www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaščita pred izpraznjenjem akumulatorjev (MC34164)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Alexius
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 22:40
Aktiv.: 0.08
Kraj: Izola/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 6:39 pm    Naslov sporočila:  Zaščita pred izpraznjenjem akumulatorjev (MC34164) Odgovori s citatom

Živjo,

pred kratkim sem si izdelal eno prenosno lučko: v škatlico sem zapakiral 1w led diodo, 350mA driver za diodo in paket 6 Ni-Cd celic, vezanih zaporedno. Luč uporabljam, dokler se celice ne izpraznejo, t.j., ko luč naenkrat začne slabše svetiti. Žal pa se to zgodi takrat, ko so nekatere celice že popolnoma prazne in to za njih nikakor ne more bit dobro. Želel bi izdelati nek mehanizem, ki bi lučko ugasnil, ko se napetost celic spusti pod določen nivo (npr. pod 6V).

Ker nisem elektronik, nimam strokovnega nekega znanja kako se najbolje lotiti problema, zato sem razmišljal, da bi uporabil kar stvari, ki jih imam doma: Mosfet IRL2203N in MC34164 (5V).

Tale MC34164 "undervoltage sensing circuit" sem enkrat kupil za eno drugo stvar, vendar ga nisem nikoli uporabil... sedaj pa mislim da ga lahko uporabim za tole.

Ali bi šlo takole, da bi led diodo/driver priklopil preko mosfeta, na mosfetov "gate" pa bi povezal "reset" iz MC34164? Če se prav zastopim, bi moral MC34164 spremljati napetost - in ko pade pod neko točko, spustiti "reset" pin na 0V, s tem pa bi mosfet zaprl tok v led diodo?

Če nisem dovolj razumljivo napisal, lahko narišem tudi kakšno skico in jo skeniram Very Happy

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za nicd je celo dobro, da se jih sprazni občasno. Tako se paket zbalansira.
Alexius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To občasno praznjenje bi raje opravil bol kontrolirano... noben problem mi ni odpreti pokrovčka in popolnoma izprazniti vsako celico posebej. Problem je, ker celice niso popolnoma "balansirane" (čeprav bi naj bile identične) in se nekatere izpraznijo prej kot druge. Če cel paket vsakič silim v polno izpraznjenje pride lahko v najšibkejših celicah do poškodb ("reverse polarity" efekt).

Zato bi rad ob normalni uporabi preprečil pretirano izpraznjenje.
Celice bom individualno popolnoma izpraznil recimo po vsakem desetem polnjenju. Do sedaj sem imel s takšnim ritmom dobre izkušnje, celice/paketi so mi trajali nadpovprečno dolgo.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NiCd zaporedno, če je več celic, ni dobro prazniti "do nule", ker takrat že (lahko) pride do obrata polaritete v kateri od celic. Če pa prazniš do cca. 0,9 ali 1 V na celico (ko je verjetno opazno slabše svetenje), pa po mojem ni problema in si še nad varno mejo.

LP, g

s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 9:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Zaščita pred izpraznjenjem akumulatorjev (MC34164) Odgovori s citatom

Alexius je napisal/a:

...sem razmišljal, da bi uporabil kar stvari, ki jih imam doma: Mosfet IRL2203N in MC34164 (5V)...

http://lea.hamradio.si/~s57nan/temp/Aku_Pb_odklopnik.pdf

LP, S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
maki
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Aktiv.: 1.50
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

včasih smo za take pakete uporabljali ti. "kekce", to zgleda tako da ima vsaka celica izhod na katerega potem recimo vežeš nek upor (npr. 12ohm, 57ohm...) lahko pa tudi zaporedno upor in dioda, tako dobiš cca 0,6/celico.
Vrstni konektor (letvica) je bil na dostopnem mestu na paketu.
lahko poslikam, samo poiskati moram tisti paket...

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
WaterBoy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Sep 2010 19:39
Aktiv.: 0.41
Kraj: Šoštanj

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ČE boš šel kdaj na lipo celice je tole zelo uporabno:

https://www.youtube.com/watch?v=1Fs4SfVSsLk&list=UUUQo7nzH1sXVpzL92VesANw
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Alexius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s56al: vidim, da se v vezju dogaja nekaj podobnega kar bi tudi sam rad naredil, ampak imam premalo znanja, da bi razumel točno za kaj se gre... zato sem tudi vprašal tukaj na začetniškem delu foruma.

mucek: ledica začne slabše svetiti, ko je paket baterij že čisto prazen. Dejansko sveti ves čas čisto normalno in na koncu se zatemni v nekaj sekundah. Ko sem v tem momentu zatemnitve izmeril napetosti celic, se takrat dve celici spustita nevarno proti 0V, medtem ko so ostale nekje med 0.8V in 1V. Po minutki neuporabe se napetost vseh celic vrne na približno 1.2V.

Dejansko mi ni problem to stvar narediti z mikrokontrolerjem (sem naredil že dosti malenkosti z Arduino-m), ampak rad bi uporabil tisti dve komponenti, saj sem omejen s prostorom. Še to bom v notranjost dodal kot "point-to-point", saj tudi za kakšno majhno ploščico verjetno ne bo prostora.

Naredil sem skico, kako sem si zamislil to zadevo... vendar je ne morem dodati kot priponko? (ne odpre se mi noben okvir za dodajanje). Tudi kot IMG slike ne morem dodati, zato sem dodal povezavo TUKAJ.

Ali kdo vidi kakšen problem? Meni se na uč zdi ok,
vendar pa nimam dovolj znanja, da bi lahko vedel kaj vse gre lahko narobe.

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Alexius je napisal/a:

Naredil sem skico, kako sem si zamislil to zadevo... vendar je ne morem dodati kot priponko? (ne odpre se mi noben okvir za dodajanje). Tudi kot IMG slike ne morem dodati, zato sem dodal povezavo TUKAJ.

Ali kdo vidi kakšen problem? Meni se na uč zdi ok,
vendar pa nimam dovolj znanja, da bi lahko vedel kaj vse gre lahko narobe.

V principu je OK, le "reset izhod" čipa rabi za pravilno delovanje pull-up upor. Lahko pa zadevo še malce zakompliciraš:

- med "input" (vhod) čipa in maso ali vzporedno s trimerjem daš Z-diodo, recimo 6V8 ali 7V5, saj ima ta vhod "absolute max. ratings" le 12V; v tem primeru obvezno daš nad trimer proti viru napajanja še en upor, da ne skuriš Zenerce; za baterijo samo 6 NiCd celic to sicer ni obvezno, ker napetost (pri polnjenju) ne preseže 9V, a če želiš biti na zares varni strani, je to smiselen dodatek;

- z uporom iz "reset" izhoda nazaj na vhod čipa narediš nekaj malega pozitivne povratne vezave za večjo histerezo preklopa, kajti, ko bo vezje odklopilo porabnik, bo napetost na akumulatorju nazaj narasla; nekaj malega histereze je sicer že vsebovanje v samem "reset" čipu, morda bi tudi samo "vgrajena" histereza že zadoščala. Najbolje probat v praksi.

LP, S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Alexius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2014 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za res dober odgovor Very Happy

Uporabo pull-up upora razumem, le kakšno vrednost izbrati nisem siguren. Sem malo pogledal sorodne sheme po netu in predvidevam, da bo vrednost 100k ok?

Vhoda v čip po mojem ni nujno zaščititi, saj celice takoj po polnjenju dosežejo maksimalno tam okoli 9V. Polnjenje sem izvedel tako, da je v lučki vgrajen tudi LM317, ki omeji tok polnjenja na 0,1C, nanj pa priklopim zunanji 12V napajalnik (tako polnim okoli 14 do 15 ur). Stiklalo, ki prižiga/ugaša lučko ni takčno kot na skici, ampak je SPDT. Povezano je tako, da je v eni poziciji lučka prižgana, v drugi poziciji pa lučka ugasnjena + poteka polnjenje, če je pač priklopljena na 12V. Stikalo je "break-before-make", tako da ni problema, tudi če ga preklopim med polnjenjem.

Nisem vedel, da upor med "reset" in vhodom povečuje histerezo, bom vsekakor uporabil, če privzeta ne bo zadostna. Saj načeloma tudi če bo prišlo do hitrega utripanja ni pomembno, važno je, da bo utripanje dovolj "počasno", da ga lahko opazim - in lučko ugasnem Laughing

Bom stvari sestavil skupaj med vikendom, ko bo več časa.
Lahko naredim tudi kakšno fotko, če koga utegne zanimat.

Alexius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že kar malo pozabil na tole.

V glavnem, zadevo sem že takrat sestavil, preizkusil in deluje ok.
Potrebno je bilo malo "fine-tuninga", da sem s trimerjem našel pravo voltažo, tako da sedaj izklopi preden najšibkejša celica pade pod 0.9V.
Histereza je tudi vredu, utripanje je počasno, recimo ene pol Hertza Very Happy ravno prav, da te jasno opozori.

Hvala vsem za pomoč Applause

s56al
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2014 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super, da vse deluje kot je treba. Hvala tudi za povratno informacijo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni