|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 6:00 pm Naslov sporočila: Železov III klorid postopek jedkanja |
|
|
Živijo!
že nekaj časa imam približno 250g FeCL3 ki sem ga kupil za jedkanje TIV. Pa sem takrat probal, pa mi nekako ni šlo. Rad bi spet poskusil, ker mi je tokrat zelo dobro uspel prenos tonerja na ploščo, pa ne bi rad da mi solna kislina vse razžre.
Kakšen je postopek s tem?
Se mi zdi da bi moral ta rumena zrnca raztopit v vodi. Kakšna koncentracija mora bit?
Ali ima zadeva kak rok trajanja?
Ko bo prva prilika bom verjetno nabavil še Natrijev persulfat. _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 7:25 pm Naslov sporočila: Re: Železov III klorid postopek jedkanja |
|
|
skat je napisal/a: |
Ko bo prva prilika bom verjetno nabavil še Natrijev persulfat. |
Je že prva prilika!
Železov tri klorid je kemikalija, ki je resnično zoprna. Razen tega, da dela luknje v oblačila ravno tako intenzivno kot solna kislina, pušča še rjave madeže, ki se jih nikakor ne moreš znebiti.
Zato, da bi jedkanje bilo kolikor toliko časovno sprejemljivo, je tudi to čorbo potrebno greti.
Odsvetujem! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jap, kot je že Volk povedal FeCL3 postane zadovoljivo aktiven šele pri kakšnih štiridesetih, petdesetih stopinjah. Je pa res to taka svinjarija, da si tega ne želiš delati v domači kopalnici ali Bog ne daj kuhinji (boš en mesec na balkonu spal, če te dobi tvoja!)
Za "domače" oz. "stanovanjsko" jedkanje je optimalen persulfat, če pa zračenje ni problem, se mi pa še vedno najbolj dopade (sploh časovno ) HCl + H2O2 + H2O (1:1:1).
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živim na podeželju z razkošjem prostora.
Za moje hobi programe imam čisto posebej stavbo v dveh etažah 7x9m, kjer ustvarjam vse kar znam od elektrike, mehanike, vrtičkarstva, žena ima še pletarstvo in rožice in še kaj , tako da zračenje ni kak hud problem
Torej je postopek tak da zmešaš kemikalijo z vodo, segreješ, potunkaš plato v posodo in čakaš da se kaj zjedka. Še vedno ne vem koliko vsaj približno moram zmešat da bo učinek primeren - mogoče ne prehud.
Pripravil sem si posodo ca 1l po primeru nekje z našega foruma, prejšnji teden sem si zamislil tudi grelec (za ca 45V 200W s termpostatom, ki sem ga prilepil na zunanjo stran stekla, funkcioniranje pa moram še v preverit. _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Termostat na zunanji strani stekla po mojem ne bo zadovoljivo opravljal svoje funkcije. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
@skat: tisto, kar sta napisala Darko in @mucek, popolnoma drži. Če boš imel srečo, ko ti bo padla kapljica na hlače, ti le ta ne bo naredila takoj luknje, bo pa 100% ostal rjav madež, ki ga ne boš nikakor spravil stran, oz. se bo spravil, ko bo ščasoma nastala tam luknja.
Sam sem jedkal pri 50-60C in med jedkanjem potresal ploščico.
Na tej strani imaš napisano:
Citiram: |
Also known as FeCl3 used to remove the unwanted copper from the copper clad sheet or used for making conducting path. Time of etching depends on the concentration of FeCl3 mixed with water. Basic ratio used for etching PCB is 50gms of Ferric chloride dissolved in 100ml of water. |
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hlače grize tudi persulfat in to zelo uspešno, za hlače celo gretje ni potrebno. Trditev je preverjena in podprta s praktičnimi rezultati.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Hlače grize tudi persulfat in to zelo uspešno, za hlače celo gretje ni potrebno. Trditev je preverjena in podprta s praktičnimi rezultati.  |
Ne drži. Si verjetno hlače pokapljal s čim drugim.
Natrijev persulfat je zelo selektiven. grize baker, a recimo aluminij ostane povsem nedotaknjen. Prav tako recimo kositer.
No dopuščam možnost, da si imel bakrene hlače.  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo držalo. Ko sem čaral z mojimi posodami domače izdelave je zadeva zašla na hlače in to kar nekajkrat. In hlače imajo znamenite vijoličasto rjavkaste pike. Ni bilo prisotne nobene kisline ali česa drugega tako da je zagotovo to. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem moje izdelke uspešno zjedkal po stari metodi s solno kislino + peroksidom + 3 dele vode, brez odkrivanja tople vode.
Izdam pa lahko, da sem pojačal dozo tonerja tako da sem dvakrat printal na isti list (glosy) in sem imel srečo, da se je tudi drugič približno ujemalo potem pa vsaj 10x pregreval z laminatorjem.
Če bi torej kdo rabil FeCl3, ga rade volje podarim  _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Termostat na zunanji strani stekla po mojem ne bo zadovoljivo opravljal svoje funkcije. |
Funkcijo zelo dobro opravlja! Preskusil sem z gretjem vode v posodi. Problem pa imam še z grelcem, ker sem žarilno nitko od žara iz kombinirane mikrovalovke zalil v MS polimer v tisto stekleno oz ne vem kakšno cevko in nisem dovolj dolgo čakal da se strdi (vsaj nekaj dni). Še en tak grelec bom naredil na enak način s tem da bom grelec zalil v cevko z šamotno moko in stekleno vodo, izvode pa zalil spet z MS polimerom, ki ko se strdi pride kot guma _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane!
Nazadnje urejal/a skat Tor Jun 24, 2014 8:37 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo držalo. Ko sem čaral z mojimi posodami domače izdelave je zadeva zašla na hlače in to kar nekajkrat. In hlače imajo znamenite vijoličasto rjavkaste pike. Ni bilo prisotne nobene kisline ali česa drugega tako da je zagotovo to. |
Ne vem kaj so tebi prodali. Natrijev persulfat je bel prašek, ki se raztopi v vodi. Raztopina je malce motna a še vedno prozorno bela raztopina. Nobene violično rjave barve ni. To barvo pušča železovtriklorid. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse to je res, bel prašek, ki je bil mešan in se meša z vodo. No, ko zadeva na hlačah opravi svoje delo pa ostane taka barva kot sem napisal.
Bo najbolje, da preizkusiš in ga eno kapljico kaneš na neko staro krpo.
Zanimivo, da pride temperatura pravi čas skozi steklo in zadeva zadovoljivo funkcionira brez pobega temperature. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2014 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
No potem imaš pa bakrene hlače.
Povsem mogoče je, da je barva na osnovi bakra. jaz teh pojavov nisem opazil. opazil pa sem, da povsem drži to, da natrijev persulfat grize selektivno - le bakrene stvari. Je zelo uporaben še posebej, če imamo laminat, ki ima na eni strani baker, na drugi pa aluminij. Takšen se namreč uporablja za recimo led diode. Če jedkamo z natrijevim persulfatom, potem zaščita aluminija ni potrebna. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Tor Jun 24, 2014 7:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo držalo. Ko sem čaral z mojimi posodami domače izdelave je zadeva zašla na hlače in to kar nekajkrat. In hlače imajo znamenite vijoličasto rjavkaste pike. Ni bilo prisotne nobene kisline ali česa drugega tako da je zagotovo to. |
Take madeže na obleki sem imel tudi jaz po tem ko sem razvijal po fotopostoku od NAOH luga , pa tudi peroksid obeli blago.
Na vsak način se je treba pri kemikalijah malo zaščititi s kakšno namensko obleko ali kombinezonom, pa lateks rokavice. Priznam pa da je tudi to kar zoprno, posebno poleti v vročini. _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni