, nerabljena zunanja enota klimatske naprave. Bojler in zunanjo enoto bi rad povezal. Bojler ima sicer prirobnico za montažo cevnega toplotnega izmenjevalca, ampak je problem, ker je nedostopna zaradi "čudne" postavitve v kombinaciji s 1500 l zalogovnikom. KO sem iskal rešitev, sem naletel na ploščne izmenjevalce. Cena tega je v primerjavi s cevnim podobna. Sedaj pa vprašanje, oziroma dve. Ali je mogoče na ploščni izmejevalec na eni strani priključiti klimatsko napravo, na drugi pa vodo, ki bi jo preko črpalke priključil na solarno spiralo bojlerja? Po karakteristikah proizvajalca ploščni izmenjevalec vzdrži 30 bar-ov, max temp. 200°C in ima maksimalni pretok medija 4m3/h. Površina ploščnega izmenjevalca je 0,67m2 oziroma 1,06m2 za večjega. Cevni izmenjevalec bi naj imel površino 0,8m2. Razlika je le ta, da je cevni potopljen neposredno v vodo.
Je že kdo prišel na podobno idejo?
Zna biti, da je vse skupaj zelo neumno .
_________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Jul 06, 2014 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni neumno, to lahko kamot narediš, ce je izmenjevalnik pravilno dimenzioniran. Vazen podatek je tudi tip plina v klimi, saj je od tega odvisen delovni tlak.
Na vodni strani poleg crpalke rabis se ekspanzijsko posodo.
Rabis se termostat, ki ti bo vklapljal klimo in obtocno crpalko.
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Jul 06, 2014 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je klima v stilu delovanja ON/OFF ali inverter?
Kje je ekspanzijski ventil?
Kje so podatki o enoti (vsaj zunanji)?
Kar nekaj on/off zunanjih enot smo predelali v toplotne črpalke....
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2014 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klima je navadna, še nerabljena, predpolnjena Panasonic CU-UW12GKE. PLin je R410.
Ob nakupu sem nabavil dve identični klimi. Eno sem montiral, vendar je krmilno elektroniko zelo hitro pobrala strela. Garancije ni bilo več. Tako sem krmilno elektroniko iz nemontirane premontiral v montirano in je ena klima tako ostala viška.
_________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2014 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem prišel na podobno idejo.
V bloku imam zunanjo enoto s 4-imi izhodi od katerih so uporabljeni le 3-je za notranje enote. Četrtega bi uporabil za gretje vode. Bojler je pa žal brez spirale. Prišel sem na idejo, da bi vodo iz bojlerja poganjal naokoli.
Na forumu Pod svojo streho.net sem zasledil, da je nekdo (najbrž ne samo eden) predelal notranjo enoto navadne klime v izmenjevalec plin-voda. Satovje je enostavno potopil v ogrevano vodo.
Sprašujem pa se koliko potem to znese stroškovno in ali se to sploh izplača, če to uporabljata le dve osebi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2014 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
@bostjang
Če dobiš klimo zastonj se verjetno splača, če jo moraš pa kupiti pa verjetno ne.
Sicer je veliko manjši fi ampak lahko jih uporabiš več: "hladilno rebro" z zadnje strani hladilnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2014 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prodam ohišje za vgradnjo originalnega izmenjevalca, kot si videl na strojnistvo.com. Imam še nekaj drugih ohišij in izmenjevalcev. Več na ZS.
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 10, 2014 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
damo je napisal/a: |
Ni neumno, to lahko kamot narediš, ce je izmenjevalnik pravilno dimenzioniran. Vazen podatek je tudi tip plina v klimi, saj je od tega odvisen delovni tlak... |
Se popolnoma strinjam.
bostjang je napisal/a: |
Tudi jaz sem prišel na podobno idejo.
V bloku imam zunanjo enoto s 4-imi izhodi od katerih so uporabljeni le 3-je za notranje enote. Četrtega bi uporabil za gretje vode. Bojler je pa žal brez spirale. Prišel sem na idejo, da bi vodo iz bojlerja poganjal naokoli.
Na forumu Pod svojo streho.net sem zasledil, da je nekdo (najbrž ne samo eden) predelal notranjo enoto navadne klime v izmenjevalec plin-voda. Satovje je enostavno potopil v ogrevano vodo.
Sprašujem pa se koliko potem to znese stroškovno in ali se to sploh izplača, če to uporabljata le dve osebi. |
Poleti ti bo hladilo sanitarno vodo. Vse enote morajo biti v istem režimu delovanja, saj je le en kompresor in 4-potni ventil (prestavlja med hlajenjem in gretjem oz. obrača smer kroženja hladilnega plina). Ne bo šlo - žal.
@pajo: Tvoja naprava je idealna za takšno predelavo. Potrebno je nabaviti ali narediti toplotni izmenjevalnik. Katerega in kako bi potreboval več podatkov(bojler, zalogovnik,..). Načeloma so kar dobri klasični(ena proti približno).
Potrebuješ še regulacijo. Lahko narediš termostatsko (danfoss npr.) ali pa z mikrokontrolerjem. Pri slednjem lažje kontroliraš COP (Coefficient of performance). V glavnem, regulacija deluje tako:
predpogoj: 4potni ventil mora biti v načinu gretja!
1. regulator/termostat zazna potrebo po gretju
2. vklopita se kompresor, ventilator in se začne prenos toplote
3. regulator/termostat reče - dovolj je
4. Izklopi se kompresor in ventilator ali
4.1 Izklopi se samo kompresor, ventilator pa kakšno minuto ali dve kasneje
To je osnovni princip. Seveda je potrebno razvezati celotno klimo (električno). Še bolje je montirati temperaturna senzorja na zunanjo enoto (na cevi satovja) in frekvenčno/pwm krmiliti zunanji ventilator. S takšno dodelavo zmanjšaš hrup in povečaš COP.
Če se boš odločil v takšno predelavo ti z veseljem pomagam.
Še ena zadeva: V zunanji enoti še imaš vedno plin, za to ne odpiraj "inbus" ventilov .
Še to: Temperaturo v zalogovniku lahko dvigneš samo na cca:50 stopinj celzija. Koliko točno pa poizkusi sam ugotovit iz priložene slike .
Namig: Tlačni preizkus se dela na 30bar.
LP, Matej
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
70.47 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jul 11, 2014 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Poleti ti bo hladilo sanitarno vodo. Vse enote morajo biti v istem režimu delovanja, saj je le en kompresor in 4-potni ventil (prestavlja med hlajenjem in gretjem oz. obrača smer kroženja hladilnega plina). Ne bo šlo - žal. |
Tega se zavedam. Dejstvo pa je, da klimo za hlajenje uporabljam le kakšen teden na leto (pretežni del je za ogrevanje). Torej ni problema glede tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Pet Jul 11, 2014 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tega se zavedam. Dejstvo pa je, da klimo za hlajenje uporabljam le kakšen teden na leto (pretežni del je za ogrevanje). Torej ni problema glede tega. |
Kakšna klima pa je to? Inverter? Če ja, potem ima 99% kakšno svojo komunikacijo med enotami in elektronske expanzijske ventile.
Če je ON/OFF bi še bila varianta...
Napiši katero napravo uporabljaš in bo več jasno. Pa ne reči, da je ARTEL
LP
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2014 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Tega se zavedam. Dejstvo pa je, da klimo za hlajenje uporabljam le kakšen teden na leto (pretežni del je za ogrevanje). Torej ni problema glede tega. |
Kakšna klima pa je to? Inverter? Če ja, potem ima 99% kakšno svojo komunikacijo med enotami in elektronske expanzijske ventile.
Če je ON/OFF bi še bila varianta...
Napiši katero napravo uporabljaš in bo več jasno. Pa ne reči, da je ARTEL ;)
LP |
Seveda je inverter in sicer Sanyo. Grelna moč je 8,6 kW. Delajo pa največ tri notranje enote naenkrat. In ja, gre za digitalno komunikacijo. Vsaka notranja enota je priključena na zunanjo, poleg L, N in PE je še žica za komunikacijo.
Zaenkrat samo razmišljam o napeljevanju cevi in izvedbi toplotnega izmenjevalnika, elektronika pride kasneje na vrsto. Najbrž bi za slednjo moral uporabiti obstoječe vezje. Alternativa pa je 'krekanje' protokola.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni