www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LM723 napajalnik 1-27V / 3A
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.69
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
elson2k je napisal/a:
...
Da si pa alergičen na ta čip pa tudi ni neka skrivnost...
Ni edini!

Dobro vedeti. Samo da si se oglasil Dancing

elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.69
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Čip izdeluje večina velikih proizvajlacev (National Semiconductor, STMicroelectronics, TEXAS INSTRUMENTS, Motorola....) Kljub starosti ga držijo vsi večji dobavitelji v velikih količinah. Farnell Digikey

PS
Usmenika v industrijskem okolju, katerega bi uporavljal mikrokontroler še do sedaj nisem videl. Dvomim tudi, da bi lahko delal tako sigurno kot kaka klasika.

Bom ob priliki naredil par posnetnov elektronike iz industrijskega okolja...

Čudno da sploh dela, glede na to da gre za šrot od šrota a ne Laughing

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.93
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
To sem že enkat napisal, pa bom ponovil. Čip najdeš praktično v vseh starejših industrijskih napajalnikih ki napajajo elektroniko vredno par k€ .

Zakaj ga pa v novejših ni ?

Zato, ker v starih časih še ni bilo mobitelov !

Silvo je napisal/a:
V relejnih prostorih so prisotne motnje sigruno 10x velje kot jih povzroča en GSM.
Ne drži !! Rele nikoli ne more na področju nekaj 100 ali celo več MHz povzročiti tako velikih motenj, kot jih lahko GSM!

723 je zastarel čip, ki znori, če se nahaja v RF polju! Lahko naredim demonstracijo če želite, še posebej me bo veselilo, če boste prinesli v demonstracijo kake 1000€ vredno opremo.

Kdo bodo junaki ?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.81
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
To sem že enkat napisal, pa bom ponovil. Čip najdeš praktično v vseh starejših industrijskih napajalnikih ki napajajo elektroniko vredno par k€ .

Zakaj ga pa v novejših ni ?

Zato, ker v starih časih še ni bilo mobitelov !

Silvo je napisal/a:
V relejnih prostorih so prisotne motnje sigruno 10x velje kot jih povzroča en GSM.
Ne drži !! Rele nikoli ne more na področju nekaj 100 ali celo več MHz povzročiti tako velikih motenj, kot jih lahko GSM!

723 je zastarel čip, ki znori, če se nahaja v RF polju! Lahko naredim demonstracijo če želite, še posebej me bo veselilo, če boste prinesli v demonstracijo kake 1000€ vredno opremo.

Kdo bodo junaki ?

Buče... Napiši pritožbo, da ga umaknejo s prodaje.... Zame je debata tukaj končana. Ne mislim se s tabo kregat. Preberi kaj sem napisal. 30 let popravljam industrijsko elektroniko, tako da nisem ravno po župi priplaval...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
723 je zastarel čip, ki znori, če se nahaja v RF polju!

Za tem stojim ! Lahko z matematiko, lahko z preizkusom!

Že več kot stoletje človeštvo izdeluje krogle, ki ubijajo ljudi, pa še vedno nismo dojeli, da nebi prodajali otrokom igrač, ki simulirajo delovanje orožja.

Argumet, da se ta čip že toliko časa uporablja torej ne zdrži ravno.

Leta 1974 sem naredil dvojni laboratorijski napajalnik s temi čipi. Še vedno ga imam. Sem pustil dušo na tem in v ponatankosti vem katere so šibke točke tega čipa. Naredil sem z varianto čipa, ki je v kovinskem ohišju, pa me je vseeno stalo radijske postaje ( IC245A), ki je bila takrat vredna cca 2 dobri mesečni plači.

Postaje ni več. Napajalnik pa še vedno imam. Lahko ga poslikam zunaj in znotraj. Ne govorim torej na pamet.
Popolnoma enako mnenje o tovrstnih napajalnikih ima tudi Matjaž Vidmar (ne vem pa če je tudi on tako drago plačal spoznanje).

Ta čip pa je zaradi relativno malega šuma primeren za napajanje posameznih sklopov, kjer pa regulacijaki elemet ni močnostno obremenjen. Torej za stvari, ki potrebujejo do 100mA.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo še slike:

Upoštevati je treba, da je tale naprava stara cca 40 let. Takrat je bil instrument z vrtljivo tuljavico celo premoženje. Zato je en sam, cela serija stikal pa skrbi za preklope tako, da lahko meri napetost enega ali drugega kanala, prav enako velja za tok. Vsak kanal ima zgoraj po dva potenciometra -eden za grobo, drugi za fino nastavitev. Potenciometra na sredini služita za regulacijo omejitve toka.

Na slikah se vidi tiskano vezje, ki je izdelano v TrueHole tehnologiji - o SMD takrat ni bilo govora. Vezja so narejena tako, da sem z letrasetom - trakci oblikoval vezje na prozorni foliji, ki je služila kot fotomaska za fotopostopek ( Pozitiv 20 je nekaj kar bodo izumili šele čez 12let). Kemikalije so mi odstopili na nekdanjem ZZA ( Zavod za avtomatizacijo).

Da povem še nekaj o prednji plošči - na sredini je on/off stikalo, pod njim pa tipka, ki sem jo dobil na Pošti v Postojni. Služi temu, da preklapljam med načinom dela, ko se napajalnik pri prekoračenju toka izklopi na 0, ter tam stane in med tem, da se napetost povrne sama, takoj, ko neha teči maximalni tok. Tipka je tipično poštarska, drugih se takrat pač ni dobilo.

723 so v okroglem kovinskem ohišju, na njih so za današnje čase čudni hladilni elementi. Upori so Iskrini. Prav tako trimerji. Slednji služijo za fino nastavitev pravilnega delovanja instrumenta z vrtljivo tuljavico.

Ne spominjam se kje sem dobil hladilna telesa. Vem, da sem želel večja, a se tega takrat ni dobilo. Tranzistorji so 2n3055, dobil sem jih iz proizvodnje ojačevalnih naprav v Sežanski Iskri.

Grece, ki jih vidite direktno na elektrolitih sem moral iti iskat v Munhen v RIM elektronik
Transformator sem previl sam. Danes je to čista utopija, takrat pa edini način kako priti do ustreznega transformatorja.
Na sliki se vidijo tudi potenciometri z notranje strani - vsi so iz Sežanske Iskre.

DSCN0983 (Medium).JPG
 Opis:
Čelna plošča napajalnika. Ohišje je standardno - kupljeno v Ljubljani. Kupil sem ga z denarjem, ki je bil namenjen skoraj tromesečni malici
 Velikost datoteke:  91.3 KB
 Pogledana:  34 krat

DSCN0983 (Medium).JPG

DSCN0984 (Medium).JPG
 Opis:
Tiskanine se da med seboj zamenjati, saj so na konektorjih.
 Velikost datoteke:  101.45 KB
 Pogledana:  24 krat

DSCN0984 (Medium).JPG

DSCN0985 (Medium).JPG
 Opis:
Tranzistoji so kvalitetni, z izjemo enega PNP, ki je od Ei
 Velikost datoteke:  93.31 KB
 Pogledana:  21 krat

DSCN0985 (Medium).JPG

DSCN0986 (Medium).JPG
 Opis:
Znotraj se itak ne vidi barve hladilnikov. To je bila velika napaka tega napajalnika. Hladilniki morajo biti na zunanji strani škatle.
 Velikost datoteke:  78.47 KB
 Pogledana:  15 krat

DSCN0986 (Medium).JPG

DSCN0987 (Medium).JPG
 Opis:
Vidi se pritrditev elektrolitov. ( kupljeni v pasaži stavbe kjer je bila Nama). Strašno dragi so bili.
 Velikost datoteke:  114.32 KB
 Pogledana:  25 krat

DSCN0987 (Medium).JPG

Nazadnje urejal/a VolkD Sre Jun 18, 2014 6:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj slik naprave, ki bo letos dopolnila 40 let !

Napajalnik deluje, a ga ne uporabljam.

DSCN0988 (Medium).JPG
 Opis:
Lamele transformatorja sem prebarval z Tesarol črnim lakom. To je preprečevalo prekomerno brnenje trasformatorja
 Velikost datoteke:  117.47 KB
 Pogledana:  13 krat

DSCN0988 (Medium).JPG

DSCN0989 (Medium).JPG
 Opis:
Močnostni upori služijo merjenju toka.
 Velikost datoteke:  110.93 KB
 Pogledana:  9 krat

DSCN0989 (Medium).JPG

DSCN0990 (Medium).JPG
 Opis:
Pretikala za merjenje vseh vrednosti z enim instrumentom.
 Velikost datoteke:  102.73 KB
 Pogledana:  10 krat

DSCN0990 (Medium).JPG

DSCN0992 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  98.18 KB
 Pogledana:  5 krat

DSCN0992 (Medium).JPG

leonk
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 0:39
Aktiv.: 1.87
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Todi meni je pred približno četrt stoletja napajalnik z 723 dal na izhodne sponke vse kar je imel na zalogi, ko je zavohal RF vir. No sreča je bila da je bila JRC postaja narejena po MIL standardu in je vse skupaj spodobno prebavila (cca 40V).
Je pa od takrat dalje rahlo zaudarjala po elektro znoju.

lp, Leon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni