www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kit kompleti za mlade elektronike

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 6:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

panasonic je napisal/a:

Se je pa sedaj pojavil problem, kaj sciniti tako na hitro Rolling Eyes
...kaj bi bil mogoče kdo pripravljen izdelati za te naše mlade elektronike kakšne zanimive kit komplete, za prodajo seveda?
Nekaj stvari iz Conrada. smo že izdelali, ma nimajo nevem kakšne izbire.

Kaj pa Vellemanovi kiti? Se dobijo tudi pri Nano.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem pri kupljenih kit kompletih je podpora, ki je praktično ni. Če kit komplet dela, potem v redu, če je kje kaka napaka, pa je začetnik mrzel. Pri starših, ki so sposobni take napake razrešiti, pa kit komplet ni potreben, saj so dovolj v tem, da otroku dajo idejo in ga peljejo do končnega izdelka. Zasledil sem, da je po raziskavah, le okrog 20 % prodanih kit kompletov kasneje tudi delujočih. To je za moje pojme obupno slaba številka.

Se bomo v bodoče v društvu potrudili in pripravili nekaj tega tudi za začetnike. Podpora pa bo v obliki delavnic.

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se spomnim svojih začetkov in kit kompletov, če se prav spomnim jih večina nikoli ni delala. kar sem sam korak po korak delal pa je le prilezlo do delujočega stanja.

Razlaga je preprosta, KIT komplet ne omogoča razumevanja in sledenja delovanja posameznih delov, če je pa kakšna napaka v sestavi ali kompletu samem pa začetnik sploh ne ve kje se lotiti reševanja težav.
Nazaj na vrh
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V moji mlasosti so bile vir shem za izvedbo samo revije Radioamater, Sam svoj majstor in Tim. Tam so avtorji tudi odgovarjali na vprašanja bralcev. Vendar je res da večino vezji iz prve ni delovalo in je bilo potrebno odnesti k izkušenejšemu elektroniku. Pri mladih je težava je bil tudi instrumentarji. Na pol skurjen UNIMER-3
Kiti so pa prišli šele kasneje in so v glavnem delovali.
Mislim da bi mladi pred izdelavo vezji rabili delavnico meritev v elektroniki in poznavanje elementov.

panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.66
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Se bomo v bodoče v društvu potrudili in pripravili nekaj tega tudi za začetnike. Podpora pa bo v obliki delavnic.

Sem vedel da bo Darko znal prebrati med vrsticami... Very Happy

No, na srečo so dosedanji "zalaufali" od prve, to je pa tudi najbolj važno. Najlepše je, ko se otroku zasvetijo oči, kadar priklopi baterijo in se naprava prižge Shocked
Mislim, da za otroku vzbuditi veselje do elektronike ne smemo začeti z teorijo in nekimi formulami, ampak da sam nekaj sestavi in to deluje. Bo že potem sam začel razmišljati zakaj in kako Think
Ob tem mi pride na misel nekaj podobnega, poznam kar nekaj primerov, ko so otroka dali v glasbeno šolo se učiti harmonike, tam so ga najprej začeli moriti z teorijo in notami in še preden je uspel zaigrati eno enostavno pesmico je že obupal in ni hotel več v šolo... Potem je pa tu še drugi primer, ko je učitelj frajtonarce otroka nauči zaigrati eno pesmico, potem pa postopoma dograjeval znanje.

Sem pa našel sedaj še kar nekaj zanimivih stvari na internetu, tudi nano pa ic in se kaj, se pa cene kar razlikujejo ( isti izdelek v različni trgovini), na splošno se mi zdijo pa kar preveč zasoljene. Mislim, da če bi isti materijal sam nabavil v isti trgovini, bi bila cena za 3/4 manjša ( seveda brez tiskanine in literature...)
Tako, da če bi se dalo preko društva zrihtati literaturo in tiskanino, ostalo bi pa sami nabavili, bi bilo to super. Lahko bi v vsaki reviji objavili kakšen enostaven projekt za mladino z možnostjo nabave tiskanine.

krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.89
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Problem pri kupljenih kit kompletih je podpora, ki je praktično ni. Če kit komplet dela, potem v redu, če je kje kaka napaka, pa je začetnik mrzel. Pri starših, ki so sposobni take napake razrešiti, pa kit komplet ni potreben, saj so dovolj v tem, da otroku dajo idejo in ga peljejo do končnega izdelka. Zasledil sem, da je po raziskavah, le okrog 20 % prodanih kit kompletov kasneje tudi delujočih. To je za moje pojme obupno slaba številka.

Bi se lahko organizirala tudi kakšna delavnica za malo bolj izkušeno mladino? Recimo za take ki so na polovici srednje šole, pa bi radi tudi sami kaj ustvarili ali pa da kakšen izdelek naredijo celo sami?
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moji prvi stiki z elektroniko je bil Mehano komplet kot v priponki.

Noter si imel veliko enostavnih poizkusov (sestavi elektromotor, razna stikalca magneti in tokokrogi ipd..) in zdraven še komplet za elektroniko. Tam so bile v knjižici razno razne sheme tranzistor kot stikalo, časovnih stikal, utripajoče ledice, žarnice, sestavljanje logičnih vrat, pomnilnih celic, vseh možnih multivibratorjev in piskačev ter siren z raznimi upori in tranzistorji. Elemente si vezal na plastično ploščo v katero si zapičil vzmeti in v te vzmeti si potem zapičil nogice elementov. Shema je bila podana kot navadna električna shema in tudi kot dejanska vezava na plošči.

Veliko sem se s tem preigral.

Potem sem začel sestavljati še razne Vellemanove kit komplete, vendar se kaj drugega kot spajkati nisem naučil. Več ali manj je vse delalo iz prve, potem sem pospravil v škatlo zadevo. Veliko bolj zanimiv je bil zgoraj opisan Mehano komplet, sam sem tam lahko enostavno zamenjal kako vrednost upora ali kondenzatorja in sem tako videl kako spremenjena vrednost elementa vpliva na delovanje vezja.

465528-0.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  25.22 KB
 Pogledana:  26 krat

465528-0.jpg

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaaa, potem je pa še en "bolj napreden" z osnovnimi elektronskimi elementi (upori, diode, tranzistorji ...), kjer si na takih "fedrih" sestavljal dejanska vezja ...
Sem skušal sestro sosedu prodati, da bi tisto škatlo dobil ... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Lp, g

p.s. Ni hotel kupiti, žal Sad

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je bil komplet od Iskre "Dobro jutro, elektronika".
Kot samouk sem skuru vse tranzistorje, tako, da sem iz šparovca spet moral sunit nekaj dinarjev, da sem kupil še en komplet in sestavil eno vezje, ki je končno piskalo. Več se ne spomnim, ker je že ohoho let od tega. Mr. Green
@mucek, a je vsaj sestro vrnu čez kako urco? Twisted Evil

sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
To je bil komplet od Iskre "Dobro jutro, elektronika".

Še imam, samo ne več v kompletu. Very Happy
Izgledalo je tako:
http://www2.arnes.si/~bmohor3/robotika/dobro_jutro_elektronika.html

scan0016.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  752.27 KB
 Pogledana:  2 krat

scan0016.jpg

pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.89

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2014 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro jutro elektronika, sem uspel nabaviti samo knjigico. Imel sem tudi Elektro pionir. Pri zadnjem je "delalo" samo nekaj izdelkov (železni opilki in magnet Very Happy), elektromotor se ni zavrtel. Zvonček pa se mi zdi, da je tudi zabrnel, ampak ni bil dolgo zanimiv. No pa lučka se je tudi prižgala.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Problem pri kupljenih kit kompletih je podpora, ki je praktično ni. Če kit komplet dela, potem v redu, če je kje kaka napaka, pa je začetnik mrzel ...

Iz prve roke ti povem, da začuda ni veliko reklamacij na kit komplete še manj pa vprašanj čeprav imamo samo za to na voljo brezplačen telefon.
Če pa reklamacije so (na srečo redke) so potem krivi vsi drugi samo sestavljalec ne. Večina je potem še nesramnih tako, da so mi celo že spravili v jok punce na info telefonu ... in to je naredil tip, ki je kupil preprost PWM kit za regulacijo DC motorja (sestavljen in preizkušen kit je pač 15€ dražji) in plastične izolacijske podložke namesto na vijakih za mosfete uporabil za distančnike med alu hladilnikom in vitroplast vezjem. Mosfete pa privijačil direkt na aluminij ... le zakaj je potem videl dim?

Ker sem bil takrat na dopustu so mu to prvič zamenjali pod reklamacijo, ko je to naredil in začel galamit še drugič pa se je srečal z mano. Seveda je bil najprej še naprej nesramen in grozil z inšpekcijo, ko sem ga povabil naj kar pride z inšpektorjem, svojo "sestavljanko" in sodnim izvedencem za elektroniko pa se je hitro ohladil!

Ali pa slučaj, ko se je pod reklamacijo vrnilo vezje enostavnega LCD osciloskopa ker je model pred lotanjem z olfo in brusnim papirjem postrgal iz vezja ves stop lak in še nekaj vezic zraven ... potem pa vpil TO VAŠE SRANJE NE DELA!!!
Na vprašanje zakaj je to naredil pa je rekel, da drugače ni vedel kam postavit elemente, čeprav je bil na drugi strani vezja jasen lep beli tisk s številkami elementov vred kot ga je kazala tudi slika v navodilih ...

Pa še bi lahko našteval ...

Večina kitov ima zraven kar dobra navodila a jih nekateri ljudje niti ne pogledajo ker je za njih elektronika nekaj enostavnega, od znanja pa je treba po njihovo vedet le, da naprave in večina elementov delujejo le na dve žice za katere ni važno kam so obrnjene čeprav se gre za LED, zenerce, ELKOte, itd. ... Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 1:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prof.dr.Uran Suzana iz mariborskega FERIja je imela neke male kit komplete, če se ne motim, je šlo za sledibota, ribo in pa zvezdo(slednji dve sta le PCB+diode+kak upor in še kaka druga malenkost).

Če kaj pripomore čemu..

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Iz prve roke ti povem, da začuda ni veliko reklamacij na kit komplete še manj pa vprašanj čeprav imamo samo za to na voljo brezplačen telefon.
Če pa reklamacije so (na srečo redke) so potem krivi vsi drugi samo sestavljalec ne. Večina je potem še nesramnih tako, da so mi celo že spravili v jok punce na info telefonu ...

To v bistvu potrjuje kar sem že sam povedal, malo je takih, ki sestavijo in jim deluje. Mnogi zaradi lastnega neznanja stvari nikoli ne spravijo v življenje. Navodila, naj si bodo še tako dobro napisana se ne morejo kosati s suportom v obliki delavnice. Tudi brezplačen telefon ne pomaga, pravzaprav bi mogoče bolj pomagal tak, ki ga je treba plačati, saj bi se klicatelj potem bolj pripravil in razmislil kaj naj sploh vpraša.

Napravico, ki smo jo sestavljali na Mašunu se da v celoti sestaviti v enem dnevu in to z otroci, ki niso še nikoli držali spajkala v roki. To je za popolne začetnike zgornja stopnja zahtevnosti. Iz zgornjega se vidi, da je torej treba razen vsega ostalega tudi paziti kaj se komu proda. Do sedaj še nisem na nobenih kit-kompletih videl oznak kaj je komu namenjeno. Nikjer ni označeno da je komplet namenjen popolnemu začetniku, ali pa celo oznako "first project - with mentor".

3D printerja se niti slučajno niso lotevali začetniki, pa smo o tem kako se ga sestavi posneli video navodila. Glede na število ogledov so bila taka navodila še kako potrebna.

Vse to manjka kit kompletom, ki jih lahko kupimo v kakršni koli prodaji. Razlog je preprost - ekonomsko se tak support ne izide.

Če se še malo vrnem na Mašun 2014. Ta se je za otroke ekonomsko končal pri 64€ za dva dni bivanja z vso hrano in izdelkom vred. Mentorji smo delali za svoje veselje. Tudi odgovornost ni bila plačana. Saj dokler se izide je v redu. Mi imamo veselje, otroci pa poceni počitnice. No če bi za svoje delo hoteli plačilo, bi bila pa računica precej drugačna.
5 ljudi x 2 dni = cca 150ur fizične prisotnosti
k temu gre prišteti še vsaj 100 ur priprave, stroškov telefona, časa, poti,...
če vsako uro ovrednotimo samo po 3€ in stroške zanemarimo, potem bi cena za enega udeleženca prišla....
50 € hrana
14 € izdelek
55 € strošek dela
------------
Skupaj torej 119€ po glavi udeleženca.

Mislim, da za ta denar poletni tabor sploh nebi startal, pa težko govorimo o tem, da bi bil ekonomsko pokrit. Kar poiščite nekoga, ki dela v vzgoji in/ali izobraževanju, ki bo hotel delati za 3€ na uro.

Iz zgoraj opisanega primera se lahko hitro zaključi, da proizvajalci kit kompletov nikakor ne morejo priti s ceno kompleta do tega, da bi ta bil multimedijsko podprt do te mere, da bi bili izdelki 100% sestavljeni in delujoči, kar se je na tem taboru zgodilo. Tudi stvari, ki jih delamo na delavnicah dosegajo to številko, čeprav ne vse.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70622.28

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2014 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni