www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ogrevalni sistem - radiatorji in ventili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok:
kot se spomnim, je armal imel dve velikosti: starejša je imela M30x1.5 (direkt za HR20 in ostalo iz tvoje službene ponudbe), novejša pa malce manjši navoj, med sabo nekompatibilno. 3/8" ali 1/2" ni imelo veze.
Sem pa nazadnje te zadeve (komplet ventil sicer, ampak zamenjaš lahko samo problematičen sestav) zaprašene videl slabo leto nazaj v termotehniki NM, pokliči, morda imajo še kaj na zalogi.

Pri sestavljanju pa bodi pozoren, da temeljito očistiš iglo, sicer bo kamen hitro spet uničil novo tesnilo. Pa namaži vse skupaj z mastjo za armature.

Kot trajno rešitev pa priporočam menjavo za danfosov ventil, ki je tudi najtišji, če ti je to kaj pomembno. (armal so pa pomoje daleč najglasnejši, še ceneni makaronarski đakominiji so pol tišji...)
Armali so že novi kronično ostajali zaprti (tesnilo prilepljeno na naležno ploskev), pri danfosih v 6 letih še nikoli.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je - ARMAL je imel dve velikosti za pritrditev servo pogonov. Jaz imam M30x1,5. Ne uporabljam pa HR 20 termostatov ampak že leta ELV FHT sistem ker imam tako vse skupaj centralizirano in nadziram ter upravljam s compom preko tega .

Ti servo-pogoni gredo direkt na ventile proizvajalcev FAR, Heimeier in Danfoss RA-, RAV-, RAVL ... razen na novejši model Danfoss RA-N. Zato se bom Danfossa izognil, ker skoraj vsako leto menja modele (da prodaja predvsem svoje servo-pogone) in raje vzel kakšen FAR ali HERZ ali čeprav bom moral pri slednjem dat adapter, ki se uporabljajo tudi na ventilih Saint Gobain, Comap, Markaryd, Remagg, MMA, SAM, TA, itd.
Da bi bil ARMAL kaj glasnejši od drugih pa nisem opazil čeprav sem jih v službi kar nekaj testiral. Pa tudi "zalepil" se mi v 20. letih še ni noben.

Termotehnika ima res še nekaj stare zaloge a so vse navadni ventili.

Zato bom za to zimo ostal na ARMALU ker sem pred enim mesecem že imel izpraznjen sistem, ko sem predeloval vezavo ventilov okrog črpalke ker mi je brez delujoče črpalke po lanskem delu nekih "mojstrov" zadeva ob ugasnjeni črpalki tako zavirala termodinamiko, da sem imel v peči 70 stopinj, na dvižnem vodu meter nad pečjo pa manj kot 50 ... pa to sedaj ni pomembno. Trenutno mi je važno, da zaradi enega ventila spet ne praznim celega sistema in potem najmanj dve ure spet prezračujem radiatorje po celi hiši.

Iglo bom seveda dobro očistil, namazat pa sem jo hotel kar z motornim oljem ker masti za armature nimam pri roki, za en ventil pa jo tudi ne bi kupoval ker bo najbrž dražja od celega ventila.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V TT sem videl ventile za termoglave in termoglave. Padlo mi je v oko, ker žlahtnik konstantno uničuje (lomi) glave, pa sem ga že nehal zalagat z mojimi odmontiranimi (menjani z danfosi). Navadnih nisem niti gledal...

Danfos res tudi menja, ampak vedno obstajajo adapterji za M30x1.5, kar ne morem rečt za tamanjši armalov standard, pa še kakega makaronarskega...

Glasnost sem mislil žvižganje/piskanje zadnjih priprtih ventilov, sploh v primeru navadne neregulirane pumpe. Odkar sem menjal na NMT je vse skupaj mnogo tišje, ampak razmerje ostaja (imam še par armalov aktivnih, mi je še dandanes žal da jih nisem pred par leti menjal...).

Pa še kar se navadnih termoglav tiče, so danfosove najhitrejše.

Če imaš kakega vodovodarja blizu, ni vrag, da ti ne šenka tistega četrt pljunka masti. Čeprav, če gre zgolj še za to zimo, je res vseeno... A če je radiator v zgornjem štuku pa tudi ni treba vsega praznit, toliko da neha tečt.

Ajde, ko smo že pri pogonih: lahko komentiraš razliko glasnosti samega pogona (motorček+reduktor) tvojega ELVja napram HR20, pa hitrost (koliko časa traja "popravljanje"?
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Danfos res tudi menja, ampak vedno obstajajo adapterji za M30x1.5, kar ne morem rečt za tamanjši armalov standard, pa še kakega makaronarskega...
Teh standardov je kar nekaj: M24, M28, M30, M32, M33, M34, M38 in M40 s koraki navojev 1.0, 1.5, 2.0
Med temi sem vedno našel adapter tudi za eksotične ventile razen za Danfoss RA-N

MadMax je napisal/a:
Glasnost sem mislil žvižganje/piskanje zadnjih priprtih ventilov, sploh v primeru navadne neregulirane pumpe. Odkar sem menjal na NMT je vse skupaj mnogo tišje, ampak razmerje ostaja (imam še par armalov aktivnih, mi je še dandanes žal da jih nisem pred par leti menjal...).
Tega žvižganja še nisem zasledil ker v službi ne montiramo pogonov na ventile montirane v tokokrog - brez vode na mizi le preizkusimo adapter in pravilnost hoda ventila. Doma pa kakšnega šumenja v ARMALu nisem zasledil. Mogoče se to pokaže šele pri močnejših črpalkah, ki naredijo večji/močnejši pretok.

MadMax je napisal/a:
Ajde, ko smo že pri pogonih: lahko komentiraš razliko glasnosti samega pogona (motorček+reduktor) tvojega ELVja napram HR20, pa hitrost (koliko časa traja "popravljanje"?
V glasnosti mogoče malenkost prednjači ELV ampak se to opazi šele v popolni tišini. Še nobena stranka ni rekla, da bi jo kateri od teh sistemov ponoči kdaj zbudil ... Smile
Hitrost reakcije imata podobno in od ene do druge skrajne točke rabita 5 do 10 sek. kar je pri delovanju 24/7 nepomembno. Če odpreš vrata in spremeniš temperaturo v prostoru ELV reagira v minuti, med normalnim delovanjem pa za sekundo ali dve korigira % odprtja na vsakih 10 minut, če ni nihanja pa miruje tudi par ur. Za HR pa ne vem ker jih nimam doma. Verjetno pa je podobno.
Enako sta tudi močna za razliko od tistih ceneih <20€, ki pa so že imeli težave zaradi moči.
Reklamacij na ELV sistemih ni, HR pa se kdaj pa kdaj kateri vrne ker enostavno odpove in jih samo menjamo z novimi.

Bistvene razlike pa so da ima ELV ima 1x več preklopnih stopenj dnevno od HRa. Poleg tega ima HR tipalo v sebi tik ob grelnem telesu kar ga dostikrat moti pri točnosti (še posebej, če kdo opleta okrog njega z zavesami) česar ELV ne pozna ker je tipalo v prostoru tam kjer so osebe, ne pa grelno telo. Ne pomaga niti kompenzacijski faktor. Ne na koncu pa HR slabo zaznava odprta okna ker lahko odpreš drugo krilo, ki ni nad ventilom ali pa HR ni čisto blizu vrat kakšnega balkona. Če radiator ni pod oknom pa odprtih oken sploh ne zaznava. ELV s tem nima težav ker so tipala direkt na oknih ali vratih.
Pri meni HR sploh ni optimalen ker imam tudi po 3 radiatorje v enem prostoru in moraš potem ob spremembah hodit do vsakega posebej. ELV termostat pa hkrati krmili do 8 radiatorskih servo-pogonov. Kot sem že omenil pa ELVje lahko nastavljaš kar centralno iz PCja - lahko tudi preko internet remote desktopa.

ELV lahko krmili tudi "pametni rele" FHT 8W ki peč oziroma črpalko daljinsko vključi šele, ko se kateri od radiatorjev v hiši odpre nad 10 ali več procentov.

Kot vidiš je med ELV in HR kar nekaj bistvenih razlik ... prav tako pa tudi v ceni Smile
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za izdatno pojasnilo.

HRja imam 2 kosa že kar nekaj let (sta poganjala še armale) in kot praviš sta muhasto težavna glede tipala, a sem zadevo malce zmodificiral, da je bolj izpostavljeno. Načeloma sem z njima zadovoljen.

Prav tako imam še dva cenejša, en "vaš" z daljincem (nimam oznake pri roki, tudi daljinc za odprto okno je bil opcija), pa en še cenejši iz mečkurja. Sicer delujeta, ampak sta glasna kot formula po makadamu... Za kopalnico ok, za spalnico pač ne.

Iz podobnih razlogov kot pri tebi (3 radiatorji v enem prostoru, prav tam so zaenkrat še ročni termostatski armali) se že nekaj jeseni odločam za nekaj ELVu podobnega.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2014 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
...
Iz podobnih razlogov kot pri tebi (3 radiatorji v enem prostoru, prav tam so zaenkrat še ročni termostatski armali) se že nekaj jeseni odločam za nekaj ELVu podobnega.

Mogoče en namig, ki ga večkrat dam tudi strankam. Če trenutno ni dovolj denarja za vse hkrati se lahko v prostore z več radiatorji regulacija montira le na en ali dva največja radiatorja, kakšnega pa se nekaj časa regulira kar še z ročnim ventilom na vsakih nekaj dni glede na zunanje temperature. Ko je na razpolago nekaj €€ pa se dopolni v komplet sistem, ker regulacija že dokaj dobro dela, če je elektronsko regulirano vsaj 2/3 grelnih teles.

Mene je to pred leti stalo nekaj sto€ in se mi amortiziralo že prvo zimo na nafti. Tudi zato ker sem otroka s senzorjem na oknih hitro navadil, da se soba zjutraj na hitro prezrači in potem okna zapre. Seveda sta prva dva dni prišla iz šole v sobo s samo osmimi stopinjami in se zato hitro navadila, da je bolje okno pred odhodom v šolo zapret. Neverjetno hiter učinek elektronike na otroško pozabljivost in skrb za očetovo denarnico ... Laughing
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 31, 2014 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre za trenutni primanjkljaj €.
Prišparal sploh ne bom več toliko, da bi se zadeva izplačala (dokaj nizka letna poraba, vremenska regulacija je že, v ostalih prostorih že elektronski pogoni, v tem prostoru je tudi klima s katero tudi na timer dosežem hiter dvig temperature...).
Zato gre bolj za dilemo kako igračko kupit (enkrat je to dražji kos kake merilne opreme, drugič 3Dprinter, tretjič CNC strojček... Whistle ) in pa dvig komforta.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 31, 2014 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem sva na istem. S temi sistemi res lahko prihraniš do 30% na stroških ogrevanja, potem pa se počasi konča. Če želiš večje prihranke pa so potrebni že radikalni in dragi gradbeni posegi.
Nazaj na vrh
szitnik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2016 23:17
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 11:26 pm    Naslov sporočila:  Montaža pametnih ventilov na Armal-ove ventile Odgovori s citatom

Zdravo vsem,

Ne poznam ravno ventilov, vendar me zanima sledeče. Na radiatorjih imam Armal-ove ventile (verjetno iz začetka 90-ih let) - slike v priponki.

Ker ne poznam standardov na tem področju in niti možnih adapterjev, me zanima, če bi slučajno kdo vedel, če je možno na ta ventil prišravfati pametni ventil - na primer tale: http://www.eq-3.de/max-heizungssteuerung-produktdetail-kopie/items/bc-rt-trx-cyg.html?

Hvala,
Slavko

IMG_0120.JPG
 Opis:
Armalov ventil
 Velikost datoteke:  1 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_0120.JPG

IMG_0122.JPG
 Opis:
Armalov ventil
 Velikost datoteke:  1.23 MB
 Pogledana:  0 krat

IMG_0122.JPG

IMG_0121.JPG
 Opis:
Armalov ventil
 Velikost datoteke:  1.13 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_0121.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne.
Ventili, namenjeni regulacijskim glavam imajo iglo, ki se pomika ven/noter.
Nazaj na vrh
szitnik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2016 23:17
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.

Da, res je. Sem še malo guglal in sem ugotovil, kakšne so razlike med termostatskimi in navadnimi ventili. Smile
Nazaj na vrh
marko-mb
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 08 Okt 2016 10:33
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2016 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Že nekaj let imam na radiatorjih Honeywell regulacijske ventile in sem kar zadovoljen, z izjemo (glasnost, adapterji, veliko nihanje pri "hladnem" štartu sistema)
sedaj bom stvar prenovil!
Peč je dotrajana, in jo bomo zamenjali (v planu. plinski vaillant ecotec plus...)
regulacijo bi rad zamenjal za eno od "Smart" regulacij. (npr. Homematic IP...) (več zon v hiši)

sedaj se pojavi ogromno vprašanj.

- Ali naj pazim pri izboru peči? ali se smart regulacija regulira samo ON/OFF na klasičnih plinskih pečeh?

- kateri sistem regulacije je po izkušnjah dober in da termostatske glave radiatorjev ne brnijo kot je to pri honeywellu.

- in še ... Aklimat in Armal radiatorji Shocked
kjer uporabljam "pametne" termostatske glave so Armal radiatorji... mislim da je to M24 navoj. sedaj je to z nekimi plastičnimi nepravimi adapterji za silo namontirano.
ali lahko te vgrajene ventile zamenjam?
oz. kje naj najdem adapter če sploh obstaja.
če lahko ventile zamenjam, bi dal take ki bodo delali dobro! torej kateri so najboljši za smart regulatorje? (da se enostavno zapira in odpira - hod tiste igle, dolžina, glasnost!! ipd...).

- aklimat pa imam brez smart glav (so novi) imam pa problem da so glasni! pretok je zelo glasen in moteč. kaj lahko tu storim?

Hvala vnaprej za kakršno koli pomoč!

lp, marko
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 08, 2016 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plinskih peči ne poznam, ampak nekatere menda omogočajo modulacijo, torej spreminjanje moči (npr. 50÷100%).
Naštudiraj par peči, ki ti cenovno pašejo v zadan okvir.

Enako boš moral naštudirat sistem regulacije.

Tihi pogoni so poleg ročnih termostatskih glav samo elektrotermični (električni grelec v glavi greje voščeno patrono, katera nato premika iglo ventila), npr. http://www.megashop.si/eberle-termi-ni-aktivator-ts-511-230-611275
Rabijo obvezno žični priklop na primeren regulator.
Vsi ostali imajo motorček z reduktorjem.
HR20 so najboljši po glasnost/cena razmerju. Cenejši so kot mlinčki, dražjih ne poznam. Za primerjavo: Rondostat Comfort+ HR30 je glasnejši od starega HR20.

Najbolj običajen navoj univerzalnih glav je M30x1.5, ostalo prek adapterjev. Slednji so večinoma plastični in načeloma zadovoljujejo, če stanovalci niso preveč hamlasti ali premladi (otroci jih radi odlomijo, čeprav nenamerno...). Dobijo se tudi dražji kovinski, ampak potem pa odbiješ glavo. Kaj ti bolj ustreza se odloči sam...

Šumenje samih ventilov:
najtišji so Danfoss. Šumenje pri pripiranju dodatno omiliš (ne pa seveda povsem odpraviš) z vgradnjo novejše "elektronske" črpalke (če jo še nimaš), ki pri zaprtih ventilih avtomatsko zniža moč/pretok. Dandanes "navadne" itak iti ne moreš več kupit, ker so jih ekofašisti prepovedali. Po drugi strani so pa elektronske veliko učinkovitejše (ne boš sicer obogatel zaradi razlike v porabi, ampak če primerjaš non-stop 80W klasiko s prilagodljivo 5÷25W elektronsko za enak učinek...), pa tudi cene elektronskim so zadnje leto padle.

Popolnoma tihega sistema ni.
Še pri električnem talnem pikolovci kaj slišijo.
Se pa zadeva sčasoma sama "popravi", ko te zaradi starosti napade naglušnost.
Ima pa to (naglušnost) spet včasih spremljevalni efekt, poznan pod nazivom tinitus... Pa si v začaranem krogu.
Še najbolj tu pomaga da se sprijazniš z ne-neslišnim sistemom.

Sporoči zaključek/rešitev, pa kako si zadovoljen. Bo sigurno še komu v pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni