www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Temperatura spajkanja integriranih vezji - 260 °C

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2014 8:55 am    Naslov sporočila:  Temperatura spajkanja integriranih vezji - 260 °C Odgovori s citatom

Doma imam spajkalno postajo Ersa RDS80, ki ima možnost nastavitve temperature. Večinoma spajkam pri temperaturi 300 °C, včasih pa grem tudi to 400 °C. Pred kratkim pa sem iz mouserja naročil nekaj komponent in opazil, da vsepovsod na vrečkah piše maks temperatura spajkanja 260 °C. Te komponente so tudi občutljive na vlago, zato jih je po navodilih potrebno pred uporabo posušiti pri povišani temperaturi.

Na kakšen način pa naj spajkam pri 260 °C? Po mojih izkušnjah je že pri 300 °C težko spajkati, saj se spajka ne prime na določene stvari, pa tudi pre hitro se ohladi oz. strdi. Do sedaj sem vedno uporabljal navadno osvinčeno spajko. Kakšen pa je postopek spajkanja pri tej nižji temperaturi? Naj zamenjam spajko za katero drugo vrsto? Katero priporočate?

Reflow pečice žal nimam.

lp

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.93
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2014 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči spajko, ki ima 18% kadmija. Ta ima tališče tam okrog 150 °C.
Če se gre za par kosov, ti odstopim kak meter.

s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2014 10:48 am    Naslov sporočila:  Re: Temperatura spajkanja integriranih vezji - 260 °C Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
...vsepovsod na vrečkah piše maks temperatura spajkanja 260 °C. Te komponente so tudi občutljive na vlago, zato jih je po navodilih potrebno pred uporabo posušiti pri povišani temperaturi.

To velja za strojno spajkanje. Če ti ohišje to dovoljuje, se z ZKP (zdravo kmečko pametjo) lahko zadeve lotiš na klasične, "ročne" postopke (spajkalnik, eventuelno vroč zrak). Če ne boš dolgo pohal, verjetno tudi z višjo temperaturo ne bo težav (za kratek čas). Previdno s kakšnimi termičnimi varovalkami Confused

Kaj konkretno bi rad prispajkal?

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2014 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD: Živjo! Ali mi lahko podaš informacijo pod kakšnim naslovom naj iščem te nizkotemperaturne spajke npr. na farnellu (po možnosti kakšna RoHS varianta)? Ali imako kakšno posebno ime? Želim si nabaviti kolut.

s59ma: Sem malo gledal po spletu in našel nekaj dokumentov na to temo. Obstaja nek standard oz. skupek priporočil pod skupino JEDEC, ki opredeljuje različne klasifikacije občutljivosti na vlago. Npr. Razred 3 lahko spajkamo pod 260 °C reflow največ 168 ur po odprtju neprodušne embalaže, sicer je potrebno sušenje 8 ur pri 125 °C.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moisture_sensitivity_level
http://www.altera.com/support/reliability/msl/MSL-baking-instruction.pdf

Popravek: Sem malo prebrskal po farnellu in imajo filter, kjer se lahko nastavi temperatura taljenja.
Pa tale stran tudi dosti pove: http://www.engineeringtoolbox.com/melting-temperature-metals-d_860.html

Še tole: https://en.wikipedia.org/wiki/Fusible_alloy

mznida
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32
Aktiv.: 1.52
Kraj: Prlekija (JN86BN)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Vse kar vsebuje ali svinec ali kadmij ali kake druge težke kovine v večjih deležih kot dovoljuje RoHS direktiva, ni in ne more biti RoHS varianta. Tako tudi ni ta predlagana kadmijeva spajka.

Kar se tiče nadzora vlage pri komponentah, pa je to v večini primerov namenjeno za strojno spajkanje, za večjo stabilnost procesa spajkanja (reflow). Drugače pa za ročno spajkanje doma povečini ne predstavlja večje težave in tudi nihče od tebe ne zahteva tega. Drugo pa je, če imaš firmo, ki bi se pač moral držati standardov.
V vsakem primeru pa poznavanje IPC standardov ne škodi. Za začetek pa paglej prilogo ali pa link http://www.ipc.org/4.0_Knowledge/4.1_Standards/OEM-Standards/IPC-OEM-Stds-A4-English-1111-ONLINE.pdf

IPC-7711/21 pa bolj podrobno razlaga delo na ročnih popravilih, kjer je tudi ročno spajkanje.
Moraš pa se zavedati, da je IPC tudi ena vrsta zbiranja denarja in ni poceni (razen tega, kar je dosegljivo na netu).

IPC-7711B_7721B.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  139.73 KB
 Pogledana:  5 krat

IPC-7711B_7721B.jpg

IPC_SpecTree.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IPC_SpecTree.pdf
 Velikost datoteke:  304.24 KB
 Downloadano:  5 krat

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.93
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nehajte že ropotati z tem RoHS. Zdaj je torej že vsem jasno, da je to ena bedarija, ki služi zgolj temu, da se stvari prej pokvarijo, da je obraba orodij v proizvodnji večja,....
Ravno zaradi tega, se v določenih dejavnostih ROHS NE SME uporabljati. Torej povsod tam, kjer je od elektronike odvisno človeško življenje.

Pa ja niste nasedli skrbi za zdravje. Svinčev akumulator lahko kupiš kjer koli kadarkoli brez vseh papirjev kam si odvrgel starega. Pa vsebuje toliko svinca, kolikor ga v svojem življenju ne boste dali čez lastno spajkalo.

Razen tega je tudi po uradni zakonodaji dovoljeno uporabljati običajno spajko v servisne namene. Prav tako je dovoljeno uporabljati druge sorodne in specialne vrste spajke za posebne potrebe.
Sicer pa- zakaj bi jih sicer proizvajali ?

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse nasvete.
Skrbelo me je, ker je bilo tako napisano, da bi se komponente lahko poškodovale v primeru ročnega spajkanja pri višji temperaturi. Potem pa kar navadno spajko v roke, pa spajkalnik na 320 °C. Če na hitro končam, verjetno ne bo težav. Sicer pa ko si bom izdelal reflow pečico, bodo te informacije prišle prav.

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni