|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 5:54 pm Naslov sporočila: RFID reader RC522 |
|
|
JE mogoče kdo že delal s čipom RC522 za RFID na 13.56MHz? To je drugače izdelan čitalec z Ebay-a .
Sicer je na netu nekaj primerov, a so vsi v C-ju, jaz pa C bolj slabo razumem, pa bi rabil če kdo pozna čip da mi razloži postopek inicializacije in postopek branja, za začetek samo branje serijske številke kartice. Delam (žal) v bascomu in seveda iz nule...
Sicer sem že uspel komunicirati s čipom, tako da lahko berem in pišem registre, a zaenkrat se tukaj ustavi,saj je nastavitev ogromno...uspel sem nekako iz C-ja razbrati postopek inicializacije, a tukaj se ustavi, ker se program zakomplicira...
Sem ga pa zaenkrat predelal iz SPI v UART komunikacijo, ker mi je bolj domača, vsaj za začetek.
Kakršenkoli nasvet bo dobrodošel. In s tem ne mislim nasveta v stilu "začni se učiti C"....to sem že parkrat začel, ampak učenje je še v čisti začetni fazi, jaz pa bi rad čitalec uspodobil še v tem stoletju...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39 Prispevkov: 898 Aktiv.: 5.65 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se pred kakšnim tednom igral, in ga tudi usposobil, za STM32F4xx, na tvojo žalost v C.
Praviš, da z čipom že komuniciraš.
Moje nastavitve za čip so bile naslednje:
Pseudo koda.
Koda: |
MFRC522_REG_T_MODE = 0x8D
MFRC522_REG_T_PRESCALER = 0x3E
MFRC522_REG_T_RELOAD_L = 30
MFRC522_REG_T_RELOAD_H = 0
MFRC522_REG_TX_AUTO = 0x4
MFRC522_REG_MODE = 0x3D
//Vklopi anteno, samo dodaj dva bita
MFRC522_REG_TX_CONTROL |= 0x03
//Vklopi anteno za zaznavanje
|
_________________ Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
ITAK!
antena se mi je KONČNO vklopila. Napaka: |= 0x03 sem mislil da je treba vklopit tretji bit, v resnici je pa prvi in drugi! (Pomagal je tvoj namig "vklopi dva bita")
Ostalo inicializacijo sem že prej uspel narediti, samo antena mi ni in ni hotela delati (preverjal sem z osciloskopom).
Hvala!
Bi mi mogoče lahko nakazal še kaj v smeri kako prebrati ID, ali si ti to delal z enkripcijo in podobno "navlako"?
Namreč, datasheet je v tej smeri napisan zelo površno - nikjer ni niti duha o kakšnem protokolu za branje, zaporedju...karkoli. Kam se prebrani podatki prenesejo - ali v FIFO ali v interni buffer... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu gre nekako tako.
//pobrišeš interrupt flag
MFRC522_REG_COMM_IRQ &= ~0x80;
Kličeš command "Transceive", 0x0C (10.3 sekcija v datasheetu tukaj).
Potem nastaviš bit 7 v registru MFRC522_REG_BIT_FRAMING |= 0x80;
loop dokler ni bit 7 v registru MFRC522_REG_COMM_IRQ postavljen, takrat je končal.
MFRC522_REG_BIT_FRAMING &= ~0x80 //Pobriši bit7
Potem pa preveriš error register če je bilo vse v redu.
Na koncu pa prebereš ID iz FIFO DATA registra.
No, nekako tako, na hitro iz C kode kopirano. Tudi sam je nisem v celoti napisal sam, sem nekaj našel na google-u. _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 7:19 am Naslov sporočila: |
|
|
uh, ni pogojev da bi tole sam ugotovil..
bom popoldne preizkusil, zaenkrat najlepša hvala!
Upam, da bo kaj delalo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2014 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem se zadnje dni igral s tem RFID modulom na SPI vodilu. Kodo sem prenesel na PIC mikrokontroler. Najprej sem poskusil s kodo tilz0R-ja. Ko mi nekako ni delalo, sem poskusil še s knjižnico za Arduino. Tudi tu ni delalo. V prvem primeru sem uporabil hardverski SPI, v drugem pa softverski. V obeh primerih je bilo videti, da komunikacija dela, le kartice ne razpozna. Nazadnje sem se vrnil na kodo tilz0R-ja in med testiranjem branja, ko še vedno ni razpoznalo kartice, mi je kartica padla iz rok na reader in začuda je koda padla v rutino razpoznave kartice.
Torej je verjetno stvar delovala tudi prej, le da zaradi dometa nisem tega opazil. Torej domet s kartico je dobre pol centimetra, tistega plastičnega okroglega RFID obeska pa sploh ne zazna.
Napajalna napetost je vredu.
Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe? Je mogoče povečati oddajno moč na anteni? Kolikor se bral, naj bi kartico razpoznalo na vsaj 5 cm. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2014 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem to nekako oživel z bascom primerom, ki ga je napisal nek nemec...
Sicer sem jaz zraven tega čitalca dobil eno kartico in en obesek. Medtem, ko mi je obesek delal, mi kartica ni in ni hotela.... pa sem tako, čisto za foro, iz golega firbca kartico prislonil na 125kHz čitalec (ki ga imam že v funkciji). In glej ga, hudiča, kartica je prijela (bila zavrnjena).
Kar pomeni da je šalabajzerski kitajc zraven čitalca dal 12M obesek in 125kHz kartico
mi pa vleče nekako največ 5cm, raje 4. Oboje, obeske in kartice (sem jih sreči posebej tudi naročil). Če se nastavlja moč, pa ne bi vedel... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2014 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem se ukvarjal, kako se poveča oddajna moč.
Moji modulčki (klik ebay) so delali na 5-10 cm.
Bela kartica je nekje do slabih 10cm, modri obesek pa nekje dobrih 5cm.
Lahko, da je antena na modulu slabo narjen.? Je enak modul kot ta na zgornjem linku? _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2014 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protoncek: Sem poskusil z 125kHz čitalcem in obesek ne prime. Torej verjamem, da je 13.56MHz.
@tilz0R: Imam identičen design tiskanine s tem, da je namesto NXP oznake na čipu, simbol Philipsa. Pri prodajalcu, kjer sem kupil modul, pa kaže prav tako sliko z NXPjevim čipom....
Pregledal sem tiskanino in ne opazim, da bi bilo kaj narobe z anteno ali kvaliteto lota.
Mogoče so pomotoma dali kakšno napačno vrednost upora ali kondenzatorja.
Kot vidim na Youtube posnetkih, vsi nekam tiščijo tiste kartice na čitalec. Nobenemu ne prime na 5 centimetrov.
V datasheetu sem našel register RFCfgReg za nastavljanje ojačitve receiverja.
Zdaj imam že druge stvari na mizi. Bom poskusil kdaj drugič prebrati in spreminjati ta parameter, da vidim če bo kaj bolje. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2014 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom tudi sam probal ta register nastavit na 48dB power.
Poročam rezultat, enkrat petek/sobota. _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem potestiral efekt pri spremembi vrednosti registra RFCfgReg, ki sem ga nastavil na 48dB (vrednost 0x7F). Po defaultu je namreč modul nastavljen na 33dB.
Domet se je pri kartici povečal iz pol centimetra na tri centimetre. Obesek zdaj zazna in sicer na 2 centimetra.
@tilz0R:
To je še vedno precej manj od tvojega dometa. Ali pri tebi sprememba tega registra še poveča domet? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da se vmešam...
tudi jaz sem poskusil to nastavitev in se mi je doseg povečal za cca 1cm - sedaj mi kartice vleče na cca 5cm
Še vedno pa mi ne uspe pisati na kartico  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredil sem test z 48dB ojačanjem.
Bela kartica je še vedno tam nekje 9-10cm, moder obesek pa mogoče za 0,5cm več kot je bilo. _________________ Knowledge sharing is caring.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni