www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

bo hobi elektronika izumrla?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Citiram:
Redki si avte sestavljajo sami. Doma narejen avto je predrag in kompliciran.

To pa sploh ni res.

"Custom Made" avtomobili & motorji so predvsem v ZDA velik biznis.
Nič ne gledaš Discovery Channel:
- American Chopper
- Southern Chopper
- pa neka oddaja (ne vem imena), kjer sestavljajo "odštekane" limuzine
- itd...

Nadalje, v UK je zelo popularna domača izdelava t.i. KIT avtomobilov in z njo povezanih na desetine obrtnikov in domačih mojstrov.

Gledam, gledam. Ravno zato sem od cen dol padel. Precej samograditeljev zapravi desettisoče funtov in delajo na avtu leta in leta.

...pa neka oddaja (ne vem imena), sestavljajo "odštekane" limuzine...: Rides. Samo najbolj bogati imajo denar za to.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 28, 2006 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gavran je napisal/a:
VolkD, saj nisem rekel da se ne. Ampak (ne vem koliko si star) če primerjaš število samograditeljev radioamaterjev v sedemdesetih letih z današnjim, prideš do ugotovitve kakršno sem napisal.

Če je samo to problem Laughing Laughing

51 let sem imel včeraj !!

Verjemi, da je danes precej več zahtevnih stvari, ki se jih dela doma. Je pa res, da ljudje, ki so postali "radioamaterji" sedaj niso več člani organizacije, ker nimajo več te potrebe. Komunikacijski kanali so sedaj široko odprti vsem, ki to želijo mimo radioamaterske postaje. Kaj radioamaterstvo s tem dobiva in kaj izgublja ? No o tem bi se dalo precej na dolgo debatirati. Na kratko pa le - zgublja članarino, zgage, neprimerne vsebine, zastonjskarsko šlepanje na internet.. dobiva pa enormne količine elektronske krame. Ogomno število idej kako kaj narediti se da potegniti iz elektronike, ki se jo dandanes valja na kupe okrog nas.
Dejstvo je, da danes ni več potrebe nekaj početi zato, da bi to imel, ker se stvari ne dobi (razen res izjemoma). Tako imamo čisto stanje hobistov. Popraj pa se tega ni dalo videti, ker so bili vzgibi za različne domače dejavnosti različni, hobby je bil le eden izmed njih.
Torej kaj je z hobiji? Saj radioamaterstvo ni edini hobi. Konstruktorstvo s področja elektronike pa se je tako razmahnilo, da to praktično ni res. Možnosti so ogromne.

Preživetje hobistov torej ne gre jemati, kot pojav ampak kot potrebo ljudi.

Ja bil sem na Vegovi, sem iniciator takratnega radio kluba. Ta ni imel nič skupnega z radioamaterji. Smo pa dobili nek status s pomočjo katerega smo lažje pridobivali posamezne nekorantne elektronske komponente po takratnih tovarnah. Tri leta sem vodil to ( hobistično) dejavnost. Torej sem imel res pregled nad vsem. Sploh ni bilo tako veliko takih zagnancev, ki bi vrteli spajkalo, kot se mogoče hoče prikazati. So bili pa zanesljivo taki, ki po končani maturi niso ločili upora od kondenzatorja !! No ob predaji tega kluba nekemu tretješolci je bilo vsega 18 članov.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zavzeti hobijisti še vedno živijo!

Le poglejte TEGA !

Citiram:
Najstnik izdelal jedrski reaktor
Rochester Hills - Po več kot dveh letih in 1000 urah raziskovalnega dela je dijak srednje šole s pomočjo svojega očeta izdelal jedrski reaktor kar doma.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En mulc si v 1000 urah postavi fuzijski reaktor v kleti? Yeah, right! Laughing
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na podatke na internetu je mogoče. Še celo za fuzijo nujno potrebni devterij se da kupiti pri nas (mikro-polo, 617474-25L DEUTERIUM (GAS) 25L 50.676,00 SIT). Problem je v tem, da domači reaktor ne da prav veliko izhodne moči za resno uporabo, ali za kilometrski krater.

Še največji strošek pri vsej stvari predstavlja nevtronski detektor, za dokaz, da reakcija zares deluje. Ostalo je bolj mehanika: vakuumska posoda, vakuumska črpalka,...

Manjši reaktor (fisijski) se da tudi narediti iz starih ionizacijskih požarnih detektorjev (večja količina). Tak reaktor pa je zaradi prisotne radioaktivnosti že kar nevaren.

Jur
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fuzijski reaktor, tudi nedomači zaenkrat ne da od sebe kaj dosti več energije od vložene. Sicer pa, če je tako enostavno, ne vem zakaj se trudijo s projekti kot je ITER: http://www.iter.org/ Wink

Malo si preberi o fuziji: http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_fusion
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Sicer pa, če je tako enostavno, ne vem zakaj se trudijo s projekti kot je ITER: http://www.iter.org/ Wink

Ker ne znajo sami zamenjati niti akumulatorja v avtu Rolling Eyes Preberi seznam dosezkov mladega nadobudneza - od zamenjave akumulatorja (vemo, da je to zahtevno pocetje) je naslednja stopnja - logicno - fuzijski reaktor hysterical

Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sposoben je fant, nimaš kaj Wink
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, glede na to, da sem jaz precej pred svojimi 10 leti znal zvezat stikalo, baterijo in žarnico, imam gotovo kak reaktor v kleti na katerega sem že pozabil. Grem pogledat Wink
Nazaj na vrh
polh
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27
Aktiv.: 0.95
Kraj: Maribor-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 24, 2006 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zagotovo pa ima kdo s tega foruma na dilah kakšna že davno pozabljena Zvezdna vrata... Home made seveda Twisted Evil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gemini76
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Avg 2006 11:22
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 25, 2006 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

me zanima kje je dečko dobil poceni vakumsko črpalko, da je vakum naredil? (bi rabil eno tako vredu vakumsko pa nobene ne dobim poceni na ebayu). Morda je uporabil kar kompresor od hladilnika ali pa valum preko vodne pipe Laughing Laughing

LP, Gregor
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 25, 2006 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ste videli kaj pomeni internet in dobro založen odpad. V Ameriki ni teško biti genialen otrok. Risanke so postale resničnost.
Nazaj na vrh
ssh
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 13 Dec 2006 10:46
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

A si morete mislit, da smo v Sloveniji tudi še takšni mulci(17 let), ki skoraj vsako štipendijo in dohodek zapravljamo na hobijih med katere spada tudi elektronika?
in NE ni nas tako malo kot je videti.

Največji problem, ki ga pa splošno opažam tudi pri sošolcih pa je splošno neznanje.
V 4letnem programu elektrotehnik-računalništva jih večina sploh ne ve kaj je to tranzistor.

Veliko jih ima tudi težave z ročnimi spretnostmi. To so predvsem mestni fantje, ki ne vedo kaj pomeni poprimit za neko delo.

Ko bo pa "slovenija" privzgajala svojemu naraščaju še kaj delovne navade, pa se bo tudi znanje našlo.

lp, FReAK.
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.14
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssh je napisal/a:
A si morete mislit, da smo v Sloveniji tudi še takšni mulci(17 let), ki skoraj vsako štipendijo in dohodek zapravljamo na hobijih med katere spada tudi elektronika?

Največji problem, ki ga pa splošno opažam tudi pri sošolcih pa je splošno neznanje.
V 4letnem programu elektrotehnik-računalništva jih večina sploh ne ve kaj je to tranzistor.
....

Se podpišem pod to.
Isti problem je pri nas (4. letnik; elektrotehnik-elektronik). Nekateri še zdaj ne vejo izračunavati napetost na uporu v mešani vezavi uporov.
Žalostno.
Nazaj na vrh
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssh je napisal/a:
Lep pozdrav!

Veliko jih ima tudi težave z ročnimi spretnostmi. To so predvsem mestni fantje, ki ne vedo kaj pomeni poprimit za neko delo.

Ko bo pa "slovenija" privzgajala svojemu naraščaju še kaj delovne navade, pa se bo tudi znanje našlo.

lp, FReAK.

Ko sem bral tole sem se že spraševal ali sem to jaz napisal. Tudi pri meni gre štipendija v elektroniko. Opažam enake stvari. Sem pa v 3. letniku elektrotehnika elektronike.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni