www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programiranje daljinca za ograjo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
totimato
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 20:07
Aktiv.: 0.29
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 10:05 am    Naslov sporočila:  Programiranje daljinca za ograjo Odgovori s citatom

Zdravo!

Najprej razložim zgodbo.
Starši imajo električni pogon na ograji, prodajalec Vratko.
Takrat sta kupila tri daljince, enega mati, enega oče in eden vedno v veži na oknu.
Daljinci so bili točno takšni kot GDB na sliki (2 gumba):

http://g03.s.alicdn.com/kf/HT1LgUKFRJaXXagOFbXc/200692848/HT1LgUKFRJaXXagOFbXc.jpg

Mati izgubi daljinec in pri Vratkotu naročita novega. Ko pride serviser, prinese točno takšnega, kot je na zgornji sliki na vrhu, srebrnega, 4 gumbi. Programiral je na licu mesta, potreboval pa je tudi druga dva daljinca. Ker očeta ni bilo doma (drugi daljinec pa v avtu) je prišel drugi dan sprogramirat še tega, saj sta od programiranja dalje delala samo novi daljinec in stari, ki je bil v času programiranja doma.
Vedno se uporablja samo en gumb na daljincu (za odpiranje in zapiranje).

Sedaj je eden od "originalnih" daljincev zaradi starosti dotrajan in želita novega.
Na Ebayu so točno takšni, kot sta ga dobila v drugi rundi, poceni:
http://www.ebay.co.uk/itm/Rolling-Code-433-92Mhz-Garage-Door-Electric-Gate-Remote-Control-Fob-/321526122354?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4adc734772

In tega bom tudi kupil.

Kako nov daljinec sprogramiram?

Preden sem postavil vprašanje sem malo poiskal po forumu pa odgovora nisem našel. Zavedam se pomislekov, glede vstopa na najemna parkirišča in morebitnih nevšečnosti s tem. Zagotavljam, da to v mojem primeru ni tako in če mi bi kdo raje pomaga samo v živo, se lahko dobimo in bo videl, da gre za privat stanovanjsko hišo (Maribor, Studenci) z dvema parkiriščema.

marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za programiranje tega daljinca rabiš kodo, ki pa je ti nimaš. Dvomim, da ti jo bo serviser dal. Edina opcija, da vzameš ven ta security čip in ga na montiraš v nov daljinec.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 10:58 am    Naslov sporočila:  Re: Programiranje daljinca za ograjo Odgovori s citatom

totimato je napisal/a:
Sedaj je eden od "originalnih" daljincev zaradi starosti dotrajan in želita novega.

Dotrajani so običajno mehanski elementi. Tipke, gumbi, ohišje ... To pa ni tako težko zamenjati.
Nazaj na vrh
oobuco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00
Aktiv.: 1.56
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo zvenelo hecno ampak tudi jaz nisem verjel, seveda pa ni nujno, da deluje v tvojem primeru.

Pred časom sem nabavil in montiral rabljena Hormann vrata, ki so imela zraven 4 daljince od katerih nobeden ni deloval.

No enega sem hitro usposobil tako, da sem hkrati pritiskal tipko na sprejemniku in na daljincu in potem ga je sprejemnik prepoznal.

No, nisem pa vedel kako "sklonirati še ostale 3. Pa mi je žena povedala, da pri njih v službi to kar nekaj "skupaj tiščijo".

In res, vzel sem tistega ki dela in ga tiščal, medtem sem dal zraven tistega ki ni delal in res se je skloniral in tako trikrat.

Mogoče postopek ni bil točno tak, je pa bilo nekaj blizu.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvomim, da rabiš kakšno kodo...takega sprejemnika še nisem srečal (v bistvu ne vem, kam bi potem vpisal to kodo...). Rabiš pa vedeti postopek. Ena od možnosti je da najdeš navodila za tvoj tip motorja, ki ga imaš (Gibidi in model) pa se ravnaš po tem. Ponavadi se z Googlom najde navodila. Oznako modela pa ponavadi najdeš na elektroniki motorja.

Sicer so postopki programiranja različni, a podobni. Kar pa ti je serviser prinesel pa ni original daljinc od gibidi firme ampak univerzalni oddajnik. Navodila za oddajnik boš gotovo dobil zraven daljinca, rabiš pa še navodila za sprejemnik (ki pa so v prej omenjenem manualu).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
totimato
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 20:07
Aktiv.: 0.29
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:

Dotrajani so običajno mehanski elementi. Tipke, gumbi, ohišje ... To pa ni tako težko zamenjati.

Res je, je pa ceneje kupiti nov daljinec.

To s kodo dvomim da bo, saj ne moreš kode nikamor vpisati.

protoncek je napisal/a:

Kar pa ti je serviser prinesel pa ni original daljinc od gibidi firme ampak univerzalni oddajnik. Navodila za oddajnik boš gotovo dobil zraven daljinca, rabiš pa še navodila za sprejemnik (ki pa so v prej omenjenem manualu).

To je jasno, saj so "originalni" daljinci bili dražji - po jamranju o ceni, je serviser "uredil" precejšen popust. Po mojem je že takrat na lastno pest nabavil univerzalne daljince in jih prodajal strankam - dobiček pa v svoj žep (ni čudno, da so v stečaju). Za seboj ni pustil nobene dokumentacije, zato vprašujem tukaj. Sem Googlal, pa nisem imel sreče, ali pa ne iščem prav.

Bom probal kot je predlagal oobuco, saj je takrat serviser operiral samo z daljinci.

oobuco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko pridem domov, bom še enkrat probal, da bom prepričan v postopek.

Samo eno drugo tipko od štirih bom izbral.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako kode nimaš kam vpisat? Koda se vpiše v spomin sprejemnika. Nekateri sistemi so narejeni tako, da lahko z obstoječim oddajnikom sprožiš učenje sprejemnika in vpišeš novo kodo vanj, drugi imajo v notranjosti skrito tipko, pri tretjih moras obvezno priti do sprejemnika.
Če je daljinc rolling, potem kloniranje NI mogoče, možno je samo vpisat novega v spomin, dokler ni zapolnjen - ponavadi tam okoli 20-25 daljincev.

Glede univerzalnega: moje izkušnje so bile da so bili slabši od originalov. Kolikor denarja, toliko kvalitete...zato pri nas nismo nikoli dajali univerzalcev.

Oobuco--> pogled tvoj tip avtomata, za hormann se večina vsi manuali dobijo na guglu. Notri piše tudi postopek vpisovanja daljinca.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam originalni hormmanov motor in daljince in se programirajo z tri žilnim flat kablom (povežeta se daljinca med sabo), samo kako točno gre pa sem žal pozabil.

LP
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, eni maranteci imajo neko čudno verzijo rollinga, ki to v bistvu ni, vsaj ne v pravem pomenu...

sicer navodila za vse marantece dobiš TUKAJ.
so pa zelo razširjeni modeli comfort 220 in comfort 250
Nazaj na vrh
oobuco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eko sem sprobal.

In sicer, če imam recimo dva daljinca in pri prvem (S) ena tipka odpira vrata, pri drugem (D) pa nobena, naredim takole:

1. vsakega primem v eno roko in jih postavim tesno skupaj
2. pritisnem in tiščim na S tipko ki odpira vrata
3. po 3 sekundah na D pritisnem in tiščim tipko za katero želim da odpira vrata
4. po 8 sekundah spustim tipko na D
5. po 1 sekundi spustim tipko na S

Sicer se mi zdi, da na D med programiranjem led počasi utripa, ampak imam na obeh tako prazne baterije, da se lučka na kratko prižge samo na začetku.

No tako sem si maloprej dva daljinca sprogramiral tako, da vse tipke odpirajo ali zapirajo vrata.
Nazaj na vrh
tham
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Feb 2007 11:24
Aktiv.: 0.04
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 25, 2014 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Srebrni zgoraj je res bolj tako tako kvaliteta, zadnjič sem enega programiral pa ni šlo potem sem ugotovil da imajo novo serijo in se najprej nastavi proizvajalca z dip stikali, enega od tistih ki so spodaj na sliki, potem ga moraš še v sprejemnik vnesti.
Če dobiš starejši model se pa z pritiskom gombov 1 in 2 programira ... če se prav spomnim.

lp.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni