|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Warlord28 Član

Pridružen-a: Sob 23 Avg 2014 8:22 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.08 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 8:19 pm Naslov sporočila: 36V Led driver -trafo- v 12V |
|
|
Zdravo
To je moj prvi post na tem forumu v elektroniki sem začetnik zato bo tudi moje naslednje vprašanje verjetno smešno:
Skratka na ebayu sem kupil:
Led driver in 10W ledice nanga sem obesil 2 ledici in trenutna napetost je 31.2V ker se ledici kar močno grejeta sem ju dal na hladilni rebri od grafičnih kartic neki takšnega ampak z malim ventilarojem gor.
Ok moje vprašanje je kako dobit 12V napetost za poganjat naslednja 2 ventilatorčka ? Zaradi prostorne stiske nebi rad tlačil še enega TR zraven.
Majhna hladilna rebra sem uporabil zaradi stiske z prostorom lahko dam večje amapk potem ne morem uporabit ventilatorja, če bi dal hladilno od novejših procesorjev. Ker Ledice gorijo po cca 8-10ur dnevno.
Pa zanima me do kakšne temperature se lahko segreje takšna ledica preden pregori, če ima kdo izkušnje.
Lp, Nejc
PS: Se opravičujem za roman  _________________ Jebemti špansko vas! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga vezal kar k LEDici z preduporom mislim da 470 Ohm  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Warlord28 Član

|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako se izračuna koliko močan mora biti predupor ? omov zakon ? _________________ Jebemti špansko vas! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 9:21 pm Naslov sporočila: Re: 36V Led driver -trafo- v 12V |
|
|
Warlord28 je napisal/a: |
Zdravo
To je moj prvi post na tem forumu v elektroniki sem začetnik zato bo tudi moje naslednje vprašanje verjetno smešno |
Tvoje vprašanje sploh ni smešno, temveč povsem realno, kar tako dalje. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2014 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
predupor za 1 ventilator = (31,2V - 12V) / (tok ventilatorja)
predupor za 2 vzporedno vezana ventilatorja = (31,2V - 12V) / (2x tok ventilatorja)
predupor za 2 zaporedno vezana ventilatorja = (31,2V - 24V) / (tok ventilatorja)
Moč predupora = (napetost na preduporu) x (tok skozi predupor)
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/LM/LM7812.pdf
P.S.: eno podvprašanje: ali je tole res tako enostavno kot zgleda ? Kupiš en 100W LED SMD čip za 7€, ga priklopiš na usmernik 32-34V in imaš 9.000lm svetlobe ? Upoštevajoč problem, ki ga je omenil avtor naslovnega prispevka - da je čip montiran na alu rebro z ventilatorjem ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Warlord28 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 8:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala psevdonim
psevdonim je napisal/a: |
P.S.: eno podvprašanje: ali je tole res tako enostavno kot zgleda ? Kupiš en 100W LED SMD čip za 7€, ga priklopiš na usmernik 32-34V in imaš 9.000lm svetlobe ? Upoštevajoč problem, ki ga je omenil avtor naslovnega prispevka - da je čip montiran na alu rebro z ventilatorjem ? |
Ubistvi ja en tak komplet z samo eno ledico mi že dela na večjem hladilnem rebru kjer ne rabim ventilatorja gori pa cca 4h na dan z pauzami.
Zdej sem mal googla in najdel podatek:
High power light-emitting diodes (LEDs) can use 350 milliwatts or more in a single LED. Most of the electricity in an LED becomes heat rather than light (about 70% heat and 30% light). If this heat is not removed, the LEDs run at high temperatures, which not only lowers their efficiency, but also makes the LED less reliable. Thus, thermal management of high power LEDs is a crucial area of research and development. It is highly necessary to keep the junction temperature below 120°C to run the LED's for maximum lifetime.
Bom za foro zmeril temperaturo na rebru. Z ventilatorčkom mi ostaja mlačno se ne more segret brez pa kr narašča in narašča smodi že plastiko od ventilatorja. _________________ Jebemti špansko vas! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa je kritično napajanje teh močnih LED ? Npr. navadna LED pod 1,5V ne sveti, nad 2,2V pa pregori. Je tudi pri teh enako ? Pod 32V ne sveti, nad 34V pregori ?
Kakšen mora biti napajalnik ? Bi lahko za konkretni primer uporabil kar trafo 34V in graetzov mostič, brez gladilnega kondenzatorja ? Ali mora biti izvor stabilne napetosti, ali izvor konstantnega toka ?
Nikjer na slikah ne vidim priključkov za + in - . Pri toku 3A bi morala biti že kar dobro vidna. Kje se nahajata ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Warlord28 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ubistvi ti ne znam popolnoma odgovorit na vprašanje ma se bom potrudil kar je v moji moči oz. znanju
Na TR piše 20-36V Ko povežem 1 ledico ima 36V ko povežem 2 vzporedno je 31.5V napetosti. Napajalnik je 20W tako, da naj bi bil za 2 ledici ma jaz sem povezal tud 3 in ravno tako dela Napajalnik ima 600mA izhoda
Ja ledice imajo označeno + in - če obrneš ne dela in je ne skuri tud sprovano.
EDIT: slike
Ledica
Driver _________________ Jebemti špansko vas!
Nazadnje urejal/a Warlord28 Ned Sep 14, 2014 2:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Taki LED napajalniki ponavadi delujejo kot tokovni vir z maksimalno napetostjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj, spet ista pesem...
Pa pojdimo še enkrat:
Ko se govori o LED, se NE POGOVARJA o napetosti, ampak o toku. Ledice rabijo konstantni tok, napetost, ki je pri tem je zgolj stranski produkt. Ob nakupu ledice je vedno podatek o toku, in ta je relevanten. Seveda je napetost tudi pomembna, a zgolj zato, ker npr. Pri 50W ledici ne boš prišel do zahtevanih 2,5A, če boš imel na voljo recimo samo 12 V. Toreej, zatogoviti je treba nazivni tok in to je to. Če vežeš več ledic v serijo je to OK, dokler ne presežeš največje napetosti, ki jo driver zmore dajati - takrat ti potem ledica pač sveti manj, ker se tok zmanjša.
Hlajenje- seveda, nujno. Zaradi prevelike toplote ledica predčasno umre. Čeprav zdrži temperature ranga 70-90 stopinj, jaz osebno postavim mejo konkretno nižje, tako da hladilo lahko držim z roko. Ventilator dela čudeže, a je treba vedeti da ga je potrebmo čistit in da lahko umre, zaradi česar se ledica lahko pregreje in tudi umre. Zato je mogoče ob uporabi ventilatorja smotrno dodati kakšno kontrolno vezje...
Jaz sicer za ventilator uporabljam switcher, ki zmanjša napetost iz driverja na 12 V. Razlog? Ker s tem zmanjšam porabo, oziroma tok, ki ga ventilator odžira ledici, posledično za ta tok ledica sveti manj. Če uporabljaš switcher, se ta tok zmanjša.
Psevdonim - seveda, tak enostavno je. 100W ledica sveti kot sam hu*ič  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
se pravi, za začetek bi nabavil nekaj takega: 100W LED + tok.generator . Predvidevam, da rabim še lečo , a tu so raznih mer: 44mm, 67mm, 77mm, 100mm.... kolikor sem na hitro razbral, te mere nimajo zveze s kotom osvetlitve, ampak z velikostjo čipa. A za 100W ponujajo tako 44mm kot 100mm, pa se znajdi. Kako je s temi lečami ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, ne vem, jaz recimo leč nisem nabavljal, ker nameravam s tem osvetliti cel prostor, pa hočem čimbolj razpršen snop, in v tem primeru leča ni potrebna.
Leče so kot prvo razdeljene glede na željen kot sevanja, pa glej da bo tisti kvadrat enakih dimenzij kot ledica.
Pa za 100W računaj na res konkreten hladilnik... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Warlord28 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem vedel, da obstajajo leče koliko pa te spremenijo kot osvetlitve ? _________________ Jebemti špansko vas! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Nisem vedel, da obstajajo leče koliko pa te spremenijo kot osvetlitve ? |
jaz to ne vem, se sproti učim, mogoče bo vedel kdo drug, na linku zgoraj pod "leče" pa piše različno, npr. "Beam angle of 5-90 degrees (changing the distance between the lens to the light source can be a different angle)".
Razmišljam, da bi na tak način predelal nekaj (ali vsaj eno) "flurescentko", v kateri sta dve 60W-cevi. Zadeva je popolnoma pregreta in bi bilo treba zamenjati vse razen ohišja. V notranjost, kjer sta sedaj 2 dušilki, bi dal 2 LED driverja, od zunaj pa dva 100W LED čipa. Obvezno z lečami ali nekim podobnim pokrovom, ker gre za industrijsko uporabo in bi se še toliko več praha zaradi vročine zapeklo na izvor svetlobe.
Zgoraj piše, da LED pretvori 30% energije v svetlobo; to torej pomeni, da se 100W čip greje malce manj kot 75W navadna žarnica ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Warlord28 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2014 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi predelujem to za industrijske namene in morem zadevo zaščitit pred občasnimi šprici vode in prahom. _________________ Jebemti špansko vas! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni