|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urby Član

Pridružen-a: Sre 25 Dec 2013 17:28 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 6:16 pm Naslov sporočila: Starejši Hifi ojačevalec |
|
|
Ko je sosed letos pospravljal podstrešje mi je podaril mnogo stvari, ki jih nebo več potreboval. Med temi stvarmi je bil tudi Grundigov Hifi komplet, ki vsebuje tuner, kasetar in 450W ojačevalec (Grundig V5000). Povedal mi je da naj tuner nebi delal, za ostalo pa ni povsem prepričan če deluje ali ne.
Ker naj bi po njegovih besedah šlo za zelo kvaliteten ojačevalnik in ker sem se ravno odločal o nakupu novih zvočnikov za računalnik, mi je na misel prišlo, da bi ojačevalec iz tega kompleta nekako priklopil na računalnik in dokupil primerne zvočnike. Ker pa nisem povsem prepričan kako bi to izvedel in ker nimam zvočnikov, da bi preizkusil če ojačevalec sploh deluje, sem se odločil da o tem povprašam strokovnjake iz tega področja. Sledijo vprašanja!
1. Torej če prav razumem ima ojačevalec za vhodne priključke uporabljene tako imenovane 5 PIN DIN konektorje. Ker na računalniku uporabljam 3.5 mm izhod sem pomislil na tak pretvornik. Ali je to možno?
2. Kako lahko preizkusim ojačevalec brez zvočnikov
3. V ojačevalcu je bilo ogromno prahu. Kar se je dalo sem spihal s kompresorjem, še vedno pa je ostal prah, ki se je prilepil na stene, vezje, itd. Ali je to požarno varno?
4. Kakšni zvočniki pridejo v poštev pri takem ojačevalcu?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
965.01 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
|
1.13 MB |
8 krat |

|
|
1.01 MB |
10 krat |

|
|
1.17 MB |
14 krat |

|
|
70.09 KB |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.50 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Ni pretvornik, temveč adapter, katerega si z lahkoto narediš sam,
2. Lahko ga preizkusiš na umetnem bremenu, toda brez ustreznega inštrumentarija ali pripomočkov ne boš vedel ali dela ali ne,
3. Uporaba kompresorja v elektroniki mi gre zelo na vodo, kakorkoli, osebno uporabljam čopič za barvanje in sesalec,
4. 450w ojačevalnik????, če je temu tako, rabiš 450w zvočnike + 25%, torej (v kar zelo močno dvomim) potrebuješ 570W zvočnike.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23 Prispevkov: 171 Aktiv.: 0.81
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo še moje mnenje.
1. Pretvornik bo pravi.
2. ena možnost: osciloskop in ohmsko breme, druga možnost, najdi bilokater zvočnik in sprobaj, če špila.
3. Če si večino praha spihal, ni nobene nevarnosti.
4. Kakršne koli, le da imajo impedanco večjo ali enako 4 ohm. Maksimalna moč ojačevalca po kanalu je 100W 4ohm, tako da je za eno sobo več kot dovolj, je pa odvisno kake zvočnike boš imel. Moč ni pomembna, le paziti moraš da, šibkejše zvočnike ne skuriš (priporočam kake vintage zvočnike, ki jih imaš na bolhi ogromno za majhen denar, izogibaj se kakim poceni novim)
Drugače je pa to kvaliteten ojačevalec, ki bo zelo dobro igral, boljše od vseh raznoraznih "računalniških zvočnikov".
Zaradi starosti in če ojačevalec ni bil dolgo prižgan, bi blo morda pametno naredit en počasen zagon, da se elektroliti formirajo in preverit v kakšnem stanju so.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena nula viška
Malo prepozen
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.50 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
elos je napisal/a: |
Evo še moje mnenje.
1. Pretvornik bo pravi. |
Kaj pa pretvarja?
4. Kakršne koli, le da imajo impedanco večjo ali enako 4 ohm. Maksimalna moč ojačevalca po kanalu je 100W 4ohm, tako da je za eno sobo več kot dovolj, je pa odvisno kake zvočnike boš imel. Moč ni pomembna, le paziti moraš da, šibkejše zvočnike ne skuriš (priporočam kake vintage zvočnike, ki jih imaš na bolhi ogromno za majhen denar, izogibaj se kakim poceni novim) |
Tole je pa popolnoma mimo, kajti pozabljaš na dinamiko glasbe in zaradi tega je seveda pomembna moč zvočnikov
Zaradi starosti in če ojačevalec ni bil dolgo prižgan, bi blo morda pametno naredit en počasen zagon, da se elektroliti formirajo in preverit v kakšnem stanju so. |
In kaj naj bi to bilo "počasen zagon" in kako to praktično narediti?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri teh letih je skoraj nujno zamenjat elektrolite in na novo nastavit mirovni tok.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Pri teh letih je skoraj nujno zamenjat elektrolite in na novo nastavit mirovni tok. |
Tudi slučajno ne nujno!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvočnike rabiš od 30w pa kje do 100w, več je brezveze.
Če boš preveč navijal, boš tudi na 300w zvočniku skuril visokotonce, ker bo ojačevalec šel v clipping.
Če pa so 30w solidno občutljivi, pa boš že z njimi dosegel primerno glasnost za sobo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Pri teh letih je skoraj nujno zamenjat elektrolite in na novo nastavit mirovni tok. |
Tudi slučajno ne nujno! |
To je 35 let stara zadeva in je velika možnost, da so elektroliti suhi, a ne?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si prepričan?
Videl že veliko starejših elektrolitov, ki so boljši od novih!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvočnike rabiš od 30w pa kje do 100w, več je brezveze.
Če boš preveč navijal, boš tudi na 300w zvočniku skuril visokotonce, ker bo ojačevalec šel v clipping. |
To je zanimiv fenomen, ki ga dobro poznajo serviserji - dejansko s premočnimi zvočniki (oz. prešibkim ojačevalcem!) le-te prej skuriš kot z obratno kombinacijo (močnejši ojačevalec kot zvočniki)! (been there - done that )
Jaka57 - glede starih elektrolitov je stanje pač tako, da po 35 letih lahko za VEČINO elektrolitov rečeš (in z meritvijo potrdiš!), da so pač opešali. Že že za silo imajo kapaciteto, jim pa ESR zraste v višave.
(druga stvar je, kaj bo z dandanes kupljenimi elkoti čez 35 let ... )
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Jaka57 - glede starih elektrolitov je stanje pač tako, da po 35 letih lahko za VEČINO elektrolitov rečeš (in z meritvijo potrdiš!), da so pač opešali. Že že za silo imajo kapaciteto, jim pa ESR zraste v višave. |
Tole sicer drži, a je precej pogojeno kar z velikostjo elektrolitov samih in pa z še enim faktorjem, ki pa se ga zadnje čase sploh ne upošteva več. Elektrolite je treba formirati! Praviloma je tako, da če zavzamejo stari elektroliti za 5 do 8 X večji volumen in so prav formirani, še danes potolčejo vse performanse novih ( razen majhnosti ). In to ne glede na oznako 105 ali pa celo 125 na novih. Stari teh oznak niso potrebovali , Kaj menite zakaj ? ,
mucek je napisal/a: |
(druga stvar je, kaj bo z dandanes kupljenimi elkoti čez 35 let ... ) |
Tega niti ti, kaj šele jaz ne bova videla, ker ne bo kaj videti. Mirno lahko spustič leta na 10, pa bo enako slabo.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57
Dobro, pa naj bo pravilno - prilagojevalec
Nevem o kakšni dinamiki glasbe je govora, definicijo prosim.
Priključiš na variak in počasi dviguješ omrežno napetost...
Se pa strinjam, da kondenzatorji, starejšega datuma niso nujno zanič, zaradi izsušenega elektrolita. Moje izkušnje kažejo, da je ESR lahko še vedno soliden ali celo enak novemu in je večkrat razlog za odpoved kondenzatorja njegova notranja povezava med priključnimi sponkami in zvitkom, ki so ponavadi prešane-netane, le te zgubijo stik zaradi agresivnega okolja v kondenzatorju. To velja za kondenzatorje, ki so starejši od ca. 25 let.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.30 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dajte ga lomit. Izsušenost elektrolitov ima zelo malo veze z njihovo starostjo, veliko bolj z njihovo kvaliteto. Sem videl že veliko 30-40 let starih elektrolitov, iz katerih je "pihnilo", ko sem jih odprl. Tesnila in ohišje so bila brezhibna. Nekaj let starih elektrolitov pa ni težko najti napihnjenih ali izsušenih.
Da bi pa terminal odstopil s folije še pa tudi nisem videl. Mogoče se to zgodi pri kakšnem grobem vlečenju iz plošče.
Pač, če so elektroliti dobri, jih nikakor ni potrebno menjati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slučajno imam eno sliko takšnega primera, to se lahko zgodi kondenzatorjem za glajenje napetosti (močnostni) in ne signalnim in ne gre pri tem za fizično poškodbo (pač jaz sem imel nekaj takih primerov)... Kondenzator na sliki (letnik 78) ima ESR boljši od tistega s katerim sem ga zamenjal (novim), ampak je na spoju prekinjen, kjer je nato tudi elektrolit puščal.
In ja, stari kondenzatorji so bili kvalitetnejše izdelave in če meritev pokaže, da je vredu, potem ni smisla menjavat.
|
669.56 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni