|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jajo Član

Pridružen-a: Tor 01 Dec 2009 21:45 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2014 8:24 pm Naslov sporočila: GPS na tabličnih računalnikih |
|
|
Pozdravljeni
Pravzaprav bi vas prosil za mnenje. Namen imam kupiti GPS za motorno kolo vendar pa bi rad uporabljal še druge aplikacije, ki jih ponujajo sodobne naprave kot so npr: poslušanje MP3... Predvesm pa more imeti Bluetooth opcijo da lahko navodila poslušam preko slušalke.
Nekako sem si nagledal GPS , vendar pa me malo skrbi delovanje GPS v urbanih naseljih (predvesem med stavbami mest). Na internetu nekako ne najdem testov za to oziroma podobne navigacijske naprave. Glede na to da Navigacija ima Android OS se nekako nagibam k temu, da je to le tablični računalnik poimenovan GPS.
Bi pa tudi vprašal kako pa se obnese uporaba navigacije na Samsung Galxy tab 3 Lite saj bi jo lahko uporabljal še za ostale stvari.
V kolikor ima kdo kakšne izkušnje z uporabo takšnih ali podobnih naprav se za vsa mnenja že v našprej zahvaljujem.
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2014 9:36 pm Naslov sporočila: Re: GPS na tabličnih računalnikih |
|
|
Samsung in še par "brand name" tablic ima vgrajeno kvalitetno GPS napravo kot tudi anteno. Tako zadeva dokaj dobro deluje v vseh razmerah razen tam kjer je signal iz satelitov slab torej v predorih v globljih soteskah ter v mestu med stavbami.
Veliko bolj eksotičnih tablic z še bolj eksotičnimi imeni in bolj razumnimi a nizkimi cenami pa ima vgrajen zelo slab GPS sprejemnik in to se potem tudi pozna na samem sprejemu GPS signala kot tudi sami odzivnosti. Velikokrat že ob vklopu traja kar do 10-15 minut da sploh najde začetno lokacijo kljub normalnim spremnim pogojem.
Torej če to misliš precej uporabljat raje razmisli o kvalitetni a žal tudi dražji tablici.
Če imaš srečo lahko celo nabaviš bolj eksotično tablico z vgrajenim GPS-om, sam android sprejemnik zazna a zadeva niti pod razno ne dela niti po urah iskanja satelitov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2014 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz mislim, da GPS sprejemniki na marsikaterem telefonu ali tablici lovijo celo bolje kot tisti v kakšnem trackerju čeprav je antena večja in še v posebej ohišju.
Signale satelitov lovijo celo tam kjer vsi ostali sprejemniki povečini ne vidijo nič. Zato tukaj ne vidim problema.
Poleg tega lahko naložiš gor kar nekaj različnih programov za navigacijo, hkrati pa imaš še dostop do neta od koder program navigacije dobiva tekoče podatke o morebitnih zastojih pred teboj na tvoji ruti in te pravočasno vodi na obvoz namesto v čakajočo kolono na AC.
So pa tudi hitri pri zaznavanju satelitov in med drugim lovijo že tudi ruske in kitajske satelite. Meni telefon po vklopu prej kot v minuti pokaže to kar je na sliki ...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
175.61 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2014 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam uporabljam svoj pametni telefon kot navigacijo v avtomobilu (dokupil sem le nosilec za nekaj evrov, ki se vakumsko prisesa na sprednjo steklo) ter nekajkrat testno tudi na pohodih. Telefon je Samsungov Galaxy S2 mini, program pa Sygic. Težav z lovljenjem signala nimam, razen seveda predorov ter stavb (parkirnih hiš). Pa je bil testiran tako po mestih (Ljubljana, Videm (Udine), Trst, Celovec,...) kot po ozkih grapah, pa je vedno lovilo.
Tako da nimam nobenih želja po nakupu ločenih naprav, kajti mobitel je vedno pri roki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ignis Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38 Prispevkov: 485 Aktiv.: 2.78 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2014 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
imam tole tablico, spodaj napisano so izkušnje na tej tablici, ostalih ne poznam.
Uporabljal sem jo v velikih mestih in na avtocesti - izven SLO, izkušnje so "mešane",
en dan se nisem uspel nikakor povezati na zadosti satelitov (avtocesta) takrat me je pustila na cedilu,
teden po tem je delovala zadovoljivo.
Na začetku potrebuješ 2-3 minute za povezavo z zadosti satelitov, nato deluje.
Po hitrosti povezovanja s sateliti se ta tablica ne more primerjati s telefoni,
telefon rabi maksimalno do 1 minute tablica pa ... hmm tudi 5 (ali pa lahko tudi do ~).
Tablica pa ima dosti večjo in lepšo sliko, posebej ko kaj moraš povečati pomanjšati, da vidiš kaj je kje v bližini.
Če bi moral izbirati med tablico in telefonom, bi za navigacijo izbral telefon.
_________________ Znanje se množi, če ga delimo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2014 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam telefon LG P-880.
GPS je na njem bolj za šalo, traja tudi nekaj minut, da najde satelite. Če GPS koordinate prilepim na fotografije, jih grobo zaokroži, skratka ko neseš take slike npr. v google zemlja, imaš fotografije nametane v skupine, mislim da zaokrožuje na ločne minute, torej ena morska milja v smeri vzporednikov. Prej sem imel blackberry in je to delovalo tako dobro, da si npr. poslikal kabelsko traso in potem izmeril, koliko kabla rabiš.
Navigacija po GPS sicer dela, ampak mislim da telefon ugotavlja pozicijo še iz drugih virov (omrežja WIFI, ki jih je google shranil, ko so delali ulični pogled).
Sam GPS mi deluje bolje na garminovem e-treku starem 15 let.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2014 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa eno bolj poceni tablo (Goclever), ampak GPS mi pa kar dobro deluje. Če izklapljam GPS sprejemnik, mi satelite po vklopu najde v do 2 minutah... No ja, nima pa plavega zoba da bi direktno na slušalke pošiljal... Ima pa radijski oddajnik.
Seveda lahko obenem z GPS aplikacijo poganjam tudi kaj multimedijskega (ponavadi glasbo), možno pa je tudi snemanje slike (cestna kamera). Tega sicer ne uporabljam.
Bolj problem je v softveru. Imam Sygica, za katerega domnevam, da je bolj uporaben za iskanje naslovov v nekem kraju, kot pa za vodenje med kraji. Npr iz Gorenjske na Dolenjsko me vodi skozi samo mesto Ljubljana (preusmeri me dol iz avtoceste), za vodenje do neke hišne številke v končnem kraju je pa v redu. Sicer se mi zdi, da je to nastalo z zadnjo posodobitvijo, ker sedaj ne predlaga več 2-3 različnih variant poti, kot je na začetku ko sem ga kupil
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2014 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
Imam telefon LG P-880. |
In originalen rom, ki deluje kot ena neokusna sala na racun uporabnikov.
Pri Vanir Modu (ki je sicer bistveno bolj buggy kot original, je pa tudi bistveno hitrejsi) GPS sploh ne deluje, zato za sportanje uporabljam sekundarni telefon (nekaj let stara Sony Xperia Mini ST15i z original romom), kjer GPS deluje res zgledno - zal pa je pri tem telefonu ze druga(!) baterija bolj ali manj hin..
V kratkem imam namen na P880 preizkusiti se Cyanogenmod. Morda me pa pozitivno preseneti...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2014 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na mopedu sem navigacijo uporabljal kar v zgornjem prozornem zepu tank torbe. Na poletnem soncu je vse skupaj seveda popolnoma neuporabno.
V avtomobilu sem pred voznjo na morje doma na google maps naredil nekaj screenshotov z razlicnimi odseki in razlicnimi povecavami, in jih shranil. Ko je bilo potrebno, je zena zagnala racunalnik in me po potrebi usmerjala. Zakaj ze? V tistem trenutku nisem imel nalozene aplikacije za navigacijo - razen google maps. Podatki v tujini so pa draaaagi... ...e, to je pa slaba stran telefonov - mislis da nekaj imas, pa nimas. Pri namenski napravi za navigacijo tocno ves, da ti ne more nihce nicesar dodatno racunat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 7:13 am Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Bolj problem je v softveru. Imam Sygica, za katerega domnevam, da je bolj uporaben za iskanje naslovov v nekem kraju, kot pa za vodenje med kraji. Npr iz Gorenjske na Dolenjsko me vodi skozi samo mesto Ljubljana (preusmeri me dol iz avtoceste), za vodenje do neke hišne številke v končnem kraju je pa v redu. Sicer se mi zdi, da je to nastalo z zadnjo posodobitvijo, ker sedaj ne predlaga več 2-3 različnih variant poti, kot je na začetku ko sem ga kupil  |
He, zaradi tega posta sem zvečer šel na google play, pogledal za posodobitvami, naložil in sedaj deluje tako, kot bi človek pričakoval. Samo še preizkusit bo treba...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
V tistem trenutku nisem imel nalozene aplikacije za navigacijo - razen google maps. Podatki v tujini so pa draaaagi... ...e, to je pa slaba stran telefonov - mislis da nekaj imas, pa nimas. Pri namenski napravi za navigacijo tocno ves, da ti ne more nihce nicesar dodatno racunat. |
a) Obstajajo aplikacije, ki vnaprej naložijo zemljevide
b) Kupiš SIM kartico lokalnega operaterja z zakupljeno količino podatkov
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Eee, saj ves - lenoba in brezbriznost...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
V avtomobilu in na motorju uporabljam najcenešega Nuvija in City Navigator karte.
. |
jaz tudi....najceneje in dobro
Samo napajalnik sem fiksno vgradil...in nov nosilec izdelal
Za Nuvija imam še en odrezan nosilec iz inox-a če boš rabil.
lp
lado
_________________ In brake we trust... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni