www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

nastavitev frekvenčnika Altivar 312

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.65
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 11:57 pm    Naslov sporočila:  nastavitev frekvenčnika Altivar 312 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Upam, da mi bo kdo znal svetovati in sicer:
Na stroju z asinhronskim motorjem so vzdrževalci menjali frekvenčnik. Če sem pravilno prebral je na vhod frekvenčnika iz računalnika stroja pripeljan regulacijski signal od 0 do 10V, ki regulira frekvenčnik (motor) od 0 do 50Hz.

Problem: ko na stroju preko računalnika nastavimo določeno število vrljajev in jih potem sam ročno izmerim z obratomerjem je dejanska hitrost manjša od nastavljene. Npr. ko nastavim hitrost na 50% je na frekvenčniku cca 20Hz - morala bi biti cca na pol območja, se pravi 25Hz.

Se pravi vhodna napetost, ki je pripeljana na frekvenčnik: 0-10V ustreza 0-50Hz ustreza 0-100%rpm.

Sumim, da regulacijska napetost ne gre od 0 do 10 V (nisem je še pomeril) vendar na njo nimam vpliva. Lahko se poigram le z nastavitvami frekvenčnika.

Morda kdo iz izkušenj ve kateri parameter frekvenčnika bi bilo smiselno popraviti, da bi na izhodu sorazmerno dodajal nekaj Hz in bi s tem zmanjšal napako med nastavljeno in dejansko hitrostjo?
Sam s frekvenčniki nimam izkušenj, zato bi mi vsak nasvet prišel prav.

Frekvenčnik: ATV312HU40N

Hvala in lp.
joc

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V vsakem primeru boš moral pomeriti dejansko napetost na analognem vhodu v frekv. (0-10V).
Pomeri naprimer frekvenco/hitrost pri:
2,5V, 5V, 7,5V in 10V.
Če frekvenčnik deluje potem mora biti odzivnost linearna. Če ni potem je problem v izvoru.

Ker lahko se zgodi da boš pri 10V vhodu dobil točno 50Hz in če je maksimalna frekvenca pomembna potem je ne smeš spreminjati.

Kateri parametri so za nastavitve frekvence je pa zelo pomembno/odvisno od nastavitev.
Samo eden je naprimer d0 na strani 48.

Prvo preveri napetosti na 0-10V vhodu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.27
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp,
Če na analogni signal nimaš vpliva ti predlagam da zvišaš maksimalno hitrost (frekvenco) parameter tFr na strani 44 .
če dobiš namesto 25 Hz ,20 Hz potem zvišaj tFr na 60 Hz
B.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.65
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2014 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Izvedel sem meritve. Se opravičujem, ker sem v prvem postu v primeru navedel napačno vrednost frekvence pri nast. 50% hitrosti.
Dejanske meritve pred nast.:
Nast. hitrost: 50% območja...24,7Hz...4,94V...izmerjena hitrost 41%
Nast. hitrost: 100% območja...50Hz...10,0V...izmerjena hitrost 83%

Parameter tFr ("Max Frequency" v meniju motor control "drC", str 44) je že bil nastavljen na 60Hz, zato sem v meniju "SET" nastavil HSP "High speed" (str 33) iz 50Hz na 60Hz. Ker je bilo še vedno malo odstopanja sem želel še malenkost dvigniti HSP vendar nad 60Hz ni šlo. Ugotovil sem, da ga omejuje parameter tFr.

Rezultati po nast. (tFr iz 60Hz na 61Hz; HSP iz 50Hz na 61Hz):
Nast. hitrost: 20% območja...11,8Hz...1,97V...izmerjena hitrost 20,3%
Nast. hitrost: 40% območja...24,0Hz...3,95V...izmerjena hitrost 40,2%
Nast. hitrost: 50% območja...30,1Hz...4,94V...izmerjena hitrost 50,1%
Nast. hitrost: 60% območja...36,2Hz...5,93V...izmerjena hitrost 60,1%
Nast. hitrost: 80% območja...48,4Hz...7,92V...izmerjena hitrost 80,2%
Nast.hitrost: 100% območja...61,0Hz...10,0V...izmerjena hitrost 100,0%

Hvala pirpy-u in Petru za pomoč!
Lp, joc

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni