|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Edi Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.79 Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2014 9:28 am Naslov sporočila: Android vs Win8 ? |
|
|
Ali mi lahko nekdo razloži prednosti in slabosti obeh sistemov. V oči sta mi padli dve tablici,
TOSHIBA Encore WT8-A-102 8" 32GB WIN8
in
Asus MeMO Pad FHD 10 32GB WiFi Android JellyBean 4.2
Toshiba je na Win8, Asus na Androidu.
Uporaba,
za gledanje filmov na poti, brskanje po internetu, navigacija, občasno fotografiranje oziroma snemanje filmčkov na dopustu, če bi dobil program bi tablico uporabil še za CarCam..
Hvala za odgovore
Edi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
totimato Član

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 20:07 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.29 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Obe tablici sta v redu. Prednosti in slabosti je na eni in drugi strani kar nekaj.
Jaz bi ti izpostavil tole: Android market ima ogromno aplikacij, ne samo brezplačnih. In ko boš želel svojo tablico uporabiti z določenim namenom, boš precej lažje/hitreje našel odgovarjajočo aplikacijo.
Pri Win8 tablici, bo to težje ali malenkost bolj mazohistično.
Torej iz stališča uporabe, android.
...pač, na kratko.
p.s. na androidni tablici imaš precej več alternativ glede navigacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
totimato, jaz imam povsem nasprotno mnenje.
Dosegljivost android aplikacij je prevelika. Vsak lahko na tablico naloži svega in svačega. Posledično je problem poiskati stvari, ki so res dovolj dobro narejene, da tudi služijo svojemu namenu. Največkrat so to programi, ki jih je napisal nekdo za zabavo, potem pa dal na play. Rezultat je ta, da si na telefon navlečemo slabo ali na pol napisane programe, ki si med seboj niso kompatibilni.
Imam Android telefon ravno eno leto. V tem času sem moral 7x ponovno instalirati operacijski sistem. No saj je zanimivo, ne rečem. Še posebej, če si v tujini in na ta način izgubiš večino telefonskih številk, ki jih potrebuješ za nadaljnje potovanje. In to kljub temu, da google vztrajno vohuni za tvojim osebnim telefonskim imenikom. V telefon si običajno številke s tujine naložiš tik pred potovanjem, pa ubogi striček, na tvojo nesrečo, še ne utegne pokrasti zadnji podatkov.
V teoriji torej tole izgleda super-dupr v praksi se pa obnese bolj kilavo.
Sin ima Nokio in seveda windows OS. Tu res ni na razpolago silnih milionov programov, so pa tu tisti ki jih potrebujemo, in ti programi delajo korektno. V vsem času (ima telefon dlje kot jaz) mu še ni bilo potrebno ponovno nalaganje OS-a. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kristijan Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2014 18:44 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam telefon z Androidom in nisem imel še nikakršnih težav z samim sistemom oz. nekompatibilnimi aplikacijami. Vsekakor je Android bol podprt iz strani samih dodatnih programov, je pa res, da jih je kar precej slabih. Če si vzameš 10 min časa in malo pregledaš market zagotovo najdeš dobro in uporabno aplikacijo, ki ti bo služila brez večjih težav. Če nalagaš stvari po kriteriju marketa kot so najbolj uporabljene to še ne pomeni, da so dobre. Z windows operacijskimi sistemi na telefonih in tablicah še nisem imel opravka, ker me je android zadovoljil. Pri nakupu ima precej teže uporabnost. Zaenkrat je Android po mojem mnenju še vedno primernejša izbira za vsakdanjo uporabo tablice. _________________ An opinion without 3.14 is just an onion. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
totimato Član

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 20:07 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.29 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, seveda, tudi tvoje stališče je popolnoma pravilno. Uporaba je odvisna od uporabnika.
Jaz, na primer, imam svoj stari androidni gsm že več kot 3 leta in še nisem resetiral oziroma ponovno nameščal sistema. Deluje mi odlično (HTC Desire Z) in ne menjam ga samo zato, ker mi je fizična tipkovnica vredna zlata.
Moj način izbire aplikacije je, da najprej malo pogledam po forumih kaj kdo uporablja, pogledam ocene in izberem dva. Testiram oba, nato enega izbrišem.
Za odstranjevanje aplikacije uporabim https://play.google.com/store/apps/details?id=bazinga.uninstaller, se mi zdi, da najbolje počisti (mogoče subjektivna ocena).
Ja, Lumio sem že imel na testu. In moram reči, da so zelo simpatični telefoni. Bi ga kupil ženi, se mi je zdel idealen, pa je hotela imeti nekaj podobnega, kot imam jaz. Sam imam na mojem telefonu nameščenih okoli 100 takih in drugačnih zadev, ki jih uporabljam nekatere bolj, druge manj (pol leta nazaj sem se lotil čiščenja in pobrisal vsaj 40 aplikacij). In z windows phone bi bil jaz zelo nesrečen.
Moj nasvet je subjektiven tudi zato, ker še vedno nisem navdušen nad Atom procesorji v tablicah. Prvi primerki so bili popolna polomija, sedaj je bolje, ampak...
Asusove teblice sem imel dve v roki in sta bili zelo zadovoljiv izdelek, tako da tudi ta verjetno ne bo odstopal. Sicer Edi tega ne vprašuje, ampak jaz bi raje posegel po Google Nexus 10. Če pa si lahko privošči večji finančni vložek pa iPad.
Tablica ni telefon in če nekoga skrbi vohljanje strička googla se je temu mogoče z nekaj discipline izogniti, ampak tukaj bi šel v offtopic  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
kristijan je napisal/a: |
Če si vzameš 10 min časa in malo pregledaš market zagotovo najdeš dobro in uporabno aplikacijo, ki ti bo služila brez večjih težav. |
Katerih 10 minut?
Večina zastonjskih programov ti povzroči neko migetanje reklam. Če odmislim, da je moteče, nastane problem, da če program ne more do nove reklame običajno čaka. Takorekoč zamrzne. Če kaj preveč poskušaš, se ti lahko (ni nujno) zgodi, da ti ob naslednjem zagonu OS ne bo štartal.
Jaz sem to doživel na najbolj neroden način kar se da:
V Bosni sem se znašel zvečer ob22-setih s telefonom in baterijo na 23%. Polnilca nisem imel s seboj, razen v avtu. Zdaj telefon pustiti v avtu čez noč ni ravno nekaj bistrega. In sem se odločil, da telefon preko noči ugasnem.
Naslednje jutro se ni več pobral. Zdaj naj mi pa nekdo pove kateri programček, ki sem jih preizkušal pred kakim mesecem mi je to naredil ? Pa naj mi še pove kako priti do številk, ki jih rabim za nadaljevanje potovanja.
Ko se rešim tega, nikoli več android v mojo hišo!!! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 369 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, opisane težave s telefonom veljajo za telefon Xtreamer JoyZ? Ker ta pa verjetno ni referenca glede delovanja in stabilnosti Android sistema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
totimato Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Večina zastonjskih programov ti povzroči neko migetanje reklam. Če odmislim, da je moteče, nastane problem, da če program ne more do nove reklame običajno čaka. Takorekoč zamrzne. |
V življenju še nisem kupil aplikacije za telefon pa nisem naletel na to kaj opisuješ.
Za kateri telefon gre? Kaj pomeni, da se ni pobral, kaj se zgodi?
...za backupe vseh androidov uporabljam MyPhoneExplorer http://www.fjsoft.at/en/, ampak za reševanje bi potrebovali več informacij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri "Windows" napravah je treba ločiti med operacijskim sistemom Windows-8.x in Windows PHONE (sedaj 8, prej WP-7.x)). Predvidevam, da gre pri tvoji tablici za "normalni" Windows 8.1, vgrajen pa je verjetno kak Intel Atom procesor? Če da, potem bi se osebno odločil za tega, saj, zopet predvidevam, na njem lahko poganjaš enake programe kot na osebnem PC računalniku? Če se motim, naj me kdo popravi...
Ker pa je debata zašla tudi na področje mobilnih telefonov, je moja izkušnja taka, da že dve leti izmenoma uporabljam telefon z operacijskim sistemom Windows Phone (WP-7.8 @ Nokia Lumia 800) in enega z Androidom (sedaj Galaxy, prej Xperia in še prej HTC desire S). Android je zagotovo bolj zabaven operacijski sistem, več je na razpolago aplikacij, ali pa so recimo brezplačne, medtem ko enake za WP niso (npr. igra "Angry birds", ki je za mojo Lumio na voljo le proti plačilu). Tudi take aplikacije, uporabne za elektronike, kot npr. razni signalni generatorji, osciloskopi ipd. so na Androidu bolje dodelane in jih je na izbiro dosti več, še posebej brezplačnih.
A za resno uporabo (e-pošta, odpiranje kakega Pdf ali "Office" dokumenta, ipd.) mi osebno bolj odgovarja telefon z OS "WP". Tudi Nokijina navigacija, ki že pride v kompletu z nakupom telefona Nokia, torej brez doplačila, mi je osebno bolj všeč od navigacije Sygic za Androida, ki sem jo za legalno uporabo moral kupiti (oz. plačati licenco). Nokijina navigacija je v primerjavi s Sygicom meni osebno bolj preprosta za uporabo, bolj intuitivna, bolje deluje "intuitivno iskanje" ciljev potovanja, skratka, osebno se z njo znajdem bolje ter predvsem bistveno hitreje pridem do izbranega cilja, poti, ter dejanskega začetka "vodenja", kot pa pri Sygicu. Pred nakupom Sygica sem na kratko preskusil tudi Navigon, ki mi je sicer malenkost bolj všeč (žal je bil v času mojega nakupa dražji, prednosti pa niso odtehtale razlike v ceni), a še vedno ne dosega Nokijine navigacije. Navigacijo I-go poznam le verzijo izpred nekaj let in ne morem primerjati.
Pomembno morda za radioamaterje, aplikacija Echolink je za mobilne telefone na voljo le v različicah za Android in IOS, za WP pa žal ne.
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
totimato Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
s56al je napisal/a: |
Predvidevam, da gre pri tvoji tablici za "normalni" Windows 8.1, vgrajen pa je verjetno kak Intel Atom procesor? Če da, potem bi se osebno odločil za tega, saj, zopet predvidevam, na njem lahko poganjaš enake programe kot na osebnem PC računalniku? Če se motim, naj me kdo popravi... |
Točno tako. S tem, da je hitrost nekje takšna kot pri netbookih. Pri obremenitvah, naprava kaže podhranjenost in tudi greje se precej. Pri normalni/skromni uporabi, da deluje spodobno.
s56al je napisal/a: |
Tudi Nokijina navigacija, ki že pride v kompletu z nakupom telefona Nokia, torej brez doplačila, mi je osebno bolj všeč od navigacije Sygic za Androida, ki sem jo za legalno uporabo moral kupiti (oz. plačati licenco). Nokijina navigacija je v primerjavi s Sygicom meni osebno bolj preprosta za uporabo, bolj intuitivna, bolje deluje "intutivno iskanje" ciljev potovanja, skratka, osebno se z njo znajdem bolje ter predvsem bistveno hitreje pridem do izbranega cilja, poti, ter dejanskega začetka "vodenja", kot pa pri Sygicu. Pred nakupom Sygica sem na kratko preskusil tudi Navigon, ki mi je sicer malenkost bolj všeč (je bil dražji), a še vedno ne dosega Nokijine navigacije. Navigacijo I-go žal poznam le verzijo izpred nekaj let in ne morem primerjati. |
Kar se tiče navigacije sem na telefonu uporabljal Navigon, Sygic, iGo in Motonav. Navigon je bil veliko razočaranje in ko me je tretjič (pri svežih kartah) pripeljal napačno, je letel dol. Sygic je deloval v redu, ampak sta mi iGo in Motonav bolj všeč (subjektivno). iGo mi je še posebaj uporaben, saj ima nastavitev za avtobuse in dimenzije vozila upošteva pri navigaciji. Zato sem kupil prav posebaj manjšo tablico z gps, ki jo uporabljam večinoma za navigacijo (licenca iGo je bila zraven gratis). Na gsmju pa je ostal Motonav.
Nasplošno pa se mi zdi, da se "Android" preveč posplošuje. Androidnih tablic in telefonov je ogromno in ne delujejo vse enako. To je tako, kot bi se pogovarjala lastnika Zaporožca in Golfa in tisti, ki ima Zaporožca bi pravil, da avta z bencinskim motorjem ne bo nikoli več imel, ker je vozilo za en drek
Za pravi nasvet se je treba koncentrirati na ta dva modela, med katerima razmišlja Edi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bom pa takole napisal. Nobenega ne moreš preveč pohvalit. Sestri imata cenejša androidna telefona. Eni je imela Samsunga je kmalu začel kakcat in se je na koncu softwersko povsem zrušil, na koncu baterije noče več polnit, druga ki ima LGja sicer softwerso dobro deluje je pa mehansko slabo sestavljen in se ji je kmalu polomil USB tako so ji na servisu menjali komplet matično.
Imamo pa tudi sosedo, ki uporablja windows na Nokii. Tudi tega ni pretirano za prehvalit. Ne vem če ga je imela dve leti se ji je telefon sesu. Menda je ostala brez signala, imenik šel bog si ga vedi kam. Ko je ugotovila kako se ga restira in vse nazaj nastavi je bil problem meda rešen.
Tako, da telefon imam rajši čisto navaden, tablico pa tisto, ki več ponuja za manj denarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalpel Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 432 Aktiv.: 2.65 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je android zelo všeč, do sedaj še nisem imel kakšnih večjih težav niti ne poznam nobenega, ki bi imel kakšne večje težave. Kar še tiče nokij so po mojih informacijah preveč občutljive na padce in podobno zato jih nemaram. Do sedaj sem imel 3 samsunge po 2 letih so bili čisto obtolčeni ampak so delali brez problema
Moje mnenje je, če kopuješ telefon ali tablico je samsug prava izbera, razen, če imaš preveč denarja kupi apple
PS. To ni reklama ampak samo moje mnenje! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imamo dve tablici. Android(kitajčka) in Windows(DELL venue).
DELL ima w8.1(normalne z destop funkcijo) + office 2013. Deluje vse na njej, kaj deluje na PC-ju. Žena ima tudi Nokio z windowsi in deluje povezava v oblak kot se šika.
Moj glas gre Windows okolju na tablici.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
totimato je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
Večina zastonjskih programov ti povzroči neko migetanje reklam. Če odmislim, da je moteče, nastane problem, da če program ne more do nove reklame običajno čaka. Takorekoč zamrzne. |
V življenju še nisem kupil aplikacije za telefon pa nisem naletel na to kaj opisuješ.
Za kateri telefon gre? Kaj pomeni, da se ni pobral, kaj se zgodi?
...za backupe vseh androidov uporabljam MyPhoneExplorer http://www.fjsoft.at/en/, ampak za reševanje bi potrebovali več informacij. |
Nič kaj pretresljivega. Prižgeš telefon, pa začne risat njegov logo. In potem ga riše do onemoglosti. To je vse. Po pritisku vseh mogočih gumbov prideš v menu kjer lahko naložiš OS ponovno. Še nekaj drugih opcij, ki so manj destruktivne je, a žal ne pomagajo.
Na novo naložen os potem deluje bp ( če seveda veš geslo do svojega acc), le imenika ne dobiš nazaj v celoti ampak izpred nekaj dni. Ker pa so ti seveda pomembne ravno te številke, ki manjkajo kolneš do onemoglosti.
Kompleten hw check telefona ( sem bil zraven) pove, da je z njim vse v redu. Zadeva traja skoraj 2 ure in pol in prečekira vse živo, od dotikov na ekran, pa do vseh povezav, vključno s hitrostjo prenosa podatkov na kartico. Pri tem pa telefon ni nek krš, spada med močnejše naprave.
Telefon je Xtreamer JoyZ s 4 jedrnim procesorjem je recimo krepko boljši kot samsung S3.
Ko sem že popolnoma znorel sem zahteval menjavo telefona. In glede na to, da moj ni imel niti najmanjše praskice sem tudi dobil novega.
Žal se je zgodba po kakem mesecu in pol ponovila, tokrat na malo drugačen način. Niti taknil nisem telefona, pa je nenadoma spremenil nastavitve zvonenja. Spet drugič je spremenil nastavljeni datum.
In to se mi še vedno dogaja. Ne ravno pogosto a se. Ne samo meni, tudi v prisotnosti drugih ljudi se je telefon iz čistega mira prižgal in sprožil alarm zvonenja,.... koji mi je vrag, pa sem videl, da je ura premaknjena,...
Sosed, ki ima povsem drugo android škatlo je tudi zajokal, da je budilka neuporabna, ker se mu ne proži v času, ko bi se morala,...
Jaz sem povedal kako izgleda android v praksi, teorija je seveda drugo.
Ni junaka, ki bi me, pa čeprav s traktorjem, zvlekel po naslednji telefon, ki bi bil android. Stvar je lepa igrača za mularijo, za telefonirat pa je primeren ravno toliko kot hrastova grča za sex. Saj se da no,....sam,... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni