|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 11:20 am Naslov sporočila: Enožilni low-pass filter? |
|
|
Zdravo,
Zanima me kako se izdela enožilni low-pass filter. Iščem po wikipediji razne filtre, pa so vsepovsod narisani z dvema žicama - ena je nek signal, ki se filtrira in druga je zemlja oz. GND. Kaj pa, če želim filtrirati "signal" samo na GND?
Npr. imam neko analogno vezje z AGND, kamor je tudi priklopljeno zunanje ohišje BNC konektorja in za tem še koaksialec (zunanji plašč) do senzorja. Ta kabel se obnaša not nekakšna antena in mi po AGND-ju svinja z raznimi frekvencami.
Kakšen low-pass filter naj tu uporabim?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Edini filtri, ki ne potrebujejo 2 povezav so:
-L filter - dušilka zaporedno z srednjo žico, prepušča nižje frekvence in s tem tudi morebitno napajanje.
-C filter - kondenzator na srednjo žico, prepušča višje frekvence in zablokira morebitne enosmerne napetosti.
To so bili najenostavnejši filtri.
ponavadi se uporabljajo malo bol kompleksni imenovani T, I ali Pi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.32
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za te namene se uporablja ferrite bead. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2014 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Hvala za nasvet, tole bi bilo izvedljivo brez težav. Teh jeder trenutno nimam na zalogi, zanima me pa, če pridejo v poštev tudi kakšne miniaturne tuljavice - teh imam mnogo na zalogi. Kakšna vrednost (v mH) je priporočena, da se znebim svinarije nad 100Hz?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Sep 25, 2014 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Za svinjarijo nad 100Hz (za zvočnik) bo morala biti serijska tuljava precejšnje vrednosti, od toka pa je odvisna debelina žice. Ker so tele tvoje mini tuljave malih tokov, niso primerne. Probaj s tuljavo/navitjem kakšnega transformatorja brez jedra in poslušaj zvok, če nimaš inštumentov ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Sep 25, 2014 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, tole je verjetno predlog za zvočnike.
Mene pa zanima, če lahko tako tuljavo uporabim za koaksialec, ki ima na koncu pH elektrodo (tokovi so maksimalno nekaj pA).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jmivsek Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41 Prispevkov: 468 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Sep 25, 2014 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Kakšna vrednost (v mH) je priporočena, da se znebim svinarije nad 100Hz? |
Kakšno svinjarijo pa predvidevaš da imaš nad 100Hz? Kateri viri motenj so to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Sep 25, 2014 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Verjetno gre za kakšne radiofrekvence. Iz ADC-ja črpam podatke na računalnik in jih prikazujem na grafu. Ko na konektor priklopim kabel, se šum močno poveča. Med ojačevalcem in ADC-jem sem poskusil dodati tudi kak RC filter, vendar pa visoke frekvence težko spremljam, saj ADC zajema podatke le 8-krat na sekundo. Bojim se, da se šum prenaša preko AGND-ja in tako vpliva tudi na ADC. Možno je pa tudi, da se na kablu inducira nekaj 50Hz, samo ADC naj bi bil sposoben zavračati oz. blokirati to frekvenco.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni