|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 25, 2014 5:51 pm Naslov sporočila: Rele - zaščita proti motnjam ? |
|
|
Nekaj časa nazaj sem nekje na nekem načrtu zasledil 100n kondenzator čez navitje releja - proti motnjam, kot dodatna zaščita poleg diode za rezanje špic. Ima to sploh smisel dajat? Namreč, praktično v nobenem načrtu ni tega.... ne mislim snubber - RC člen, ampak samo 100n paralelno navitju releja. Načeloma bi lahko pobiral špice do neke mere...?
Namreč, nekaj nazaj sem imel kar hude probleme s povzročanjem motenj električne ključavnice, čeprav je bila tam dioda. Mislim da takrat tudi 100n ni nič pomagal, niti elektrolit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Jul 25, 2014 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
dioda najbrž ni za rezanje špic, ampak da kratko sklene negativno napetost, ki se pojavi ob izklopu releja - nastala negativna napetost se porabi v tuljavi releja.
To se brez inštrumenta/osciloskopa vidi pri kontaktorjih za viličarje, ki imajo vzporedno s tuljavo vezan upor+diodo. Če upor odstraniš (da je vzporedno vezana samo dioda), kontaktor ostane "potegnjen" še kake pol sekunde po tem, ko je že brez zunanje napetosti. Nerodna zadeva, če gre za kontaktor za "gas".
Kaj bi pomenil vzporedno vezan kondenzator - če bi imel (spominski) osciloskop, bi preizkusil, tako pa samo ugibam; ko je tuljava releja aktivna, je na tuljavi in kondenzatorju npr. +12V. Ko tuljavo/rele izklopiš, se na njej pojavi npr. -100V, v kondenzatorju pa je +12 in rezultat je motnja višine -88V ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 25, 2014 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, sem na hitro malce stestiral z osciloskopom: rele 12V, brez vsega se pojavljajo špice cca -25V (po moje bi se tudi več, pa ima že usmernik notri kondenzator). Če dam diodo, špice popolnoma izginejo. Če pa dam samo kondenzator, se špice zmanjšajo na -5 do -6V, torej nekako kondezator deluje, a ne dovolj. nisem preverjal, kaj se dogaja z večjim ali manjšim...namreč, če bi dal večjega se lahko pojavi zakasnitev pri izklopu, kar pa ni ravno v redu.
Torej iz tega bi lahko sklepal da dioda popolnoma zadostuje, oziroma da bi bil kondezator odveč...? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni