|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 7:10 pm Naslov sporočila: 3D print |
|
|
Jule je napisal/a: |
Sedaj je uspel tudi moj prvi print, ki izgleda solidno.
Uspešno sem sprintal tisti testni print (trije stolpiči), po original nastavitvah g-kode.
Vendar od tistega printa naprej ne uspem ene reči več normalno sprintat. Stalno se mi zatika filament (PLA), tako da ekstruder spodrsuje. Zobnik ekstruderja prijemlje dobro, ob retrakciji lepo močno drži filament - če držim z prsti malo nazaj, ga lepo močno pocukne noter in ven. Vendar se mi zdi kot da se v glavi nekako zatakne. Tudi če z roko porivam noter filament, se kar zadane na trdo v glavi, tudi če je dobro segreta.
Recimo na začetku mi malo začne printat, potem kake 2mm nič, mogoče se potem spet spomni da bi porivalo naprej filament, kdaj pa tudi ne.
Poizkusil sem pri več temperaturah (200 in 220) vendar je isto.
Mizo grejem na 55 stopinj. |
To se tudi meni dogaja v zadnjem času. Poskušal sem vse mogoče, pa ni rezultata. Ko sem menjal kolut s starim (rdečim) materialom, sem printal pri istih nastavitvah brez problemov. Očitno je problem v materialu.
Kje si nabavil? Kolega je kupil od nekoga na Bolhi.
Ta nov material je modre barve in mi ga je kolega poklonil samo da mu nekaj sprintam. Dolgo sem rabil, da ugotovim da piše na kolutu:
Citiram: |
1,75+/-0,05mm
190 - 210 stopinj C
PLA-D
1 kg |
Na rdečem, ki smo ga dobili poleg printerja pa piše
Citiram: |
190 - 210 stopinj C
PLA |
Sedaj iščem po netu kakšna je razlika med obema.
Na tem modrem se naredi majhna odebelitev v šovi in noče naprej. Probal sem vse mogoče, od dvigovanja in spuščanja temperature, do menjavanja brzine žice (Flow), pa nikakor. Na trenutke dela brez problemov, naslednji komad pa nikakor.
Nekdo je že o tem pisal oz. spraševal, pa nikakor ne najdem kje.
Oprosti, da ti še nisem prej odgovori, bil sem v MB, tam pa ni časa, se ukvarjam z vnuki.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez skrbi Branez, vnuki so bolj pomembni od printerja
Trenutno tiskam z oranžnim PLA, katerega konec koluta mi je posodil Pobesneli. Mogoče je še tisti iz prvega nakupa printerjev.
Svojega materiala še nisem naročil, ker se še nisem odločil kje bi nabavil.
Bom poizkusil jutri tisti trik z jedilnim oljem, drugače bom poizkusil še z ABS.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.86 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
rafaellsi je napisal/a: |
Če imaš ogrevano mizo in zaprto ohišje (in mogoče malo slabše hlajenje tople šobe), je povsem možno da se ti hladni del šobe preveč ogreje ....... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Okt 10, 2014 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam odprto ohišje, ker še nisem uspel sprintati nosilčkov za pleksi steklo.
Poizkusil sem tudi z mizo na 45 stopinjah (lahko brez problema držim roko na plošči), prostor v katerem tiskam je hladen, mislim, da ni problem v tem, lahko pa se tudi motim.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisto kar sem ti dal rdečega koluta je od tistega kar smo dobili na delavnici. Meni je delal ok. A si izmeril dejansko temperaturo šobe?
Sporoči mi na zs, kako boš kaj doma drug teden da pridem mimo. Prinesem še kakšen kolut s sabo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Razkoplji komplet šobo, hladilnik in spojko, ter preveri če deli lepo nalegajo en na drugega tako kot morajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rdeči stolpiči je edini print ki je uspel s PLA. Potem se je zatikalo, pa sem se ujezil in šel na ABS.
Ta se ne nič zatika.
Spodaj so slike nosilčkov za pleksi katere sem hotel natisniti.
Dimenzije so dobre, saj je magnetek lepo na tesno skočil noter. Lepota tiska pa je tako-tako.
Nevem zakaj mi začne pri majhnih povržinah packati.
Nosilčke sem poizkušal tiskati z flow od 75% do 95%, temperaturo od 210 do 260. Pa je skoraj isti rezultat.
Seveda vem, da bo treba še veliko vaje in nastavljanja, da bom dobil solidne printe.
Temperaturo glave še nisem pomeril z zunanjim termometrom, ker ga nimam. Poizkusil sem pobarvati blok na črno in izmeriti z IR termometrom, vendar brez uspeha.
Nekako se mi zdi, da je temperatura dokaj vredu, ker pri 210 se ABS ni več prijemal na mizo in je bila plastika vidno bolj gosta.
Pri vseh ostalih temperaturah pa mi tako malo packa, kot da bi se plastika malo grbančila. Slišati je malo pokanja v hotendu, kot, da bi plastika vsake toliko pocvrčala. Je možno da je zaradi vlage v filamentu?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.87 MB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
1.91 MB |
5 krat |

|
|
1.51 MB |
6 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te nosilčke sem printal z ABS na 35mm/s in full fan.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cvrčanje v šobi je skoraj zagotovo povezano s previsoko temperaturo. Pri meni se je zgodilo, da je drgnenje ob plastiko precvikalo kabel temperaturnega senzorja, tako da je bilo včasih v redu, včasih pa cvrčanje. Ampak to se je zgodilo že po kar nekaj urah tiskanja...
Drug problem bi lahko bilo spodrsavanje v ekstruderju. Tvoj rdeč kos vsaj na pogled izgleda zelo porozen (ali pa je tak zaradi previsoke temperature?).
Tako majhne koščke z ABS-a je dobro hladiti z ventilatorjem in tiskati na majhni hitrosti. Lahko so pa tudi ti problemi posledica napačne temperature ali težav z ekstruderjem.
Sicer sem tudi jaz imel kaj velike težave z zatikanjem filamenta (predvsem bel PLA). Povrtal sem pnevmatske konektorje, malo poštimal ekstruder, preveril celotno pot filamenta od ekstruderja do šobe(zmanjšal bovdnove ovinke, razstavil in očstil celotno glavo) a ni nič pomagalo. Potem sem zamenjal teflonsko cev za novo (kitajsko) in pnevmatske konektorje za kvalitetnejše (HIB kranj; cca 1.5€). Od takrat nimam več težav z zatikanjem ne glede na material in barvo.
Je pa res, da se je to dogajalo po kakšnih 400, morda 500 urah in ne na začetku.
Glede kvalitete tiska pa... Ne strašim te, ampak se kar pripravi za doktorat s tiskanja na tem printerju, preden boš dosegel res kvaliteten tisk.
Nekatere predelave bodo skoraj nujne (miza, vozički/drsne puše...), poleg tega je pa še kup malenkosti, ki lahko izboljšajo kvaliteto tiska (menjava jermenic, vretena, stekla, vzmeti, razni dodatki za stabilizacijo vretena, vodil, itd). Univerzalnega recepta pa žal ni, ker se precej različno obnašajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni se zdi da ti je temperatura previsoka, če je previsoka se dogaja da so mehurčki v tisku. S tistim črnim kolutom sem jaz printal par dni preden sem ti ga posodil in ni bilo vlage noter, oziroma ni pokalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Jule: ali je termočlen (bunkica) na sredini Alu kocke, kajti če ni pritrjena, tako, kot je predlagal @StriGeza (mislim da) nekje v tej temi, le ta zelo rad zleze ven?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2014 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Termočlen sem pritrdil tako kot v navodilih - zapognil omot na koncu luknje. Lahko pa da je zlezla bunkica ven ko sem vlekel omot skozi luknjo. Bom moral še enkrat poizkusiti in preveriti, mogoče je res tu problem. Sicer šele konec tedna, ker imam printer doma, jaz pa študiram.
Aha zdaj vidim, da sem pozabil male koščke hladiti z ventilatorjem! Mogoče sem jih tudi malo prehitro tiskal (50mm/s)
Vrhnji del mize imam aluminijast 4mm, ker je bila originalna plošča preveč zvita( izbočena 3mm od sredine do robov, pa nisem uspel lepo montirati stekla). Pripravljeno imam tudi alu ploščo za spodnji del mize če bom kdaj predeloval, ampak vseeno mora najprej bolje printati tak kot je Čeprav sem opazil, da se miza dokaj trese ko se glava premika.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pet Okt 17, 2014 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo danes sem potegnil ven termočlen in se mi zdi da je res malo preveč zlezel ven ko sem ga tlačil noter.
Sem še enkrat malo bolj skrbno zatlačil noter, sedaj je preverjeno spoj nekje na sredini bloka.
Sedaj pa tiska mnogo bolje!
Sicer s črnim ABS moram še vedno nastaviti temperaturo dokaj visoko (250, najraje 260), drugače je izpljuvan filament na oko malo gost in se ne prijemlje na mizo. (UHU stick)
Sicer to bo treba še vaje, da usvojim vse nastavitve.
Se bom še jutri igral naprej.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2014 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
Sicer s črnim ABS moram še vedno nastaviti temperaturo dokaj visoko (250, najraje 260), drugače je izpljuvan filament na oko malo gost in se ne prijemlje na mizo. (UHU stick)
|
@Jule, Jaz sem (sicer proti navodilom) privil šobo do konca in še malo temične paste sem dal vmes za dober kontakt. Od takrat naprej printam ABS BP na 240°C prej pa je bilo 260 premalo.
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2014 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj, ko sem porihtal termočlen, sem spet poizkusil PLA, z kar zadovoljivimi rezultati. Se tudi ne več zatika. Zgleda je bila prej previsoka temperatura in se je kje naredila kaka bunkica ki ni šla več naprej.
Se mi pa zelo počasi čisti ven črni ABS. Sem sprintal še par koščkov in še vedno pljune kak črn črviček ven, ki potem pokazi en layer (vidno pri levem kosu). Pa sem prej že 3 podobno velike kose sprintal, pa se še ni počistilo.
216 stopinj in flow 90%, ter hitrost 50mm/s dobim tole v priponkah.
Vse lepo, le male stebričke (pod 3mmx3mm) mi malo ponečedi.
Kaj je lahko temu vzrok?
EDIT: Še vedno mi javi nek error pri pošiljanju sporočila, in moram vsakič še enkrat urejat sporočilo, ker ne pošlje priponk
|
1.61 MB |
14 krat |

|
|
1.59 MB |
5 krat |

|
|
1.7 MB |
7 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni