www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"boombox"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
norc12
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2014 9:25
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 29, 2014 9:34 am    Naslov sporočila:  "boombox" Odgovori s citatom

Zdravo,

na vas se obračam, ker sam o elektroniki nimam tako dobrega znanja :).
Imam veliko prošnjo, dobil sem nekaj zvočnikov iz prenosnih računalnikov, vsi zvočniko vključno z wooferjem so 4ohmski. Rad bi z njimi naredil prenosno zvočno enoto. Prosil bi vas, če je seveda mogoče, da bi mi predlagali ali pa priložili kakšno vezje ali kaj podobnega oz. svetovali kako naj te zvočnike povežev v celoto da bi le ti predvajali glasbo preko usb ključka. Rad pa bi imel tudi nek potenciometer ter on/off stikalce ali pa gumb. Tudi seveda kakšne baterije bi potereboval oz. akumolatorček.

Upam da nisem preveč zahteven s to prošno. Če pa to ni tema za ta forum pa se opravičujem, namreč nikjer na spletu nisem našem DIY prenosni zvočnik s takim ozvočenjem.

Hvala in lep pozdrav

norc12
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bi - glede na tvoje želje - razmislil v smeri avtoradija. Ki že ima vgrajen priključek (konektor) za USB ključ. In zna predvajati glasbene datoteke z njega. Potrebuješ še akumulator 12V in to je to. No, pravzaprav boš potreboval še polnilec za akumulator. Vezava pa... je odvisna od avtoradija.
Napiši kaj o teži (če je to omejitev). In avtonomiji. Ter ohišju za to napravo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je bolj smiseln kakšen mp3 player na katerega lahko naložiš glasbo, glede na to, da gre za zvočnike iz prenosnika. pa kakšen mini ojačevalnik.
Nazaj na vrh
norc12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal avto radijo ne pride v upoštev ker 12v akumolator ne mislim nosit okoli v nahrbtniku. To bi jaz uporabljal na prostem (pikniki, plaža...) zato tudi zvočnički iz prenosnika. tudi ni potrebe da je ta "boombox" zelo velik, vrjetno bom tja priključil kakšne mp3 prevajalnik poleg usb ključka. Načeloma potrebujem samo nekoga ki bi mi znal ali narediti (čeprav to lahko tudi sam) ali pa vsaj povedati kakšen ojačevalnik potrebujem. Zavedam se da knčna cena celotnega sitemčka vrjetno več kot nakup prenosnega zvočnika, ampak zaželel sem si sam narediti boom box, nisem pa, kot sem že povedal toliko vešč o elektroniki, da bi sam znal načrtovati vezje ojačevalnika.

Hvala za pomoč in ideje :)

lep pozdrav

norc12
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalnik moraš prilagodit gelde na moč in število zvočnikov. Verjetno bi bil 1W več kot dovolj. Se dobijo namenski čipi za takšne ojačevalnike. Če pa želiš sistem 2.1 z wuferjem, se pa zadeva malce bolj zakomplicira. Potem rabiš še low pass filter in še en ojačevalnik. Za napajanje pa kakšna baterija iz telefona ali pa celice iz laptop baterije
Nazaj na vrh
norc12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlično, to bi blo to kar potreb ujem. Imak kdo kašen načrt takih vezij za te zadeve oz. kje jaz tako stvar lahko kupim ali če mi kdo nariše vezje (mogoče tudi sestavi) proti plačilu? manjka mi samo še to pa bo stvar popolna :)

hvala lp

norc12
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gugl je tvoj prijatelj :)
drugače pa nekaj takšnega:

images1231.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.34 KB
 Pogledana:  7632 krat

images1231.jpg

Nazaj na vrh
norc12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to vem da je google moj najboljši prijatel ampak nevem kaj iskati :) no hvala šeenkart.

lp

norc12
Nazaj na vrh
mi4je
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20
Aktiv.: 0.80
Kraj: Poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

morda kaj v tej smeri
Predvajalnik
in
Ojačevalnik

MaTJaŽ

You'll never, never know, if you never, never go !!
Nazaj na vrh
norc12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matjaž, tole je zakon :), vrjetno bom kar to nabavil. Imam pa samo šeeno vprašanje, glede na to da so te zadevice 3W, bi to podpiralo koliko teh zvočničkov? Namreč imam jih 2x wofer in 3 pare levi-desni, bi moral potem vzeti močnejši ojačevalnik?. Za škatlico v kateri bo to vse skupaj bom že sam naredil :).

Najlepša hvala za hitro rešitev :)

lp

norc12
Nazaj na vrh
mi4je
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kot ti je že @shmandi napisal, če dodajaš še wufer, potem se stvar malo spremeni, potem rabiš tak ojačevalnik

Glede števila zvočnikov je pa odvisno kakšne imaš (impedanca). Kot vidiš lahko na ta ojačevalnik priklopiš 1x 2ohma in 2x 4ohme. Poglej kakšne zvočnike imaš in potem jih pač povežeš tako, da si v mejah te impedance

MaTJaŽ

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagano dvoje ne gre direktno skupaj. 3W ojačevalnik je na mp3 bralniku že integriran.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mi4je
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 30, 2014 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ PZUFIC res je... nisem prebral natančno Brick wall se oproščam
sam imam ta predvajalnik , pa sem kar "napočez" mislil da je to to.. Sad

MaTJaŽ

Nazaj na vrh
norc12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2014 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

super, hvala usem za pomoč in ideje. predvidevam da če priklopim več 4ohmskih zvočničkov na ta predvajalnik bi blo potem res dobrodošlo dodati še ojačevalnik?

lepe pozdrave

norc12
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni