www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč, mikrokontroler
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

noname je napisal/a:
Prosil bi če mi kdo da link do kakšnega vredu programatorja mikrokontrolerjev, ker nevem kako se naj zraven spravim k iskanju ker je tipov programatorjev in mikrokontrolerjev kolikor sem gledal kar veliko.
HVALA

Najprej bi morda povedal to, če si že kdaj pisal v kakšnem programskem jeziku in katerem. Za programiranje kontrolerjev ti priporočam seznanitev z "assemblerjem" oz. slovensko zbirnikom, ker boš le tako spoznal kaj zmore mikrokontroler (uC). Kaj boš izbral je potem tvoja odločitev. Iz osebnih izkušenj ti predlagam PIC kontrolerje in tudi programatorji niso preveč zapleteni za izdelavo. Poleg tega pa ti en programator zadošča za kar precejšno število različnih kontrolerjev iz PIC družine.

Pa povej od kod si, mogoče je kdo od nas tvoj sosed Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
noname
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10
Aktiv.: 0.98
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

z maribora sem Confused am če ima kdo kakšno shemo preizkušeno delujočega programatorja naj da link ali pošlje na email : uros.golub@guest.arnes.si

HVALA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

noname je napisal/a:
hvala za takšno zanimanje za moje začetne težave , a bi bil kdo od poznavalcev pripravljen me dodat na msn in mi povedat kako pa kaj začet za moj začetni cilj recimo če je še kaj lažjega za začetek mi predlagat ideje in povedat kako in kaj.

Za tole pa trkaš na napačna vrata! Evil or Very Mad . Na forumu imaš veliko materiala s katerim si lahko pomagaš, ob morebitnih težavah pa skoraj vedno koga, ki ti bo pripravljen pomagat. Poskusi pa razumeti, da bo tukaj napisane odgovore prebral in si pomagal z njimi še kdo, diskusija na msn bo šla pa pa-pa. Odloči se torej kaj bi rad!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem začel s pici. Eden glavnih plusov so brezplačni vzorci in brezplačno razvojno okolje. Dokumentacija je zelo dobra, na internetu pa je tudi uporabna knjiga Pic Microcontroler Book (for beginers to!), ki je brezplačna za dolpoteg. Pisati sem začel v assemblerju, katerega sem sicer malce spoznal že na faksu (motorola hc11, drugačen princip in mikrokontroler).

Zelo enostaven za začetek (da te ne prestrašijo razni registri in ostale periferije mikrokontrolerja) je pic12f675. Ima sicer le 6 izhodov a za začetek bo super. Nato, ko so ti malo bolj poznane stvari, pa napreduješ na kaj večjega in na C.

Vsekakor pa koristi kakšna urica ali dve s kolegom, ki stvar že pozna, preden sam zagrizeš.

Programator sem si sestavil na testni plošči (k150 KitsRus Diz programer).

Katero šolo oz. fakulteto obiskuješ?

noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

serš maribor Wink

smer elektrotehnik elektronik Wink
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
GJ, jaz sem mislil bolj na splošno. Mogoče sem le jaz čuden ampak meni se je zdel veliko preprostejši kot PIC. Zadnja verzija IARja je tudi precej uporabna, omejitev 4k kode za free verzijo pa je tudi spodobno visoka. JTAG sem si naredil sam z enim 74HC244. Nenazadnje je tudi cena precej ugodna.

Dobavljivost in support je pa ... Rolling Eyes

Od bolj dostopnih MCUjev bo vsak hvalil "svojo" druzino (meni je najbolj pri srcu x51, zaradi OGROMNE mnozice variant, ki so med sabo dejansko zelo podobne), sam pa se moras za nekaj odlociti in potem nadaljevati v zastavljeni smeri - najprej literatura in razvojno orodje, potem nekaj primerkov, prvi eksperimenti, ...

micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.75
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da še malo zmešam tole brozgo, ki mu jo revežu nalivamo.

ATMEL Mega 88 je za manj kot 1ksit, delali jih bodo še dolgo, za start potrebuješ le napajanje in tistih par žičk za programiranje prek LPT, Data liste imaš na ATMEL.com, prav tako AVRstudio, kjer lahko izbiraš med asemblerjem ali pa C. Simulator in vse kar spada zraven je zastonj. In DELA. Pa procesorji so skoro neuničljivi, pa če rečeš 20MHz clock potem dela z 20Mips in ne kot drugi, ki rabijo za en ukaz po 4, 8 ali 16 taktov. Pa v HTE jih imajo, če pa ne ti jih pa zrihtajo. Pa vsi "mega" so si podobni.
Pa nekdo je izjavil "asembler je skoro neuporaben". Predlagam ti, da se navadiš pisanja programov izključno v asm. Sam sem poskusil tudi C (GNU), a je uporaben le za kakšne izrise po displayih. Koda je namreč tudi 3- 5x večja in počasnejša. Ne znam si predstavljati kako izgleda BASCOM prevod v asm, ker ta je pa še x3.
Tudi za kakšno sodelovanje, ko boš pripravljen, nisem imun.

Pa če imaš LPT port na compu, ti lahko dam programator, pa še kakšno staro delujočo plato z I/O. Sem pa iz Celja, pa skoraj vsak dan v MB.

Nazadnje urejal/a micabauc Sre Nov 29, 2006 7:40 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem začel z atmeli-AVR-ji. Stvar je na začetku zgledala dokaj zakomplicirano, a sem jo hitro vzel v svoje roke Wink . Učil sem se ga tako, da sem napisal par primerov programa in ga stestiral na testni plošči, ki sem jo izdelal. Še zdaj uporabljam programator STK200.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.92
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

micabauc je napisal/a:
Pa nekdo je izjavil "asembler je skoro neuporaben". Predlagam ti, da se navadiš pisanja programov izključno v asm. Sam sem poskusil tudi C (GNU), a je uporaben le za kakšne izrise po displayih. Koda je namreč tudi 3- 5x večja in počasnejša.

Tole je pa nesramno pogumna izjava, ki je za povrh še napačna.
Sam programiram AVR-je tako v asm kot tudi v C. Moram reči, da je pri teh stvareh prav tako kot z lepili, univerzalnega ni. Je pa cela paleta lepil, ki so specializirana. Prav tako je seveda razlika med C in asm.

Velikost kode: 3-5x večja ! Tole si pa krepko pretiraval. Koda je pri majhnih programih res nekoliko večja, saj C prevajalnik doda še kup rutin, ki jih uporablja, a če je algoritem nekoliko bolj kompliciran se koda ne poveča bistveno, saj se iste rutine koristijo večkrat. Tudi način zapisa (algoritem) za reševanje istega problema vpliva na velikost kode in sicer tako pri C kot tudi pri aseblerju.
Za oboje je potrebno znanje, slabo napisan algoritem, bo prav gotovo počasnejši. Poznavanje jezika C iz drugih okolij je prav gotovo prednost. Asembler se je nekoliko težje naučiti, saj je nižjenivojski jezik, ki je manj prilagojen čkoveku.

Pri izbiri programskega jezika se moramo zavedati še par drugih stvari, ne le porabo programskega eeproma. Kaj pa čas razvoja programa? Kako je z vzdrževanjem in spremembami programa, čez leto dni? Tu ima C nedvomno velike prednosti!

So pa aplikacije, ki so časovno zahtevne in se asemblerju ne da pobegniti. Sam sem naredil elektronski taster morse koda, ki je časovno zelo zahteven. Z funkcijami kot so sqeez in pomnjenje pike in črte, z časovno poravnavo znaka in memorijo sporočila je stvar neizvedljiva v C. Program ima 2 odkrita bug-a. Glede na glomaznost programa se raje ne lotim popravljanja. No to je bil pač amaterski projekt in porabljen čas ni bil važen. Komercialno gledano bi raje uporabil hitrejši mikrokontroler in jezik C !

Za izdelavo raznih timerjev, panelnih voltmetrov,.. ti toplo priporočam C.
micabauc je napisal/a:
Pa če imaš LPT port na compu, ti lahko dam programator, pa še kakšno staro delujočo plato z I/O. Sem pa iz Celja, pa skoraj vsak dan v MB.

http://www.s5tech.net/forum/techletter.php?p=%2FISP_LPT_vmesnik.pdf Ni kaj posebnega, lahko si ga sam narediš.

noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

micabauc je napisal/a:
Da še malo zmešam tole brozgo, ki mu jo revežu nalivamo.

ATMEL Mega 88 je za manj kot 1ksit, delali jih bodo še dolgo, za start potrebuješ le napajanje in tistih par žičk za programiranje prek LPT, Data liste imaš na ATMEL.com, prav tako AVRstudio, kjer lahko izbiraš med asemblerjem ali pa C. Simulator in vse kar spada zraven je zastonj. In DELA. Pa procesorji so skoro neuničljivi, pa če rečeš 20MHz clock potem dela z 20Mips in ne kot drugi, ki rabijo za en ukaz po 4, 8 ali 16 taktov. Pa v HTE jih imajo, če pa ne ti jih pa zrihtajo. Pa vsi "mega" so si podobni.
Pa nekdo je izjavil "asembler je skoro neuporaben". Predlagam ti, da se navadiš pisanja programov izključno v asm. Sam sem poskusil tudi C (GNU), a je uporaben le za kakšne izrise po displayih. Koda je namreč tudi 3- 5x večja in počasnejša. Ne znam si predstavljati kako izgleda BASCOM prevod v asm, ker ta je pa še x3.
Tudi za kakšno sodelovanje, ko boš pripravljen, nisem imun.

Hvala da bi mi lahko dal programator vendar sem zainteresiran za samogradnjo ker me delo zelo veseli Wink
Nazaj na vrh
micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.75
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

C (gnu) da je ok?

en prinf in dve wait zasedeta pol Flasha od mega 16. Ko pa to napises v asm pa je dolgo 200 bytov! No pa saj ni vazno. Ce morze kode ne moreš lovit s C jem, kaj pa praviš, ko se lotiš inkrementalnega dajalnika z 2000 imp na obrat, pri 300 obr/min, poleg tega pa ženeš še AC servo motor, in ne smeš zgrešiti pozicije.

Ali pa GLCD in koračni motor in inkrementalec, ter hkrati simulirati še en inkrementalec v enem Mega32.

Ali pa AC servo + Load cell + RS232 + inkremetalni: vzorcenje cca 50 000/sek

ali pa simulacija LPT printerja in pobiranje podatkov iz njega na RS232

itd
itd
itd

Verjemi, da vem, kaj je kaj!

Pa veselo programiranje. Laughing
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa vzameš močnejši mikrokontroler, ki jih danes mrgoli za majhen denar in se izogneš asm-ju, projekt pa končaš v pol krajšem času. Wink
Nazaj na vrh
noname
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni zadevo sem našel na internetu http://www2.arnes.si/~zslejk/Download/BezeceLucke.pdf hehe zdaj moram samo še sestavit programator pa zadevo skup naret in sprogramirat mikrokontroler in bom Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni