|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 4:36 pm Naslov sporočila: Merjenje napetosti z digitalnim osciloskopom |
|
|
Zdravo,
imam osciloskop RIGOL DS1074z.
Če ga priklopim na reguliran napajalnik (med 10-20V) in ga nastavim na 10V/div se mi bo izrisala črta na ekranu, ki pa je debela celih 0.8V ! Naprimer: spodnji del črte bo na 12V zgornji del pa na 12.8V. Če pa ga v tem istem primeru nastavim 200mV/div in potem dve minuti sučem Y-Pos gumb na -12V, da se mi črta ponovno pojavi na ekranu, bo pa ta debela le kakšnih 100mV in meritev bo točno 12.4 V... tudi multimeter mi v tem primeru na napajalniku pokaže 12.4 V. Zato torej sklepam, da je meritev 12.4 pravilna ?
No vprašanje tukaj pa je, ali je kak hitrejši način, da na digitalnem osciloskopu pridem do tako natančne meritve ? Namreč res moraš sukat tisti Y-Pos gumb vsaj minuto, da npr črto iz 12 V spraviš na ekran, ko imaš nastavljeno na 200mv/div... kaj šele, ko imaš napetosti prek 12 V
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osciloskop brez dodatnih funcij (DMM.....) ni primeren za točno merjenje napetosti, frekvence, dolžine impulsa......
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
sedaj ne vem, če te prav razumem, ampak mislim, da ima ta osciloskop celo goro dodatnih funkcij, tudi digitalni multimeter... itd
(v priponi še slike primera) Če z dodatnimi funkcijami misliš tisti meni na levi, ima ta scope še 6 takih menijev za vertikalno in horizontalno merjenje signala...
Ampak se na slikah lepo vidi, da če uporabim digitalno merjenje napetosti, pod Vmax- zmeri zgornji rob črte, Vmin- pa spodnjega. V enem primeru kaže med 12.0 in 12.8 v drugem pa oba kažeta 12.4.... vhodni signal se ni spremenil...
(zgornja slika: 10V/div; Y-Pos = 0.0V
spodnja slika: 200mV/div; Y-Pos=-12.0V)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
31.77 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
33.04 KB |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, pa da se malo bolj razpišem o celotnem problemu.
Tukaj sem samo za primer dal neko konstanto napetost na osciloskop, ker se vse enako obnaša, kot v mojem dejanskem primeru.
V dejanskem primeru razvijam vezje, v katerem na komparator, ki je nastavljen, da registrira vsako napetost nad 12.0V, spuščam neko sinusno napetost. Vrh te sinusne funkcije bi moral biti manjši od 11.6V razen takrat, ko se v vezju nekaj zgodi in vrh sinusoide skoči na 12.7V.
Predhodno vezje sem za test sprogramiral tako, da ima sinusoida dve valoni dolžini na 11.6V potem pa eno na 12.7V in to se naj ponavlja. No, grem pomerit stvar z osciloskopom, triger nastavim na 12.3V in se začnem z kurzorjem sprehajat po maksimumih sinusoid. Presenečen vidim, da mi zaradi debeline izrisane črte kurzor skače za celih 1.2 V ! (Npr, za amplitudo 11.6V sem dobival vrednosti med 11.0-12.2V) in je bilo nemogoče preverit, ali se vezje res obnaša tako kot bi se moralo. Najprej sem mislim, da imam pač toliko šuma v vezju, potem pa poskusim scope nastavit na 200mv/div in si sinusoido z Y-pos gumbom pripeljem dol, tako da lepo vidim maksimume. Ponovno vklopim kurzor in vidim, da sedaj skače samo za mV in lahko dobim na 0.1 V natančno meritev
to da pa z 700€ vrednim osclioskopom, na 0.1V natančno ne morem izmerit amplitude sinusoide brez, da celo minuto ko nor sučem Y-pos gumb pa tudi ne verjamem !
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
ta
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si prebral navodila inštrumenta? Ali delaš na pamet?
Na osciloskopu imaš vključeno funkcijo, ki ti prikazuje nek povprečen potek napetosti merjenega signala. Konkretno se to vidi na sliki DS1Z_QucikPrint9.png, kjer tisti del signala, ki se manj pogosto ponavlja bolj prozoren.
Žal nimam inštrumenta pri roki, ampak tako nekako gre:
na meniju acquire ali measure imaš nekje možnost izbrati ali naj ti povpreči zajet signal, ali ti naj kaže "točno" vrednost.
+ nisi rekel kakšen izvor napetosti imaš (kako dobro reguliran). Če napajalna napetost niha potem ti bo osciloskop tudi to kazal (DVM pa ti tega ne more prikazovati).
Z osciloskopom je možno precej natančno izmeriti napetosti, ampak moraš vedeti kako.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jmivsek Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41 Prispevkov: 468 Aktiv.: 3.24 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Videti je, da je v signalu nek šum ali motnja višje frekvence. Če daš na merjenje izmenične komponente in ustrezno povečaš občutljivost vhoda osciloskopa, kaj dobiš? Poskusiti velja še z osciloskopovimi filtri na vhodu izločititi ta šum. Seveda pa je dobro tudi preveriti, kako je sonda priklopljena na merjenec. Sondin kabelček za maso je namreč krasna antena za lovljenje tovrstnih motenj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
ahhh, kako se pa sedaj počutim neumno...
Naredil sem samo 5ns posnetek signala in lepo se vidi, kje je moja regulacija
mujo imel si prav... skakalo je okoli ko noro, scope pa mi je prikazoval približek vsega tega, kar je bila konkretno debela črta...
Ampak še vedno me nekaj jezi ! Če naredim 5ns sliko signala pri 5V/div mi jo potem pač drži na ekranu in jaz lahko to zajeto sliko analiziram. Če si hočem lepše ogledat, dogajanje v vertikalni smeri, moram zmanjšati V/div vrednost... ko pa naredim to mi črta zgine iz ekrana in ponovno morem sukat tisti Y-pos gumb (cca. 5 krat ga moreš obrnit, da spustiš stvar za 1 V...). Ali lahko kako povečam občutljivost tega Y-pos gumba ? (sem iskal že vse mogoče) Ali pa morda kako nastavim, da bo začetek črte vedno na sredini ekrana ?
Evo, za primer sem naredil 5ns sliko pri 5V/div, istega 12 V signala iz prejšnjih primerov, potem sem jo pa zoomiral na 2V/div in na 500mV/div... Y-pos gumb sem pri tem moral obrnit okoli 50x in če bo vedno tako, bom ta, že tako ali tako slabo izdelan rotirni enkoder čisto uničil.
|
31.72 KB |
4 krat |

|
|
32.3 KB |
2 krat |

|
|
34.93 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Povprečno (nazivno) napetost torej poznaš (12V), rad bi pa podrobneje analiziral "smeti" (ranga mV) v tej napetosti?
Kaj v tem primeru manjka AC načinu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alex17 Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46 Prispevkov: 476 Aktiv.: 2.56 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2014 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zascrollaš črto do ničelne lege na večjem območju in šele potem greš na manjše območje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Pon Sep 29, 2014 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
pri AC načinu pridem do istega problema, kakor hitro napetost ni več ''konstantna'' pač pa naprimer kvadrataste ali sinusnoidne oblike...itd. Ne morem zanalizirat motenj na HIGH delu kvadatkov brez, da si ne nastavim osciloskopa na mV nivo in ročno spremenim y pozicijo signala.
Evo vzemiva naprimer neko 3V kvadratno napetost. V večini primerov, me zanima samo HIGH napetost, ki jo bodo kvadratki vedno dosegli in maksimum napetosti, ki jo bodo kvadratki dosegli. Torej na primer da vem, da bodo vsi kvadratki vedno šli preko 3.0V in ostali pod 3.2V ko bodo HIGH. Sedaj pa poglej kako hitro si ta osciloskop spreminja mnenje, glede na to, na kašni V/div meriš.
Enkrat Vmax (spodnji levi kot) pokaže 3.6V drugič pa 3.04... to je 0.5 V razlike, pa sem samo samo spremenil V/div vrednost . Kakor hitro grem na manjši V/div mi kvadratki že zginejo iz ekrana in moram kompenzirat y pozicijo... potem se meritve sicer ne spreminjajo več tako drastično ampak samo za kakšnih 0.1V in še manj.... Vprašanje tukaj pa je, kateri meritvi sedaj lahko najbolj zaupam ? (enako se je dogajalo v slikah pri mojem 2 odgovoru... osciloskop je najprej rekel, da je Vmax napajalnika na 12.8V potem pa sem samo spremenil merilno območje in že mi je rekel da je na 12.4V, to je precejšnja razlika, ko se igraš z vezji, ki delujejo na razlike napetosti manjše ali enake 1V)
Aja pa morda tega še nisem izpostavil, kakor hitro mi del črte izgine iz ekrana, mi osciloskop več noče napisati Vmax vrednosti, dokler ne kompenziram Y. Tako da nekega šuma, ki bi se skril kadar zmanjšam merilno območje ni, saj mi potem osciloskop ne bi izpisal vrednosti.
edit:
V prejšnjih primerih je to, da je v signalu bilo dosti šuma pojasnilo zakaj je kurzor tako skakal po tisti debeli črti... Ni pa pojasnilo tega, zakaj osciloskop spreminja Vmax meritev, ki jo zazna, kadar spremenim merilno območje
|
33.76 KB |
8 krat |

|
|
36.18 KB |
14 krat |

|
Nazadnje urejal/a KlemenD Pon Sep 29, 2014 12:28 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Pon Sep 29, 2014 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Alex17 imaš prav. S tem zmanjšam število obratov za več kot 50%... ampak še vedno je stvar zelo nerodna, sigurno je kak lepši način, da poljubno napetost meriš na mV natančnost... ali pač ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni