|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TRIROG Član

Pridružen-a: Čet 30 Avg 2007 12:23 Prispevkov: 84 Aktiv.: 0.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 11:18 am Naslov sporočila: Simulacija pritiska gumba na daljincu z RPI |
|
|
Pozdravljeni!
Vljudno prosim za pomoč.
Imam daljinca za garažna vrata ki uporabljajo t.i. roling kodo.
Ta vrata želim krmiliti z uporabo rPi-ja.
Zato sem se se lotil prirpave vezja, ki bo to omogočilo.
Pregled daljinca je pokazal, da je gumb (edini) na eni strani povezan na 12v baterijo, na drugi strani pa vezje.
Daljinec ima tudi ledico, ki pa ne sveti samo toliko časa koliko je pritisnjen gumb, vendar vsakič še nekaj časa po pritisku gumba (cca 0,5 sec)
Na podlagi tega ocenjujem, da gumb samo sproži vezje, potem pa vezje deluje samo dokler se pošiljanje ukaza ne zaključi.
Na breadboardu sem sestavil vezje z uporabo BC 546B, kjer sem na bazo vezal GPIO1 z 470 OHM uporom (3.3v).
Collector sem povezal s tistim delom gumba, ki je zvezan na baterijo (12v)
Emitter sem povezal z drugo stranjo gumba in GND na raspberiju.
Vzporedno z bazo in zemljo sem zvezal že en 5,6 kOhm upor.
Vezje sicer deluje in sproži daljinca, vendar kar me skrbi je, da bi moral uporabiti PNP tranzistor in ne NPN, saj je tranzistor dejansko pred bremenom in ne za njim in posledično je vir toka in ne ponor.
Kaj menite?
Je lahko kaj narobe?
Nazadnje urejal/a TRIROG Sre Avg 27, 2014 6:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam še (grdo) skico vezja...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsem komplikacijam z napetostnimi nivoji se izogneš z izhodom optosklopnika vzporedno s tipko. Tam je sicer NPN tranzistor, a mu je pomembno samo to, da je C bolj pozitven od E. Uporabi OC s štirimi pini, ker ne rabiš dodatne Baze.
Drugače pa PNP tranzistor namesto tipke, 220ohm iz (+) na njegovo B, nato pa 2,2kohm dol na C od NPN tranzistorja, ki ga vklapljaš z rPi (preko 470ohm na B). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen predlog glede optosklopnika za konkretno aplikacijo?
Ali z optosklopnikom lahko nadomestim tudi oba upora pri rPiju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
khmm, khmm ... Sem podrobneje pogledal.
Tistih 12V na tvoji skici JE ail Ni direktno vezanih na 12V od baterije ?
Ko jih spojiš na GND, namreč povzročiš kratek stik. Daj še enkrat preveri notranjost od (+) sponke baterije do tipke.
Če je med baterijo in tvojimi 12V kak upor, potem je tvoja obstoječa skica pravilna, saj tipka samo sesede nek potencial in s tem daje signal naprej. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega z opto-ji je že tukaj. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
khmm, khmm ... Sem podrobneje pogledal.
Tistih 12V na tvoji skici JE ail Ni direktno vezanih na 12V od baterije ?
Ko jih spojiš na GND, namreč povzročiš kratek stik. Daj še enkrat preveri notranjost od (+) sponke baterije do tipke.
Če je med baterijo in tvojimi 12V kak upor, potem je tvoja obstoječa skica pravilna, saj tipka samo sesede nek potencial in s tem daje signal naprej. |
Levo zgoraj 12v na skici je stran gumba, ki je vezana neposredno na (+) baterije. če je še kaj vmes ne vem.
meril sem s tisto funkcijo na voltmetru, ki se uporablja za merjenje smeri prevodnosti diod.
Vem pa da druga stran gumba ni vezana na (-) baterije.
GND pin na RPI in (-) od baterije nista povezana.
Je kaj pomagalo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
pajo je napisal/a: |
Nekaj podobnega z opto-ji je že tukaj. |
Hey!
Na linku, ki si ga posredoval ne najdem ničesar v tem smislu razen tega da je na voljo TIV ki vsebuje med drugim "2x optični sklopnik (da ne skurimo I/O na RPi") ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale shema je narisana narobe, ker po njej s tipko kratko skleneš baterijo, kar pa definitivno ni res. Še enkrat natanko preveri vezje in se prepričaj, ali je tipka direktno na 12V ali direknto na maso. Če je na 12V, drugi del pa na vezje potem rabiš PNP, če pa je gornji del na vezje, spodnji pa na maso potem je NPN prava izbira.
No, opto je pa v vsakem primeru boljša izbira... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler je baterija daljinca ločena od napajanja rPi je vezje ok kot je. Ko / če boš poskusil namesto baterije dat napajanje preko rPi (ali priklopit še kako drugo povezavo na oddajnik) pa ne bo več delovalo...
Kaj se zgodi:
Ko imaš na vhodu 0V je vhod na nivoju 0V, GND na nivoju 0V, emitor je na nivoju 0V 12V baterije in kolektor je na 12V nivoju.
Ko pa imaš na vhodu 3V je glede na rPi GND še vedno na 0V, medtem ko imaš med kolektorjem in emitorjem stik. Torej sta oba, kolektor in emitor (posledično tudi rPI GND sponka) na +12V nivoju baterije. To seveda nič ne škoduje dokler nimaš nekje povezane tudi - sponke baterije oz. kakega drugega signala z oddajnika.
Če imaš optospojnik je vezje ločeno, torej vhod in izhod električno sploh nista povezana in ti za to ni potrebno skrbeti (pa še zavaruješ izhod). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Tale shema je narisana narobe, ker po njej s tipko kratko skleneš baterijo, kar pa definitivno ni res. Še enkrat natanko preveri vezje in se prepričaj, ali je tipka direktno na 12V ali direknto na maso. Če je na 12V, drugi del pa na vezje potem rabiš PNP, če pa je gornji del na vezje, spodnji pa na maso potem je NPN prava izbira.
No, opto je pa v vsakem primeru boljša izbira... |
Hoj!
Desni del (tisti, ki je narisan črtkasto) predstavlja daljinca. Spodnji desni del ni povezan na (-) baterije temveč na vezje daljinca ... je pa povezan na GND pin rPija - če ga ne povežem potem nič ne dela.
nadvse bi bil hvaležen če bi mi lahko kdo svetoval, kako bi izvedel povezavo z opto spojnikom in kateri opto spojnik naj uporabim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš na primer SFH610 ali SFH615 ali CNY74, ...
Vezava:
Izhajaš iz tvoje skice.
470ohm upor ostane, 5,6kohm upor odstraniš.
Tranzistor odstraniš in med trenutna B in E vežeš A in K diode od optosklopnika.
Torej A na trenutni B, K na trenutni E.
Povezavo med 12V in C odstraniš.
Vzporedno h kontaktoma tipke ---o o--- vežeš tranzistor optosklopnika.
C na 12V sponko, E na tisto sponko, ki gre v vezje. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Sre Avg 27, 2014 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav spet!
Vezje sem sedaj priredil tako, kot je predlagal @igo
Kar se mi dogaja je, da z 470 Ohmskim uporo vezve včasih deluje, drugič pa ne.
Konkretno, če daljinca "zbudim" tako, da ga ročno pritisnem potem deluje nekaj časa vse kot bi moralo (se ga da prožiti preko SFH615a-2, če pa stoji čez noč, pa ga ne morem več sprožiti)
Zdaj sem 470ohmski upor zamenjal z 200 ohmskim, če pravilno razumem bo čez ledivo v SFHju tekel pač večji tok ( prej cca 4ma zdaj pa 10ma) je to lahko problem?
do toka sem prišel:
Vrpi = 3,3V
Vf = 1.25 v
Vr = Vrpi - Vf = 2,05V
If = Vf/R = 10,25 mA
? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRIROG Član

|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2014 8:04 am Naslov sporočila: |
|
|
kdorkoli? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2014 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ti z manjšim uporom deluje ali še vedno ne?
Dioda v optospojniku (če uporabljaš SFH610) zdrži 50mA, izhod RPi pa bi pomojem tudi moral 10mA spustit ven (kaj več pa verjetno tudi ne)... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni