www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Jagica 70cm
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2014 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker si tako hiter:

Ponavljam:
Dopolnjeno: Torej, NBS-688 gor ali dol, jaz samo pravim, če si izmeril 8,6 dBi, potem ti manjka 2,7 dB! Torej imata obe skupaj ravno toliko dobitka, kot ena sama.

Vsak se lahko zmoti, samo ne zavajaj ljudi!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Ker si tako hiter:

Ponavljam:
Dopolnjeno: Torej, NBS-688 gor ali dol, jaz samo pravim, če si izmeril 8,6 dBi, potem ti manjka 2,7 dB! Torej imata obe skupaj ravno toliko dobitka, kot ena sama.

Vsak se lahko zmoti, samo ne zavajaj ljudi!

Glej post pred tvojim in potem preberi še zadnji stavek svojega.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ti si malo (pre)hiter:

Torej še enkrat.

Dopolnjeno:
Da malo poračunamo: N konektor na anteni 0.2db, N konektor na smernem sklopniku 0.2db, N konektor(drugi) na smernem sklopniku 0,2db, N konektor na instrumentu 0.2db. Prehod TNC-N 0.3db. Caca 2m kabla =0,2db. Skupaj je 1,3 db.
Metoda merjenja je taka, da se meri signal, ki se odbije iz antene. Torej je pot signala preko dveh konektorjev dvakratna tja in nazaj. dodamo torej 0.4db. za nazaj je spet N na smernem sklopniku in N na instrumentu. Torej še 0,4db. suma je zdaj že 2,1 db. Razlika gre na anteno, ki je daleč od idealne.

Vse je torej v okvirih pričakovanega. Vse razen tega, da ni bil moj namen iz meritve ene antene narediti znanosti.

S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hiter si res, jaz pa tudi.

Glede na tvoj položaj na tem forumu, bom preslišal neprimerne opazke in dodal za znanost tole:

Torej si izmeril dBd in ne dBi!

In zaradi poprejšnjega neupoštevanja ocene dodatnih slabljenj v veji napačno ocenil/izračunal dobitek antene.

Saj zadeva je preprosta:

Moja poanta je bila le:
- če si izmeril 8,6dBd, potem je rezultat trimanja antene odličen,
- če si pa res izmeril 8,6 dBi, potem je rezultat zelo slab.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Moja poanta je bila le:
- če si izmeril 8,6dBd, potem je rezultat trimanja antene odličen,
- če si pa res izmeril 8,6 dBi, potem je rezultat zelo slab.

Narobe.
Poanta je v tem, da nisem navedel način merjenja in uporabljen instrumentarij, niti nisem navedel kaj sem in kaj nisem upošteval. Z vsem tem sem te zavedel. Se opravičujem.
No temu kar sem izmeril bi moral prišteti še 2,1db in napisati 10,7dbi. Vse to zaradi metode merjenja, kar sem kasneje razložil. No meni se je to zdelo normalno, ker sem pač imel vse konektorje in kablovje pred nosom. O NBA tabelah nisem niti pisnil. Preprosto zato, ker imam z njimi slabe izkušnje na 50 MHz. Vplivi debeline booma so lahko precejšnji in potem zadeva krepko odstopa.

Vsa kolobocija pa je nastala zato, ker si si narobe interpretiral tole moje pisanje:
VolkD je napisal/a:
Tako je. S spektralnim analizatorjem in tracking generatorjem in dvojnim smernim sklopnikom, ter nekoliko računanja, sem ugotovil dvoje: ojačenje 8,6 dbi, prilagoditev boljšo kot 25db. Zame je vsakršno nadaljnje igranje zguba časa, še posebej, ker gre pričakovati razliko največ 0,2 ali 0,3 db, kar pa še nikoli ni prineslo zveze. Je pa antena zato nekoliko ožja po frekvenci, kar je za ssb tekmovanje boljše, za PR pa ne ravno.

V katerem je navedeno dovolj, da se ga da tudi pravilno interpretirati.

S53DZ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 1:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Vsa kolobocija pa je nastala zato, ker si si narobe interpretiral tole moje pisanje:
VolkD je napisal/a:
Tako je. S spektralnim analizatorjem in tracking generatorjem in dvojnim smernim sklopnikom, ter nekoliko računanja, sem ugotovil dvoje: ojačenje 8,6 dbi, prilagoditev boljšo kot 25db. Zame je vsakršno nadaljnje igranje zguba časa, še posebej, ker gre pričakovati razliko največ 0,2 ali 0,3 db, kar pa še nikoli ni prineslo zveze. Je pa antena zato nekoliko ožja po frekvenci, kar je za ssb tekmovanje boljše, za PR pa ne ravno.

V katerem je navedeno dovolj, da se ga da tudi pravilno interpretirati.

Škoda, da nisi zaključil teme.
Torej sem narobe interpretiral navedbo, da si izmeril 8,6 dBi, ko pa si dejansko izmeril 10,7 dBi ???????
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ je napisal/a:
Torej sem narobe interpretiral navedbo, da si izmeril 8,6 dBi, ko pa si dejansko izmeril 10,7 dBi ???????
Ne. Izmeril sem 8,6dbi na anteni ki ima ocenjeno 10,7 dbi ojačanja. Slabljenja konektorjev, smernega sklopnika, kablov nisem meril, ampak upošteval oceno.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70643.07

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2014 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

5el70cm.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.39 KB
 Pogledana:  3 krat

5el70cm.JPG

5el70cm1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  105.34 KB
 Pogledana:  2 krat

5el70cm1.JPG

5el70cm2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.7 KB
 Pogledana:  2 krat

5el70cm2.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni