www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pes najboljši človekov prijatelj
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, torej bi se pravilno ime pasme moralo glasiti: Beli odnašalec. Laughing
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bo pomote.
Zlati prinašalec je pasma, pri kateri barva precej varira. Ker je to tudi pes, ki se mnogokrat pojavi na tekmovanjih je selekcija odvisna od tekmovalnih komisij. Pridobljena priznaja ( CAC, RCAC,...in podobna, ter ocene komisij o primernosti za razplod) seveda hoteli ali ne, vplivajo na trend. Ta trend pa favorizira zdaj ene, spet drugič druge odtenke te pasme.

Vendar je po definiciji tako, da je zlati prinašalec od svetlo oker, skoraj rumene barve, izjemoma lahko celo bele, pa vse do rjave, skorajda temno rjave barve. Vsa ta lestvica barv spada pod veljavne pasemske znake.
Meni osebno so bolj všeč temnejši odtenki.

Zlati prinašalec ( Golden Retrievers) je pes, ki velja po karakterju za skorajda mačko. Napisano seveda povsem drži. Je pa pri tem treba poudariti, da tudi mačke niso povsem nedolžne živali. Pogled na karakter zlatega prinašalca s kake druge strani pove, da je ravno pri tej pasmi največ ugrizov. Ne sicer hudih, a statistika ne laže.
Velja torej malo premisliti o nakupu. Osebno bi raje izbral Labradorja, saj je po zunanjem izgledu precej podoben (nekaj krajša dlaka - sesalec bo vesel). Tudi barva se nekako ujema. No slednja nas lahko preseneti in dobimo primerek, ki je povsem črn. Zlato-rjava barva pri Labradorju v odtemkih ne niha tako zelo kot pri zlatem prinašalcu. Karakter je precej podoben, je bolj blag in nekoliko bolj ubogljiv ter malo manj svojeglav.

Sploh pa menim, da se je za psa dovoljeno odločiti šele po enomesečnem preizkusu, če se bo stvar obnesla.
Preizkus je preprost: Vsako jutro pred službo, šolo, ... ( vstavi poljubno obveznost) je potrebno narediti sprehod s povodcem. Sprehod naj bo najmanj v trajanju 45 min.
Če bomo po mesecu dni še imeli željo za psom, potem nabavo res priporočam. V primeru, da bo bodoči lastnik imel po mesecu dni slab občutek, ali pa da sploh ne bo zdržal tega meseca, potem pa nakup v dobro obeh ( nesojenega lastnika in psa) resnično odsvetujem.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Aha, torej bi se pravilno ime pasme moralo glasiti: Beli odnašalec. Laughing

ne bi mogel imeti bolj prav Applause imam dve (beli) babi doma. Ena še ni leto stara in dobesedno opraviči gornjo trditev.

Sicer ima Darko prav - to so sicer izredno ljubeči, dobrohotni psi in jih je sama dobrota, so pa psi in kot pravimo, pes ima kosmata ušesa. Ampak če ravnaš z njim normalno, potem je vse OK.
Pred tem sem imel škotske ovčarke in v karakterju je razlika vesoljska. Škoti so nekako --- ponosni, trmasti - on ne bo nekaj naredil samo zato, ker mu ti rečeš. Odnašalci so čisto drugi - njega v petih minutah naučiš vse od sedi, prostor, tačko, poleg....ni da ni, samo da imaš bonbončke v roki...
Če kdo želi, lahko k meni pride pogledat, če se odloča za nakup te pasme.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 7:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zlati prinašalci so 95% res kot muceki, ampak je pa treba vedet, da so to v osnovi še vedno lovski psi in v njih lahko marsikaj vzbudi nagon plena (domača perutnina je tipičen plen). Prav tako je z trenutno precej popularnimi beagli.

Ko daš skozi tretma , ki ga je opisal Darko, predlagam da se oglasiš še v lokalnem kinološkem društvu, da ti še malo razložijo kakšne so začetne napake pri vzgoji psa, ki jih kasneje odpravljaš v veliko več muke, kot bi jih v štartu. Aja, pa ne nasedat prodajalcem (preprodajalcem) na kakšne finte glede rodovnikov, pes brez rodovnika ne sme stati nič, razen kakšne pozornosti za lastnika.

10372843_863373377023337_1589233717662952910_o.jpg
 Opis:
midva z Lordom, med izpitom.
 Velikost datoteke:  342.63 KB
 Pogledana:  15 krat

10372843_863373377023337_1589233717662952910_o.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70821.06

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 7:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je mare, zato je moj na sliki mešanec Very Happy
za vzrejo veliko pasem potrebuješ natančen zdravniški pregled, da nima pes težav s kolki in še nekaj drugih pregledov, specifičnih na pasmo. Zato je potrebno psa kupit pri vzreditelju, ki ima vzrejno dovoljenje, ki ga dobi, če je z psom vse v redu. Največji problem je v pasmami, ki niso pogoste in imajo majhen genski bazen in slej kot prej pride neka napaka na površje.
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naš ( nečistokrven ) mojster meditacije Smile

LP

Lejla1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  100.52 KB
 Pogledana:  9 krat

Lejla1.jpg

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boriskozjan je napisal/a:
.. Aja, pa ne nasedat prodajalcem (preprodajalcem) na kakšne finte glede rodovnikov, pes brez rodovnika ne sme stati nič, razen kakšne pozornosti za lastnika.

No, ni čisto tako. Zastonj ti ga noben ne bo dal, predvsem zato ker večina teh "fuš" vzrediteljev mlaidče vseeno pelje na pregled in naredi prvo cepljenje in razglistenje. Pa menda ne pričakuješ da bo te stroške plačal lastnik legla?
Jaz sem moji dve kupil pri takem, cena je bila cca 150 evrov. Zraven sem vsakič dobil izkaznico.

In še moji dve ter neizmerna ljubezen (ta dva sta kot rit in srajca )

IMG_0211.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  131.29 KB
 Pogledana:  27 krat

IMG_0211.JPG

IMG_0215.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  213.09 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG_0215.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
boriskozjan je napisal/a:
.. Aja, pa ne nasedat prodajalcem (preprodajalcem) na kakšne finte glede rodovnikov, pes brez rodovnika ne sme stati nič, razen kakšne pozornosti za lastnika.

No, ni čisto tako. Zastonj ti ga noben ne bo dal, predvsem zato ker večina teh "fuš" vzrediteljev mlaidče vseeno pelje na pregled in naredi prvo cepljenje in razglistenje. Pa menda ne pričakuješ da bo te stroške plačal lastnik legla?
Jaz sem moji dve kupil pri takem, cena je bila cca 150 evrov (za vsako, to je nekako standardna cena za čistokrvnega psa brez rodovnika). Zraven sem vsakič dobil izkaznico.

In še moji dve ter neizmerna ljubezen (ta dva sta kot rit in srajca )
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je čipiran in cepljen potem ok, ampak problem je, ker "rodovniški" psi brez rodovnika so velik biznis, ki meče slabo luč na tiste, ki imajo stvari urejene.
Nazaj na vrh
Rokic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22
Aktiv.: 0.59
Kraj: Okolica Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še mojim 5 minut.

So psi ki, so čistokrvni rodovniški in so tisti, ki so mešanci. Nekaj vmes ala "čistokrvni brez rodovnika ne obstaja". Ali imaš rodovniškega ali imaš mešančka. Pika!

Vsak rodovniški pes ima (če je slovensko leglo) leglo prijavljeno na Kinološki Zvezi Slovenije in pri vsakem psu dobiš tudi rodovnik zraven (skupaj z veterinarsko knjižico).

Vsak vzreditelj se tudi odgovorno (bolj ali manj) odloči za parjenje s tako linijo, da je čim manj problemov (raznorazni raki, displazije, napake na očeh...), kar je tudi sledljivo. V primeru napak (mišljeno je hujših napak in ne vsakršnih) na rodovniških psih se le te sterilizira oz. kastrira oz. prepove nadaljno parjenje, tako da se prepreči širjenje te napake (nekatere niti niso napaka - npr prepovedane barve). Tako, da je malo iz trte zvito, da so mešančki trpežnejši.

Med prinašalci so zlati prinašalci eni izmed agresivnejših, vendar je to še vedno "večen otrok". Največ ugrizov je prijavljenih ravno zaradi "zlatkotov", tudi zato, ker jih je načeloma največ.

Moja priporočila:
- daj kak € več pa si nabavi enega s papirji. Tako boš vsaj vedel kaj imaš.
- ne nasedaj oglasom v stilu "čistokrvni brez rodovnika" ali pa "5 jih ima rodovnik, za 2 pa nam ni uspelo zrihtat papirjev". To so le tipične floskule
- pojdi in si oglej kakšno leglo
- podoben karakter zlatkotov, s to razliko, da so vitkejši, drugačnih barv (rjava in črna), da so načeloma skoraj brez vonja in imajo odlično dlako (umazanija se skoraj ne prime na dlako) so "Gladkodlaki prinašalci". Sam si ga tudi lastim in je tudi "večni otrok". Nekateri mu celo pravijo "klovn". Še ta mesec bo novo leglo na voljo v Sloveniji.
- ko boš, če boš vzel psa ga daj vsaj v malo šolo (socializacija z drugimi psi in ljudmi), pa nekaj bosta odnesla oba od tega. Cene se gibljejo okrog €100.

326068_10151049771874451_1126834584_o.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  378.27 KB
 Pogledana:  6 krat

326068_10151049771874451_1126834584_o.jpg

531470_10151012293979451_346976385_n.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  36.74 KB
 Pogledana:  8 krat

531470_10151012293979451_346976385_n.jpg

820789_10151473593669451_411654819_o.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  56.55 KB
 Pogledana:  13 krat

820789_10151473593669451_411654819_o.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rokic je napisal/a:
So psi ki, so čistokrvni rodovniški in so tisti, ki so mešanci. Nekaj vmes ala "čistokrvni brez rodovnika ne obstaja". Ali imaš rodovniškega ali imaš mešančka. Pika!

Glej..take in podobne razprave tečejo sicer na pasjih forumih, tukaj na hitro samo objasnim nekaj pojmov, ker ti očitno niso jasni. Čistokrvni in NEčistokrvni psi NE obstajajo. Namreč, nisem še srečal psa, ki bi imel umazano kri - vsi imajo čisto. Namreč, če ni čista bo vsako bitje, ne samo pes, prav hitro preminilo. Čista kri in podobne zadeve so aristokratska in fašistična gesla. V angleščini se temu reče "purebreed" (čista pasma), kar je milje stran od kakršnekoli krvi...

Obstajajo RODOVNIŠKI in NERODOVNIŠKI.

Po tvoje je torej mladič, ki je letos rojen od psice A in psa B, katera sta bila oba pregledana, prijavljena itd....rodovniški, naslednje leto od iste psice A in psa B, samo brez pristavljenega lončka iz kinološke zveze so pa mladiči čisti mešanci...
japajade. Brick wall

Popolnoma brez veze je dajati 800 in več evrov za papirje, ki ti potem ležijo v predalu dokler jih po 20 ali več letih ne vržeš stran. sem imel tako izkušnjo in, da še to povem: največ sem imel problemov ravno s psico, ki je imela papirje.

Druga pesem je če misliš kaj s tem psom - mladiče, tekmovanja...

Še okoli šolanja - sem že govoril s kakšnim pasjim trenerjem, pa jih večina pravi da če imaš malo pojma o psih je zlate odnašalce šolati stran vržen denar. Jih lahko sam čisto enakovredno izšolaš. Šola je priporočljiva samo če imaš prvič v življenju psa.

Zdaj je pa že čas da tale zasmeten oglas Darko prestavi drugam, se mi zdi...

še nekaj....da nisi slučajno rejec...?
Nazaj na vrh
Rokic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22
Aktiv.: 0.59
Kraj: Okolica Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ahh, ne morem več popravt.
Vidim, da je VolkD že omenil vgrize. Naj te ne zgrabi panika. Vse je odvisno od vzgoje. Jaz sem mojo že od male navajal, da mi mora vse dovoliti. Med prehranjevanjem ji lahko odvzamem hrano, lahko jo počesem, skratka karkoli ji lahko delam, pa ne bo niti pomislila, da bi zarenčala. Slednjega sploh ne zna in jo moram skozi igro provocirat, da vsaj kaj izusti (pa ji ne uspeva najbolje Razz )

Glede dlake še nekaj. Dlaka labradorca je... kako bi se izrazil... tečna. Ni pravi izraz. Jaz jo vglavnem dosti hitreje opazim kot od FCRja (Flat coated retriever - gladkodlaki prinašalec). Gladkodlaki tudi ni požeruh, kar za labija ne moreš reči (omeni kakemu lastniku labija besedo "sodček" pa se bo samo nasmejal in ti slednje potrdil).

Glede sprehodov... psa bolj izmuči miselen napor kot pa fizični. Probaj od psa zahtevat 10 minut popolne skoncentriranosti in bo "padel dol". Laufat pa lahko greš 20 km in bo potreboval 10 min, da bo spet zmožen nadaljnega fizičnega napora. Mladič psa ne zmore več kot kako minuto miselnega napora. Po tem časom mu koncentracija strmo pade. Če pogledamo FCI tekmovanja (IPO program - obramba, sledenje ...) so npr. po koncu sledenja dobesedno OUT. Koncentracija pač je svojevrsten napor.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dlaka, ja, dlaka....prej sem imel ogromno dlake od lesijev, zdaj ni dosti drugače, le krajše so. Pa ni kaj, se je treba navadit. Pudla pa zastonj ne maram (nimajo klasične dlake in jim ne odpada). Sorry, ampak to zame ni pes...mogoče zato, ker jih prevečkrat videvamo pri slavnih osebah, čeprav so zadnje čase bolj v modi čičwawe....
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 14, 2014 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Osebno bi raje izbral Labradorja, saj je po zunanjem izgledu precej podoben (link)

Nazadnje urejal/a psevdonim Sre Jul 16, 2014 10:02 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni