|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mivano Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 12:57 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Semič
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 2:11 pm Naslov sporočila: Integracija Bluetootha v napravo |
|
|
Pozdravljeni,
imel bi nekaj vprašanj v zvezi z integracijo Bluetooth komunikacije v napravo z mikrokrmilnikom, tako da se lahko s pametnim mobilnikom poveže na napravo in prenaša poljubne podatke s hitrostjo nekje do 1 kbajt/s.
Raziskal sem, da obstajata dva tipa modulov:
- HCI moduli, katerim je potrebno dodati host mikrokrmilnik na katerem teče Bluetooth stack ter
- takšni moduli, ki imajo že vgrajen Bluetooth stack in komunikacija z njimi poteka preko serijskega vodila z AT komandami.
Za izdelavo ene ali manjšega števila naprav je logična izbira druga opcija. Tudi na forumu je bilo že ponujenih nekaj takšnih rešitev.
Kaj pa v primeru masovne proizvodnje (npr. 10k kos)? Ima morda kdo kaj izkušenj s takšnim projektom, kateri modul je bil uporabljen, kateri Bluetooth stack?
Če prav razumem ponuja TI zastonj Bluetooth stack, v kolikor se uprabi njihov Bluetooth čip ter njihov mikrokrmilnik MSP430 serije (link). Če je tole res, potem je to zadosten razlog za presedlanje na MSP430 mikrokrmilnike, saj je v nasprotnem primeru potrebno za komercialne namene kupit mikrokrmilniku ustrezen Bluetooth stack (link) - cene pa se gibljejo od cca 6 kEUR pa tudi do 20 kEUR.
Druga dilema pa je glede izbire Bluetooth tehnologije. Obstajajo namreč naslednji moduli:
- klasični Bluetooth
- BLE (Bluetooth Low Energy)
- Dual mode (kombinacija obeh)
Če je morda kdo že delal s kakšnim Dual mode modulom, me zanima sledeče.
Ali je možno, da bi naprava z Dual mode Bluetooth modulom, omogočala, da se nanjo poveže s starejšimi Android mobilniki preko klasičnega Bluetootha, kot tudi z novejšimi Apple produkti ter novejšimi Android mobilniki preko BLE?
Če namreč izberem klasični Bluetooth, je potrebno za komunikacijo z Apple produkti pridobit MFI licenco, v primeru BLE pa ne. Če bi izbral le BLE, pa je trenutno delež Android mobilnikov z BLE podporo precej majhen.
Kakršen koli nasvet oz. mnenje glede izbire modula bo zelo dobrodošlo.
Hvala in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem naredil kombinacijo MSP430 in HC-05 bluetooth za eno manjšo serijo naprav. Zelo preprosto za uporabo, vendar ne ravno najbolj energijsko učinkovito. Vsekakor zahteva zelo mali vložek dela.
Če bo iz tega kaj za večjo serijo anstalo pa bom tudi jaz razmišljal v smeti TI mcujev z bluetooth stackom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem naredil serijo napravic s MSPji in HC-06! Tu ni bila pomembna poraba.
Menim da se ti splača pogledati zadnje Teksasove bluetooth izdelke, saj so zelo napredni ter vključujejo nizko porabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vednost:
Kolikor vem, HC-05 in HC-06 nista podprta s strani Apple produktov. Težave z razpoznavo modula sem imel tudi z enim Androidnim telefonom.... Ti moduli so sicer poceni, vendar pogojno uporabni.
Ima kdo izkušnje z RN1XX moduli ter njihovo povezljivostjo s pametnimi telefoni/tablicami? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podprta sta na apple računalnikih, ne pa telefonih. Težava je ker Apple na mobilnih napravah ne podpira bluetooth serial profile, na androidu pa naj bi vsepovsod delalo, v praksi pa verjetno na kaki napravi ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mivano Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 12:57 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Semič
|
Objavljeno: Sre Nov 20, 2013 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem že naredil en projekt z HC-05 (iz ebaya) za domačo uporabo. Problem je nastal, ko sem začel razmišljati, da bi dal narediti večjo serijo za prodajo, a je treba potem urediti certifikate (CE,FCC,...). Tile HC-05 moduli, če se ne motim, nimajo nobenih certifikatov, tako da naprava s takšnimi moduli ne bi šla čez teste.
Takšni moduli, ki imajo certifikate, pa so vsaj 3x dražji. A verjetno druge bljižnice ni...
Najugodnejša varianta, ki sem jo našel, je, da vzamem PAN1326 modul (Dual Mode BT HCI) ter MSP430 na katerega dam Bluetopia stack (ki naj bi bil zastonj), zraven pa sprogramiram še mojo aplikacijo. Ker TI in Bluetopia stacka ne poznam, ne vem ali je ta varianta sploh prava pot in da niso kje še kakšni skriti stroški npr. licenciranja.
Zato me zanima ali je kdo že delal z Bluetopia stackom in bi lahko povedal kaj več o tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 225 Aktiv.: 1.46 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 25, 2014 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, kje bi ugodno dobil kakšen bluetooth LE modul? Vem, da je zaenkrat malo naprav (Android) ki podpirajo BLE, vendar vseeno potrebujem prav to. Delam aplikacijo, v kateri bi povezal Android telefon s STM32F4Discovery.
Kje sploh kupujete take zadeve? Npr. če hočem naročiti HC-05, ga v Sloveniji ni možno dobiti, potem pa ostane samo še ebay, dealextreme,... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japina Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.53 Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
|
Objavljeno: Sob Jun 28, 2014 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno pripravljam neko zadevo in sem malo gledal za BLE moduli... moja 1. izbira je običajno kar ebay, ker je pri nas precej težko dobiti kakšne module. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jun 28, 2014 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mouser -> 603-BLE112-E |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni