www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vzdrževanje avtomobilskih baterij 'brez vzdrževanja'

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 9:07 pm    Naslov sporočila: icon_sad Vzdrževanje avtomobilskih baterij 'brez vzdrževanja' Odgovori s citatom

V zadnjem času sem opažal pretiran padec napetosti avtomobilske baterije ob startu motorja predvsem zjutraj. V avtu imam cca pol leta staro TAB-ovo Topla Ca-Ca 90Ah baterijo, ki naj bi bila precej nezahtevna glede vzdrževanja nivoja elektrolita. Danes pa sem se spravil preverjat nivo elektrolita in Shocked bil precej neprijetno presenečen. V vseh celicah so bile elektrode suhe zgoraj. Čudi me, da se je to zgodilo pri razmeroma novi bateriji. Stanje sem popravil, bomo pa videli kako bo avto vžigal v naslednjih dneh.

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje glede vzdrževanja akumulatorja in mogoče kakšna priporočila na to temo.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70829.81

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje izkušnje so take, da nikoli nisem nič dolival, pa tudi če bi hotel, v Bosch Silver ne morem, ker se ne da odpret. Sicer pa po 6 letih še vedno normalno deluje, akumulator je bil nekaj let v mojem avtu, ko sem ga prodal, sem ga dal v ženin avto, ker je bil tisti že slab, v mojem sedanjem avtu je pa Varta, pa ga tudi še nikoli nisem pogledal, v kakšnem stanju je. Star je 4 leta in pol, kot avto. Ko bo začel nagaja, gre takoj ven.
Kar se pa tče TAB akumulatorjev, pa uporabljam samo TAB motion in sicer za solarne sisteme. Nikoli še nič dolival, delujejo normalno, oziroma zelo dobro.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 22, 2006 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Frenki, jaz bi zaropotal na TABu in zahteval uveljavljanje garancije - naj ga zamenjajo. Pri akumulatorju brez vzdrževanja, se to ne bi smelo zgoditi. Moj oče ima baterijo brez vzdrževanja v Hondi že od leta 1998 - ta prvo in je ne vzdržuje.
Če so elektrode bile suhe, ni v redu, ker mislim, da se ti bo tudi dolgoročno poznalo pri kapaciteti.

lp

Boris

Težka je z reklamacijo. Ugotovili bodo nepravilno polnjenje, oz. nepravilno rokovanje z baterijami. Po mojih izkušnjah vse reklamirane bateriije laboratorisko testirajo. V moji bivši službi sem nekoč reklamiral dva akumolatorja z gasilske brizgalne. Na zunaj sta bili kot novi. (stari ca 1 leto) Že serviser, ki ga poznam, mi je rekel, če je naša krivda - neustrezno polnjenje reklamacija ne bo šla skozi. Zgodilo se je prav to - dobili smo zapisnik testa ter negativni odgovor na reklamacijo. Ugotovljena je bilo pretirana izpraznjenost. Ravno to je bil tudi vzrok. Brizgalna nima narejenega polnjenja. Gasilci so jo občasno vžigali - dokler je bil akumolator poln, potem je tako izpraznjena stala kaka dva meseca.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 23, 2006 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole z reklamacijo odpade. Baterija ima svojih XXkg, ki bi jih moral nekako spraviti do njih ob predpostavki, da za vmesno obdobje v avto postavim nekaj drugega. Praktično težko izvedljivo.

Glede polnjenja baterije je pa tako, da ni bila nikoli na polnilcu in nikoli izpraznjena do te mere, da avto ne bi vžgal. Baterija je v avtu, ki dnevno naredi vsaj nekaj 10km - kar bi moralo zadoščati, da se pravilno dopolni.

Pri današnjih cenah teh baterij mi tak "lopovski" način odobravanja reklamacij ne diši in se nimam nobenega namena s komerkoli pregovarjati o tem, ali je bilo rokovanje z baterijo pravilno. Ostane mi torej počakati, da vidim ali se bo reč stabilizirala. V nasprotnem primeru pa popljuvati TAB-ovo kvaliteto baterij in njihov odnos do kupca na vsakem koraku in kupiti novo - seveda ne njihovo.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2006 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poznam zadevo okoli servisa tople !!!

kaj če bi poskusil FULMEN-ovo baterijo ?

Mogoče je kvaliteta draga, ampak deluje v extremnih pogojih.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni