|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Nejc_S Neznanec

Pridružen-a: Sre 05 Nov 2014 18:51 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 7:09 pm Naslov sporočila: Kristalni radio |
|
|
Pozdravljeni!
Pri fiziki delam seminarsko nalogo o kristalnih radio sprejemnikih oz. natančneje o kristalnih detektorjih. Raziskati moram lastnosti kristala, ki je v sprejemniku uporabljen namesto diode.
Prosil bi, da me malo usmerite. Zanima me namreč katere so lastnosti diod, ki so primerne za izdelavo preprostega radio sprejemnika. Zakaj je npr. germanijeva dioda
v redu, silicijeva pa ne? Potem bom lahko primerjal karakteristike ¨dobrih¨ in ˝slabih˝ diod z lastnostmi polprevodniškega kristala (npr. galenit).
Hvala.
Lp, Nejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj med drugim piše:
Citiram: |
The cat’s-whisker detector is a primitive point-contact diode. A point-contact junction is the simplest implementation of a Schottky diode, which is a majority-carrier device formed by a metal-semiconductor junction. This contrasts the more common semiconductor-semiconductor configuration. Because of their high switching speed, high frequency capability, and low forward voltage drops, Schottky diodes are well-suited for radio detection. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nejc_S Neznanec

|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Ne morem verjeti, da sem spregledal ta clanek med iskanjem virov po spletu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.86 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nejc_S Neznanec

|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2014 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlicni linki, mi bodo v veliko pomoc. Najlepsa hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem naredil zelo enostaven pasivni AM sprejemnik. Kar sem rabil je bil silicijev kristal, igla, 4m žice za anteno, telefonska slušalka in žica za ozemljitev. Antensko žico sem prikljužil na iglo. ozemljitev sem dal na slušalko in naprej do kristala. Z iglo sem poiskal pravo točko na kristalu, da je sprejemnik začel delovati. Lovil je samo eno najmočnejšo postajo (SLO1). Skratka zanimiva in enostavna izvedba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 11:30 am Naslov sporočila: Re: Kristalni radio |
|
|
Nejc_S je napisal/a: |
Zakaj je npr. germanijeva dioda v redu, silicijeva pa ne? |
Zaradi nižjega praga prevajanja:
Ge = <0,2V,
Si = 0,7V
http://www.learnabout-electronics.org/diodes_03.php |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obujate mi spomine . . .
Moj prvi projekt je bil detektorski sprejemnik na slušalke, slicijev kristal v posebni stekleni hišici, kjer si z ročko poiskal točko na kristalu, kjer se je najbolje slišalo, in zunanjo anteno daljnega leta 1957. Seveda se je slišalo samo Ljubljano. Zunanja antena je privabila radio inkasanta, ki pa je detektorski sprejemnik toleriral. Bil sem pa ves usran.
Bil je mlad, fant vesel, rad je lepe pesmi pel .. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni