www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z Iskra TR40 - popravilo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lamela123
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15
Aktiv.: 1.45
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 24, 2014 9:46 am    Naslov sporočila:  Težave z Iskra TR40 - popravilo Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

V roke sem dobil dve radijski postaji Iskra TR40, obe sta bili najverjetneje iz vojske. EPROM mi je sprogramiral član foruma in ga preizkusil na svoji postaji, pravi da deluje.
Na mojih postajah - ne v eni in ne v drugi ne deluje. Vem da so bile vsaj deset let odklopljene od napajanja, prav tako sem imel težavo pri eni, da ko sem stisnil tipko Tx, se ni nič zgodilo, pri odkritju napake sem moral menjati čip MC14584BCP. Sedaj mi Tx tipka deluje in se rele preklaplja, vendar ničesar ne "ulovim" nanjo. Na obeh je nalepka nad čelno ploščo: ident: 67Hz. Kaj bi lahko to pomenilo? Postaje še najverjetneje niso predelane, ni videti, da bi kdo šipal kakšne žičke ali kaj podobnega.

Zanimivo mi je tudi to, da ima moja postaja po vrhu glavnega vezja še eno manjše vezje (vidno na sliki) z oznako Iskra 592000411039. To vezje je povezano s konektorjem na glavno vezje in če ga odklopim, Tx ne deluje več. Vse postaje, ki jih najde google pri izkanju, nimajo tega vezja. Čemu služi? Prav tako ga ne najdem v shemi vezja.

Edit: V zadnjem postu je program, ki preverjeno deluje za izračun konstant pri koraku 12,5kHz in 25kHz na Iskra PTR-100 in TR-40. Prav tako so dodani primeri delujočih EPROMov in pa vsa dokumentacija.

WP_20141024_09_39_39_Pro.jpg
 Opis:
Slika postaje
 Velikost datoteke:  1.27 MB
 Pogledana:  36 krat

WP_20141024_09_39_39_Pro.jpg

Nazadnje urejal/a lamela123 Čet Nov 27, 2014 8:08 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 24, 2014 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti tale linki ne bodo pomagali, potem ti tudi "bog" ne bo.

(Premalo veš o radijskih postajah. To je tako kot da bi jaz šel popravljat nuklearni reaktor)

http://lea.hamradio.si/~s52pc/tr40/predelava_tr40.htm

http://lea.hamradio.si/~andrej/ptr100/ptr100.html

Veliko uspeha pri oživljanju postaj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 24, 2014 11:26 am    Naslov sporočila:  Re: Težave z Iskra TR40 - popravilo Odgovori s citatom

lamela123 je napisal/a:

Na obeh je nalepka nad čelno ploščo: ident: 67Hz. Kaj bi lahko to pomenilo?

Zanimivo mi je tudi to, da ima moja postaja po vrhu glavnega vezja še eno manjše vezje (vidno na sliki) z oznako Iskra 592000411039.

CTCSS oz. subtonsko kodiranje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_Tone-Coded_Squelch_System

Če je aktivirano tudi na sprejemu, mora "sogovornik" ta subton oddajati skupaj s svojo oddajo, da se skvelč odpre in ga slišiš. Če skvelč odpreš "ročno", sogovornika slišiš ne glede na prisotnost subtona v njegovi oddaji.

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lamela123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 26, 2014 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala s56al za komentar, sem že odstranil vezje CTCSS in naredil "brike" za Tx in Rx. s54jp že prebiram članek Smile
lamela123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 26, 2014 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem prišel do sledečega... Vezje za CTCSS sem odstranil in prebrikal nekaj žičk na konektorju. Ko na postaji Motorola (100% deluje), stisnem Tx, se sliši na Iskrini šum in LED zasveti, vendar to vse skupaj traja sekundo ali dve, potem pa LED ugasne, kot da je konec sprejema, vendar Tx še vedno držim.

Ravno tako se zgodi, če na Iskrini pritisnem Tx, mi na Motorolini zasveti LED in sliši se šumenje, nato pa ugasne. Opazil sem da se to dogaja ob naključnem času med držanjem Tx na katerikoli postaji.

Primer:
Držim 10s Tx na Iskrini, v tem času na Motorolini LED zasveti med peto in sveti do šeste sekunde nato pa ugasne, včasih že zasveti ob stisku tipke, včasih med držanjem ali pa ko tipko spustim.

Vklapljanje LED zagotovo povzroča Iskrina postaja, ker če postajo držim na miru, se nič ne zgodi. Frekvenčni korak je na obeh enak, torej 12,5kHz.

arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi jaz lahko kaj svetova bi ti že pomagal. Ker vem, da je na forumu kar nekaj stokovnjakov, ki o TR40 vedo zelo veliko, me malce čudi, da ti skoraj nihče noče pomagati z nasveti pri oživljanju TR40.
No, kakor koli, upam, da se še kdo vzame malce časa pa kaj napiše.

Če ti bo kaj v pomoč (ali komu drugemu) prilagam v priponki komplet skenirano knjižico o radijski postaji ISKRA TR40/2.

LP

Radiska_postaja_TR40_2_shema_vse.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Radiska_postaja_TR40_2_shema_vse.pdf
 Velikost datoteke:  16.62 MB
 Downloadano:  35 krat

Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@arksi:saj ne gre za to, da mu nihče noče pomagati, gre za to, da enostavno nimamo steklene krogle, torej, na pamet ne gre popravljanje dveh postaj!
Torej bi bilo vsakršno svetovanje, svetovanje na pamet, običajno veliko besed za prazen nič!
Torej popravilo naj bi šlo nekako takole, glede na to, da ima električno shemo:
- prekontroliraj napetosti,
- če so OK, na kateri frekvenci dela VCO (če sploh dela, kajti postaja naj bi šla od 146MHz naprej- tuljavi L17 in L18, tako na oddaji, kot na sprejemu),
- ko je to rešeno, gremo pa lahko naprej.......

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jaka57 - ja, saj te nekako razumem. Svetovati takole na daljavo je malce težje Wink. Sedaj ima lamela123 komplet knjižico o TR40/2 in seveda tudi shemo...

Jaka57 je napisal/a:
- prekontroliraj napetosti,

Če je la malo "štromarja" to, verjetno, ne bo problem.

Jaka57 je napisal/a:
na kateri frekvenci dela VCO (če sploh dela, kajti postaja naj bi šla od 146MHz naprej- tuljavi L17 in L18, tako na oddaji, kot na sprejemu

No, tole preveriti bo pa že malce težje. To zanima tudi mene, ker, verjetno, ne lamela123 niti jaz nisva ravno "doma" v VF tehniki. Ampak "strast" pri elektroniki je pa včasih neustavljiva Wink.

Tukaj je veliko napisanega o predelavi ni programiranju TR40 - http://lea.hamradio.si/~s52pc/tr40/predelava_tr40.htm , vendar se še vedno človek "zašalta" kako to in ono narediti. Pač premalo poznavanja VF tehnike.

Kar se tiče programiranja eproma sem ga nekako naštudiral in v moji TR40 deluje. Pri lameli123 v isti postaji ne deluje. Eprom sem mu sprogramiral jaz.
Možno je, da je postaja mogoče predelana na druge frekvence (lamela123, preveri, če na postaji oz. vezju ni prispajkanih kakšnih dodatnih kondenzatorjev, ki jih v shemi ni), pa bo kjub pravilnemu vpisu v eprom delovala na nekih svojih frekvencah.

Mogoče bi tole umerjanje in merjenje frekvence in VCO-ja malo bolj po "domače" obrazložil.......seveda, če ni vse skupaj preobširno Wink.

LP

Nazadnje urejal/a arksi Ned Nov 02, 2014 3:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne ni malo težje, ampak skoraj nemogoče, če nekdo ni doma v VFu. Darko Volk ima pedagoške sposobnosti, potrpljenje in seveda znanje (je doma v VFu),
mogoče pa bi se obrnila na njega (rad pomaga, če ima le čas Wink ) in se dogovorila za obisk.
Ima ves potreben inštrumentarij, shema je, samo še volja je potrebna.
Poleg tega bi se pa še kaj o VFu naučila. Pošljita mu ZS in povprašajta kako in kaj.

Po domače mislim, da ne bo šlo, vsaj meni ni jasno kako!

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
.......Darko Volk ima pedagoške sposobnosti, potrpljenje in seveda znanje (je doma v VFu),
mogoče pa bi se obrnila na njega (rad pomaga, če ima le čas Wink ) in se dogovorila za obisk.....

Sem že razmišljal o tem, vendar nimam srca, da bi še s tem obremenjeval Darkota. Že tako in tako ima dela čez glavo.....Bi pa se z veseljem kaj novega naučil, takole iz prakse Wink....

Jaka57 je napisal/a:
Po domače mislim, da ne bo šlo, vsaj meni ni jasno kako!

Glede tega sem mislil bolj tako, ne pričakujem, da boste sedaj imeli celo predavanje o VF -----> npr. prikluči frekvencmeter sem in sem, vrti to in to tuljavo, da dobiš na osciloskopu tak signal. Zavrti ta in ta potenciometer, da bo voltmeter kazal tako napetost........ Wink.

Rekel bi še to. Marsikateri radioamater je predeloval TR40 na radioamaterske frekvence in marsikdo ni imel veliko znanja o VF tehniki, pa je s pomočjo "strokovnjakov" predelal postajo v delujoče stanje.

LP
Nazaj na vrh
s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.29
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@arksi poglej ZS.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lamela123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 7:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se je tema kar malo razširila kar sem bil nazadnje na forumu... Usposobil sem eno postajo, sedaj moram še drugo. Prebit je bil kondenzator, ki je takoj ob vklopu naredil kratek stik in je ena izmed napetosti padla. Arksi izgleda da si EPROM odlično sprogramiral Smile

Hvala lepa tistim, ki ste mi pomagali, predvsem Arksiju.

Jaka57 izgleda da je mogoče. Smile

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lamela123 je napisal/a:
Jaka57 izgleda da je mogoče. Smile

Kaj sem pa tukaj napisal o napetostih?

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2014 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@lamela123

No, me veseli, da sem nekomu pomagal. Očitno smo nekako s skupnimi močmi prišli do nekaj uporabnih informacij in do tega kako sprogramirati eprom. Tako ima marsikateri obiskovalec foruma, ki išče informacije o Iskrini postaji informacije iz "prve roke"....
A ni to lepo Wink?

Malo off......v eni drugi temi (Ftdi) pa se naši člani že nekaj dni prerekajo in dokazujejo svoj prav. Kako bi bilo lepo, da bi tisi čas in energijo, ki so jo tam pustili, recimo, vložili v kakšno drugo temo, ki ostaja brez odgovorov Confused .

Lamela123, zanima me ali si poizkusil umeriti oz. nastaviti frekvenco na TR40? A ti je postaja, potem, ko si jo popravil, delovala v prvo?

LP
Nazaj na vrh
lamela123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2014 1:13 pm    Naslov sporočila:  Postopek računanja konstant Iskra TR-40 in PTR-100 Odgovori s citatom

Evo nekaj kar bi lahko še kdaj zanimalo koga. Realno zelo preprosto, vendar je potrebno malo "nagruntat" zadevo.

Želimo programirati frekvenco 173,075 MHz, pri koraku 25kHz.
Postopek je sledeč:
Če je Fvco < od 168.000MHz
R = 1 = 1600
Če je Fvco > 168.000MHz
R = 0 = 6720

Enačba za izračun:
Za TR-40:
Rx:
Fvco = F-MF
F=Frekvenca, ki jo programiramo v MHz
MF = medfrekvenca (21,4)
Tx:
Fvco = F

Za PTR-100:
Rx:
Fvco = F + MF
Tx:
Fvco = F

Računanje naprej...

Torej za zgoraj omenjeni primer:

Fvco = F - 21,4(Medfrekvenca)
Fvco = 151,675

N = ((1000*Fvco)/FK) - R (1600 ali pa 6720)
FK = Frekvenčni korak v kHz

N=((1000*151,675)/25(frek. korak v kHz)) - 1600(ker je Fvco pod 168.000MHz)
N = 4467

4467/640 = 6,980
Word D = 6 kar je 6, če pretvorimo v Hex
0,980 * 16 = 15,68
Word C = 15 kar je F, če pretvorimo v Hex
0,68*40=27,2
najbližje celo število = 27
Word A + Word B = 27
Če to pretvorimo v 6-bitno vrednost, dobimo 011011, kar je 1B v HEX.
1 je word B, Word A je pa B.
ker je R enak 1 (R = 1600), damo v tabelo na prva mesta same enke in dobimo pri tabeli Rx:
A = 1B
B = 11
C = 1F
D = 16

Za Tx računamo:
Fvco = F (Ne odštejemo MF)
N = ((1000*173,075)/25) - 6720 = 203
203 / 640 = 0,317
word D = 0 kar je 0, če pretvorimo v Hex
0,317 * 16 = 5,072
Word C = 5 kar je 5, če pretvorimo v Hex
0,072 * 40 = 2,88
Najbližje celo število je 3
Word A + B je 3, to je binarno 000011, v Hex je to 3 za word A in 0 za word B
dobimo vrednosti za Tx:
Word A: 03
Word B: 00
Word C: 05
word D: 00

Ničle za to ker je Fvco > od 168.000MHz.

Naj me kdo popravi za PTR-100, nisem prepričan, če se medfrekvenca prišteje. Sedaj me še samo zanima kako pretvoriti dobljene konstante v ASCII znake pri programiranju. Nisem še sam poskusil, še nisem nabavil programatorja. Arksi s tem izračunom dobim enake vrednosti kot jih imaš ti v poslani tabeli za 25kHz korak.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni