www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Odstranjanje hlapov pri konici spajkalnina

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 7:15 pm    Naslov sporočila:  Odstranjanje hlapov pri konici spajkalnina Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

V prihodnjih nekaj mesecih bom ogromno potreboval spajkalnik. Ker imam delovno površino v kotu sobe, kjer ni ravno ogromno zračenja, bi potreboval nek način za odstranitev hlapov, ki nastanejo pri spajkanju. Zelo se mi dopade ta rešitev LINK, kjer je na konico spajkalnika pritrjena samo neka votla cev, ki vase vleče zrak.

Razmišljal sem, da bi neko enoto, ki vleče zrak naredil preprosto iz nekaj računalniških ventilatorjev ali pa morda fena za lase(?). Enota bi potem bila na okenski polici in bi se z neko plastično cevjo povezala na kovinsko cevko pritrjeno na spajkalniku.

Tukaj me skrbi edino to, da bo kovinska cevka potem pri spajkanju v napoto, ali pa to, da mi bo ta tok zraka naravnost pri konici potem premikal smd elemente.

Kakšna so vaša mnenja in izkušnje ? Ali menite, da bo to delovalo ?

Hvala,
Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako imajo narejeni eni kitajčki (Ayouve) in je zadeva dobro delovala. Ni bilo problemov, da bi to pihalo tako, da bi ti elemente odnašalo (za dim potegnit ne rabiš ne vem kako močnega vleka, če je cevka nameščena nad mesto kjer se cini). Včasih je tista cevka sicer bila malo v napoto, a ni bilo hudega.

Zdaj imam že dlje časa doma Pace Evac-50 (http://www.paceworldwide.com/products/fume-extraction-systems-and-accessories/fume-extraction-systems/armevac-50) in zadeva deluje super (kroženje zraka je sicer preko filtra, ne z izpuhom ven), žal pa ni glih poceni - pa tudi glasna je kar precej, če želiš delati malo dlje od postaje (nekje na 2/3 moči imaš lahko PCB nekje do 30 cm stran od vstopne reže, da še pobira).

Skratka - če imaš možnost zrak peljati ven, bi jaz glasoval kar za prvo varianto ...

LP, g

gaborp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54
Aktiv.: 0.27
Kraj: Škofja Loka / Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prejšnji službi smo imeli Wellerjev sesalnik, ki je deloval na principu dodatne cevke pritrjene na ročko spajkalnika (http://www.hmcelectronics.com/product/Weller/AKFE80).
Meni osebno ni bil nikoli všeč iz več razlogov:
- na kablu ročke imaš pritrjeno dodatno cevko, posledično je kabel težji in bolj neroden za delo
- Na ročki je dodatna cevka, ki je večinoma v napoto
- V cevki se nabira kolofonija, ki jo je potrebno pogosto čistiti, kar smo mi počeli z priloženo krtačo in bencinom za čiščenje
- kot se spomnim filtri niso bili ravno poceni

Osebno bi razmišljal v smeri enega ali več ventilatorjev v ohišju, ki vlečejo zrak skozi filter, po principu tega kickstarterja: http://www.instructables.com/community/fumeFan-launched-on-Kickstarter/.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek hvala za odgovor ! Nasvet upoštevan.

gaborp Lepa stvar pri načinu filtracije, ki sem ga predlagal je to, da bi enota zrak sesala pri konici, ven bi ga pa pihala skozi okno, kar pomeni, da ne potrebujem dragih filtrov (se zavedam, da ni ravno dobro za okolje, je pa vseeno boljše kot pa nič!). Dodatno lahko to naredim praktično zastonj iz računalniških ventilatorjev, silikona in cevi (če se pa to ne bo odneslo, pa bom kaj spacal skupaj s 3D tiskalnikom). Če mi bo samo v napoto, bom glede na ceno izdelave že potrpel Smile

Aja, pa še to. Ali ima kak smisel uporabit več ventilatorjev, ki bodo zloženi drug na drugega ? Mislim, da ne, saj je pomemben le pretok zraka, ki se pri tem nebi smel kaj dosti povišat.

Potem se mi zdi bolj smiselno, da bi ventilatorje zlagal en zraven drugega v isto ravnino... ampak bom hitro zasedel ogromno prostora.

Mislim, da bo šlo samo z enim ventilatorjem...

Hvala,
Klemen
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti samo računaj, da boš ventilatorje precej hitro menjal, ker ti jih bo kolofonija zapacala in zalepila. Mogoče vseeno ne bi bilo napačno dati pred ventilator še kak filter, pa četudi zgolj kakšno peno (to ima kitajček) ali papirnat robček ...

Cevko pa vzemi silikonsko, čim mehkejšo (da te ne bo motila pri delu), pa aceton ali izopropanol naj je ne topi, ker jo boš moral parkrat na leto čistiti.

LP, g

Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.29
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa filter, ki se uporablja pri napah, pri meni se najde tudi kakšen manjši kos iz industrijske klime (katera je v krmilnih omarah)
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma KARKOLI bo bolje od ničesar.

Lp, g

KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velja ! Bom potem poskrbel tudi za to Smile

Hvala za vse odgovore ! Naslednji teden bom stvar poskusil izdelat in javim kako bo.
Nazaj na vrh
SkunkyLee
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59
Aktiv.: 1.00
Kraj: Maribor, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam pred ventilatorjem kar ogljeno gobo iz filtrov za akvarije. Smile
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.14
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ventilator iz napajalnika in aluminijasta cev meter/dva proč? Kolikor je mehka, se jo da enostavno prilagodit 4kotni obliki ventilatorja..
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 7:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri nas so v službi kupili tole

http://si.farnell.com/duratool/d00680/fume-absorber-bench-mount-eu/dp/1498371

spredaj ima gobo prepojeno z ogljem na zadnji strani pa je 23W ventilator (Kitajski ) . Moraš pa imeti usmerjevalnik zraka zares postavljenega pred ploščico
da kaj potegne.
Glede na to da ga moreš imeti postavljenega pred ploščico z vrha pa ti zastira pogled , je bolj smotrno nabavit takega ki ga postaviš na mizo namesto tega na roki.

če imaš prostor bi vgradil kuhinjsko napo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni